Artrita psoriazica cum se manifesta si ce tratament se impune

Artrita psoriazica este o afectiune care determina inflamatia articulatiilor si apare de obicei in combinatie cu o boala a pielii numita psoriazis.

Psoriazisul este o afectiune inflamatorie cronica, autoimuna, in care ciclul de viata al celulelor pielii este accelerat, determinand acumularea acestora pe suprafata pielii. In mod normal, acest ciclu de viata este de aproximativ o luna, dar in cadrul psoriazisului acesta dureaza numai cateva zile. Aceste modificari vor cauza aparitia unor placi rosii, solzoase, bine definite, localizate mai ales la nivelul articulatiei cotului si genunchiului, care pot sa provoace mancarimi si sangerari.

Exista mai multe tipuri de psoriazis, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune pot dezvolta comorbiditati: afectiuni oculare, afectiuni cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet zaharat tip 2 sau artrita. In acest articol va vom expune tot ce trebuie sa stiti despre artrita psoriazica.

Artrita psoriazica cum se manifesta si ce tratament se impune

CUPRINS:

Artrita psoriazica informatii generale

Statistici privind psoriazisul si artrita psoriazica

De ce apare artrita psoriazica

Artrita psoriazica factori de risc

Tipuri de artrita psoriazica

Artrita psoriazica simptomatologie

Artrita psoriazica – investigatii si diagnostic

Artrita psoriazica tratament

Artrita psoriazica – informatii generale

Artrita psoriazica este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca la pacientii care sufera de aceasta boala un anumit tip de celule albe din sange, limfocitele T, ataca in mod eronat celulele pielii. In mod normal, limfocitele T au rolul de a ataca bacteriile, deci in combaterea infectiilor.

La majoritatea persoanelor cu artrita psoriazica, psoriazisul apare inainte de aparitia problemelor articulare. Psoriazisul debuteaza de obicei in timpul adolescentei sau pana in 30 de ani, iar artrita psoriazica apare dupa varsta de 30 de ani. Totusi, ambele afectiuni pot sa apara la orice varsta. Intr-un numar mic de cazuri, artrita psoriazica se dezvolta in absenta modificarilor pielii, iar la aproximativ 15% dintre pacienti afectarea articulara apare inaintea psoriazisului.

Statistici privind psoriazisul si artrita psoriazica

Se estimeaza ca 125 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de psoriazis, adica 2-3% din totalul populatiei, iar dintre acestia aproximativ 10-30% dezvolta si artrita psoriazica.

Psoriazisul poate sa apara la persoanele fara antecedente familiale ale bolii, insa riscul de a face psoriazis este mai mare daca aveti un membru din familie care sufera de aceasta afectiune. Astfel, daca unul din parinti are psoriazis, copiii au risc cu 10% mai mare sa faca si ei boala, iar daca ambii parinti au fost diagnosticati, acest risc va creste la 50%.

La nivel global 38 de milioane de oameni sufera de artrita psoriazica, insa ea poate sa fie dificil de distins de alte forme de artrita, in special atunci cand modificarile cutanate sunt minime sau absente. Modificarile unghiilor si dactilita (inflamatia degetelor) sunt doua trasaturi caracteristice artritei psoriazice, desi nu apar constant, ci in aproximativ 80%, respectiv 50% din cazuri.

Artrita psoriazica este o boala progresiva, si peste jumatate dintre pacientii afectati vor suferi de 5 sau mai multe articulatii inflamate, in special articulatiile gatului si spatelui.

De ce apare artrita psoriazica?

Dupa cum am amintit mai sus, artrita psoriazica este o boala autoimuna in care raspunsul imun anormal provoaca inflamatia la nivelul articulatiilor, precum si eventualele modificarile cutanate.

Nu este clar de ce sistemul imunitar ataca tesutul sanatos, dar se pare ca atat factorii genetici, cat si factorii de mediu joaca un rol. Cercetatorii au identificat modificari ale mai multor gene care pot sa influenteze riscul de a dezvolta artrita psoriazica, dintre care cele mai bine studiate apartin unei familii de gene numite complexul HLA. Anumite variatii al genelor HLA afecteaza riscul, precum si tipul, severitatea si progresia artritei psoriazice.

Artrita psoriazica – factori de risc

Au fost identificati mai multi factori de risc pentru aparitia artritei psoriazice:

  • Prezenta psoriazisului este, evident, cel mai important factor de risc, iar dintre persoanele cu psoriazis cei care au unghiile afectate de boala sunt in special susceptibili pentru afectarea articulara.
  • Antecedentele familiale: daca artrita psoriazica a fost diagnosticata la unul dintre parinti sau la un frate, riscul dumneavoastra este mai mare.
  • Varsta: artrita psoriazica apare cel mai adesea intre 30 si 50 de ani.
  • Obezitatea: in cadrul pacientilor deja diagnosticati cu psoriazis, cei supraponderali sau obezi s-au dovedit a avea riscul mai mare de a dezvolta artrita psoriazica.
  • Fumatul, consumul de alcool si alti factori de mediu precum unele infectii (cu streptococ sau HIV) au fost de asemenea corelate cu un risc mai mare pentru artrita psoriazica, insa in aceste cazuri nu exista un consens clar al cercetatorilor.

