Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabet

Activitatea fizica regulata, indiferent de forma acesteia, nu trebuie sa fie contraindicata pacientilor cu diabet, deoarece aceasta are un impact pozitiv asupra organismului. Sigur ca exista riscul de hipoglicemie sau chiar hiperglicemie, insa daca aceste complicatii sunt intelese si sunt luate masurile necesare, pacientii diabetici pot duce o viata perfect normala in care sportul sa nu lipseasca. 

Este adevarat ca in cazul pacientilor cu diabet activitatile sportive aerobe pot duce la scaderea rapida a glucozei in sange in timp ce efortul fizic anaerob poate sa creasca glicemia. Chiar si asa, un antrenor specializat in coordonarea antrenamentelor pacientilor cu diabet la care se adauga o dieta personalizata pot evita aparitia acestor neplaceri.

De ce este recomandat sportul in cazul diabeticilor

Activitatea fizica este o componenta extrem de importanta in procesul de reglare al nivelului de glucoza. Cu alte cuvinte a fi activ (chiar si in cazul diagnosticului de diabet) are implicatii pozitive asupra organismului.

Sportul are urmatoarele efecte in cazul pacientilor cu diabet zaharat:
• scade nivelul de glucoza din sange
• scade presiunea arteriala
• imbunatateste circulatia
• arde calorii si implicit ajuta la mentinerea unui indice de masa corporala in limite normale
• ajuta la cresterea tonusului muscular
• ajuta la imbunatatirea starii generale (atat fizica cat si psihica)

Planul unei activitati sportive corecte

Daca sunteti diabetic, dar doriti sa incorporati activitatea fizica in rutina saptamanala trebuie sa va sfatuiti cu medicul curant. Este bine ca medicul diabetolog sa va faca un plan in ceea ce priveste activitatea fizica permisa, alimentatia, monitorizarea glicemiei si tintele glicemice in acest sens. Acest principiu este cu atat mai important daca sunteti in tratament cu insulina sau sulfonilureice.

Prevenirea hipoglicemiei

Activitatea fizica poate sa duca la scaderea nivelului de glucoza din sange, situatie extrem de neplacuta care poate sa puna viata in pericol. In cazul in care faceti tratament cu insulina sau medicamente din clasa sulfonilureicelor, aveti un risc si mai crescut de a face hipoglicemie in timpul efortului fizic daca nu respectati planul pe care l-ati intocmit cu medicul curant.

Alimentatia inainte de efortul fizic este esentiala, iar dozele de insulina se vor ajusta in functie de aceasta si de gradul de dificultate al exercitiului fizic (conform recomandarilor medicale). Daca nu ati mancat suficient inainte de un antrenament atunci este de preferat administrarea unei doze mai mici de insulina inainte de efort pentru a evita o hipoglicemie.

Atentie la picioare

Pacientii cu diabet pot avea numeroase complicatii ca urmare a acestei afectiuni. Printre acestea se numara neuropatia diabetica si tulburarile circulatorii la nivelul membrelor inferioare, ambele concurand la aparitia leziunilor la acest nivel. Pentru a evita aparitia acestor probleme, pacientilor cu diabet li se recomanda purtarea unor pantofi speciali si controlul medical imediat cum apar leziuni la nivelul picioarelor, pentru a evita infectarea acestora.

 

Dr. Alin POPESCU
Medic primar
Medicina sportiva

 

INTERESAT DE ACTIVITATEA FIZICA IN CAZUL PERSOANELOR CU DIABET? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Primul ajutor in cazul luxatiilor

Primul ajutor in cazul luxatiilor

Luxatia este o situatie neplacuta cu care ne putem confrunta toti. Aceasta vatamare a articulatiei nu este rezervata doar sportivilor, ci si celor care indeplinesc activitatile firesti de zi cu zi. In momentul in care exista o fortare a articulatiei cu pierderea contactelor normale de la acest nivel, apare luxatia. Avand in vedere ca in urma acestei probleme are loc practic o reorganizare a structurii articulare, putem afirma ca aceasta nu mai poate functiona normal. Cu alte cuvinte, oasele, ligamentele, muschii, impreuna cu vasele si nervii sufera in urma unui astfel de soc, rezultatul fiind impotenta functionala articulara.

Citeşte mai mult >

Tratamentul varicelor prin terapia compresiva

Varicele sunt o entitate medicala extrem de neplacuta, atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al sanatatii. Astfel, prin varice se intelege dilatarea venelor superficiale, care apar deoarece valvele de la acest nivel nu mai sunt competente, motiv pentru care apare o crestere a presiunii cu alterarea fibrelor de colagen. 

Citeşte mai mult >