Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Adenom hipofizar

Adenomul hipofizar este o tumora benigna care apare la nivelul hipofizei, care este o glanda pituitara de mici dimensiuni localizata la baza creierului. In functie de plasarea adenomului hipofizar si de dimensiunile acestuia pot aparea diverse manifectari clinice.

Adenomul hipofizar este o tumora benigna care apare la nivelul hipofizei, care este o glanda pituitara de mici dimensiuni localizata la baza creierului. In functie de plasarea adenomului hipofizar si de dimensiunile acestuia pot aparea diverse manifectari clinice.

Adenomul hipofizar este clasificat in: microadenom, care are dimensiunea sub 1 cm si macroadenom, care are peste 1 cm, acesta este si cel mai frecvent intalnit.

Simptome:

Manifestarile adenomului hipofizar sunt urmatoarele: intervine anoreea sau lipsa menstruatiei, galactoreea, gigantismul care apare in cazul adenomului secretant de hormoni de crestere, poate aparea de asemenea sindromul Cushing in caz de secretie de ACTH si manifestari precum durerea de cap, tulburari de vedere, secretii de lapte la femeile care nu alapteaza, uscaciune vaginala, densitate osoasa scazuta, exces de transpiratie, etc.

Cauze:

Cauza dezvoltarii adenomului hipofizar este necunoascuta, unele tumori endocrine putand fi determinate si de prezenta unor anomalii genetice.

Tratament:

Cea mai buna metoda de tratament ce poate fi aplicata adenomului hipofizar este tratamentul chirurgical, care are o rata de success de 90%. Puteti apela insa si la tratamentul radioterapic al adenomului hipofizar care se realizeaza cu ajutorul iradierii conventionale cu sursa de energie, sau de ce nu, la tratamentul medicamentos care se face in cazul hipersecretiei de prolactina dar si in cazul  adenomului care secreta hormoni de crestere.

Autor: Iuliana Maria Ghergu

Alte stiri din aceeasi categorie

Tratamentul herniei inghinale

Tratamentul herniei inghinale Operatia este singurul tratament pentru hernia inghinala, iar in situatia in care hernia este asimptomatica, interventia chirurgicala nu este necesara. Atentie! Hernia inghinala nu poate fi tratata cu[...] Citeşte mai mult >

Rahialgia si radiculalgia - doua afectiuni dureroase ale coloanei

Din cauza stilului de viata sedentar si din cauza orelor petrecute pe scaun, in timpul programului de lucru, problemele coloanei vertebrale au ajuns sa fie o adevarata problema de sanatate publica. Printre acestea se numara si rahialgia si radiculalgia - doua afectiuni dureroase, caracterizate prin [...] Citeşte mai mult >