Tipuri de artrita psoriazica

Exista 5 tipuri de artrita psoriazica, dar este posibil ca un pacient sa fie incadrat intr-un anumit tip de artrita initial, iar ulterior in alt tip.

  1. Artrita simetrica – este cel mai frecvent tip, afectand aproximativ jumatate din pacientii cu aceasta afectiune. Articulatiile implicate sunt de ambele parti ale corpului, de exemplu ambii genunchi sau ambele maini. Acest tip de artrita psoriazica poate fi confundata cu artrita reumatoida, o alta boala autoimuna care afecteaza de asemenea articulatii pereche.
  2. Artrita asimetrica – afecteaza aproximativ o treime din persoanele cu artrita psoriazica. In acest caz sunt implicate una pana la patru sau cinci articulatii, precum genunchiul, soldul sau articulatiile a mai multor degete.
  3. Artrita interfalangiana distala se intalneste la aproximativ 10-20% din cazurile de artrita psoriazica si afecteaza articulatiile mici ale degetelor de la maini si picioare. Intrucat aceste articulatii sunt aproape de unghii, acestea pot fi si ele afectate.
  4. Spondilita afecteaza coloana vertebrala. Durerea de spate constanta este un simptom distinctiv al acestui tip, dar afectarea poate sa cuprinda si mainile, picioarele, bratele sau soldurile.
  5. Artrita mutilanta este cea mai rara dintre tipurile de artrita psoriazica, dar este o forma severa si distructiva. Ea poate afecta articulatiile mici ale mainilor si picioarelor si poate scurta degetele din cauza pierderii de os de la acest nivel, iar uneori poate afecta si gatul sau spatele.

Artrita psoriazica – simptomatologie

Simptomele artritei psoriazice difera de la persoana la persoana. Ele pot fi severe sau usoare, si pot exista perioade de remisiune (cand simptomele se amelioreaza) care alterneaza cu recidive (cand simptomele se inrautatesc).

Printre simptome amintim:

  • Umflarea degetelor de la maini si picioare;
  • Durerea articulatiilor afectate, dar si a tendoanelor si muschilor alaturati;
  • Rigiditatea articulatiilor;
  • Alte simptome precum oboseala, distrofia unghiilor, uveita (roseata si inflamatia ochilor).

Artrita psoriazica – investigatii si diagnostic

Din pacate nu exista niciun test care sa confirme diagnosticul de artrita psoriazica, iar un diagnostic precoce este dificil de pus datorita manifestarilor clinice variate.

Unele investigatii insa pot exlcude alte cauze de afectare articulara, precum artrita reumatoida, guta sau spondilita anchilozanta. Medicul reumatolog va solicita probabil mai multe investigatii, inclusiv probe de sange (hemoleucograma, VSH, PCR, factorul reumatoid), radiografii si RMN.

In prezent exista criteriile CASPAR (Classification criteria for Psoriatic Arthritis), conform carora pacientul trebuie sa prezinte inflamatia articulatiilor si cel putin 3 puncte din urmatoarele 5 categorii:

  1. Psoriazis – manifest – singura categorie care primeste 2 puncte;
  2. Antecedente personale sau familiale de psoriazis;
  3. Absenta factorului reumatoid;
  4. Distrofia unghiilor;
  5. Prezenta pe radiografia mainilor sau picioarelor a modificarilor de periostita.

Artrita psoriazica tratament

Nu exista niciun remediu care sa vindece artrita psoriazica, asadar scopul tratamentului este de a controla inflamatia, de a ameliora simptomele, de a incetini progresia bolii si de a imbunatati calitatea vietii pacientilor. Dintre optiunile de tratament amintim:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru ameliorarea durerii si a inflamatiei,
  • Terapia remisiva sau modificatoare de boala:
  1. Remisive sintetice conventionale – ele reprezinta prima linie terapeutica, obligatorie in toate formele active ale artritei psoriazice. Tratamentul trebuie inceput cat mai devreme de la stabilirea diagnosticului. Dintre reprezentantele acestor medicamente, metotrexatul este de prima alegere, insa sunt utilizate si sulfasalazina, leflunomida sau ciclosporina.
  2. Remisive biologice – infliximab, adalimumab, etanercept, golimumab, medicamente care vizeaza parti specifice ale sistemului imunitar care declanseaza inflamatia.

Tratamentul chirurgical: articulatiile care au fost grav deteriorate de artrita psoriazica pot fi inlocuite cu proteze artificiale.