Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Ambliopia

Ochiul lenes sau ambliopia este o afectiune a sistemului vizual ce este caracterizata prin slabirea vederii la nivelul unuia sau ambilor ochi. Aceasta afectiune este o problema de sanatate frecventa, care apare in copilarie.

Ochiul lenes sau ambliopia este o afectiune a sistemului vizual ce este caracterizata prin slabirea vederii la nivelul unuia sau ambilor ochi. Aceasta afectiune este o problema de sanatate frecventa, care apare in copilarie.

Ambliopia este de trei feluri : profunda, cu o acuitate vizuala mai mica de 10% ; medie, cu acuitate vizuala intre 20% si 50 %  si usoara, cu acuitate vizuala peste 50%.

Simptome :

Ambliopia se poate dezvolta inca de la nastere si pana la varsta de 6-7 ani, insa copilul nu realizeaza ca nu vede la fel de bine cu ambii ochi si astfel, creierul percepe numai imaginile de la ochiul sanatos, ignorand imaginile de la ochiul afectat. Cea mai frecvent intalnita este ambliopia insotita de viciile de refractie precum hipermetropia, miopia sau astigmatismul. Este foarte important ca ambliopia sa fie diagnosticata devreme.

Cauze :

De cele mai multe ori, ambliopia apare in urma diferentelor retractive intre cei doi ochi. Strabismul este o alta cauza importanta care duce la aparitia ambliopiei, deoarece ochiul care deviaza devine ambliop, iar in aceste cazuri afectiunea este mai profunda.  Ca si factori de risc ai ambliopiei putem aminti : ambliopia in familie, ptoza palpebrala congenitala, cat si existenta unor vicii de refractie mari in familie.

Tratament :

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. In primul rand este necesara corectarea viciului de refractie. Tratamentul consta in ocluzia ochiului sanatos si stimularea celui lenes, iar recuperarea vizuala are loc pana la varsta de 6-7 ani.

Este recomandat un examen oftalmologic de rutina la varsta frageda, pana la 3-4 ani pentru a putea depista si trata ambliopia.

 

Autor : Iuliana Maria Ghergu

INTERESAT DE AMBLIOPIA? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Tendinita genunchi

Tendinita genunchi

Tendinita se mai numeste si tenosinovita si reprezinta acea afectiune la nivelul tendoanelor din jurul articulatiei genunchiului ce provoaca sensibilitate si este una din cele mai frecvente cauze ale durerii genunchiului. Netratata, tendinita se poate agrava si poate ajunge in stare cronica.

Citeşte mai mult >

Boala Blount

Boala Blount este o tulburare a cresterii ce se caracterizeaza prin osificarea dezorganizata a fetei mediale a fizei tibiale proximale cat si epifizei si metafizei. Odata cu evolutia bolii au loc si niste  modificari patologice ireversibile.

Citeşte mai mult >