Fractura de sold: sfaturi si recuperare dupa operatie

O fractura de sold reprezinta o problema mai mare decat un os rupt. In cazul persoanelor in varsta, daca are loc un asemenea eveniment neplacut, viata lor urmeaza sa se schimbe foarte mult.

Aproape sigur se va impune o interventie chirurgicala iar recuperarea poate sa dureze chiar mai mult de un an. Un stil de viata activ, imbinat cu terapia fizica, cu sprijinul familiei si cu ajutorul unui ingrijitor, sunt factori care contribuie simtitor la recuperarea mobilitatii.

Cuprins

Fractura de sold – riscuri
Tratament pentru fractura de sold
Recuperarea dupa operatia de fractura de sold
Sfaturi dupa operatia de fractura de sold
Modalitati de prevenire a fracturii de sold

In foarte multe dintre cazurile de fractura de sold este vorba despre pacienti care au depasit varsta de 65 de ani. Este foarte important ca persoanele care apartin acestei grupe de varsta sa aiba mare grija si sa incerce pe cat posibil sa evite sa cada. La cei mai multi dintre pacienti, fractura este localizata in partea de sus a coapsei, foarte aproape de locul imbinarii dintre osul coapsei si articulatia soldului.

Fractura de sold – riscuri

Fractura de sold este considerata a fi un traumatism grav. Chiar daca fractura se poate trata, complicatiile ajung in unele cazuri sa ameninte viata pacientului. Daca persoana respectiva a sufert o astfel de fractura, interventia chirurgicala ar putea fi urmatorul pas necesar de facut.
Exista si un sistem extern de tractiune pe care medicul il poate folosi pentru a permite soldului sa se vindece. Insa exista riscuri in privinta folosirii acestui sistem, cel mai mare dintre ele fiind acela ca poate sa determine deteriorarea si slabirea muschilor; probabilitatea ca pierderea mobilitatii sa devina permanenta este, in acest caz, una crescuta.

Un alt risc serios este acela ca, pe termen lung, sa se dezvolte cheaguri de sange la nivelul venelor picioarelor bolnavului din cauza faptului ca tractiunea il mentine imobilizat. Venele care sunt afectate pot sa apara la suprafata pielii si pot cauza tromboflebita superficiala. De asemenea, venele afectate pot fi localizate si mai adanc, la nivelul muschilor, rezultatul fiind tromboza venoasa profunda.

Alte riscuri asociate folosirii sistemului de tractiune sunt cele legate de escare, infectii ale tractului urinar sau pneumonie.

Tratament pentru fractura de sold

Tratamentul va fi stabilit de catre medic si va fi in functie de varsta si de starea generala de sanatate a pacientului. In cazul interventiilor chirurgicale, se introduce in os fie o tija, fie un surub, fie o proteza metalica, iar in cazurile mai grave se poate recurge chiar la inlocuirea intregului sold. Pentru cei care nu suporta operatia, singurul tratament este cel pe baza de medicamente contra durerii si imobilizarea la pat.

In perioada de dupa operatie, pacientului ii va fi dificil sa intreprinda singur diverse activitati. Din aceast motiv este recomandata internarea intr-un centru de reabilitare pentru ceva vreme de la momentul operatiei. Este esential de retinut fptul ca pacientul se va recupera mai rapid daca se straduieste sa fie o persoana activa.

Recuperarea dupa operatia de fractura de sold

Recuperarea incepe imediat dupa operatie si consta in exercitii asistate cu rol in prevenirea aparitiei cheagurilor de sange si intr-un tratament anticoagulant. Ulterior, se incep exercitiile la sala de gimnastica si kinetoterapia.

Pentru o recuperare garantata, se recomanda efectuarea in paralel a masajului si hidroterapiei. La inceput, exercitiile vor fi insotite de durere, insa cu o schema de tratament corespunzatoare, durerea va deveni suportabila. Sub nicio forma nu trebuie asteptat ca durerea sa treaca pentru a se incepe exercitiile.

Sfaturi dupa operatia de fractura de sold

In aceasta perioada, este bine a se evita alimentee care impiedica absorbtia calciului, precum cafeaua sau ciocolata, si este indicat a se lua suplimente de calciu si vitamina D3. Este recomandat a se introduce laptele in meniul zilnic al pacientului si a se evita pe cat posibil efortul fizic prelungit sau expunerea la frig si umezeala.

De retinut ca perioada postoperatorie este chiar mai importanta decat operatia propriu-zisa, deoarece acum este momentul in care pacientul trebuie sa-si recapete mobilitatea si sa-si tonifice musculatura.

Modalitati de prevenire a fracturii de sold

Sunt mai multe masuri de care este bine sa se tina cont, una dintre ele si printre cele mai importante fiind prevenirea osteoporozei, afectiune care se poate manifesta atat in cazul femeilor cat si in cel al barbatilor. Pentru a o incetini si pentru a o preintampina este ideal sa se consume alimente bogate in calciu, lapte, branza, iaurt, legume de culoare verde inchis, fructe de mare, migdale, precum si suplimente cu vitamina D si calciu.

Este bine sa se evite fumatul si alcoolul si sa se efectueze exercitii fizice pentru pastrarea puterii si a echilibrului. Persoanele incauza sunt sfatuite sa mearga periodic la controale oftalmologice, sa poarte pantofi cu talpa robusta, plata, sa nu mearga pe gheata, sa aranjeze mobila, covoarele si cablurile din casa astfel incat sa fie evitate eventualele lovituri sau accidentari.