Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Cancerul cervical

Cancerul cervical sau de col uterin reprezinta cea mai frecvent intalnita malignitate la femeile din Romania. Colul uterin este cea mai joasa si mai ingusta portiune a uterului, acesta face legatura intre uter si vagin.

Cancerul cervical sau de col uterin reprezinta cea mai frecvent intalnita malignitate la femeile din Romania. Colul uterin este cea mai joasa si mai ingusta portiune a uterului, acesta face legatura intre uter si vagin.

Cancerul cervical apare atunci cand celulele normale se transforma in celule canceroase.

Simptome:

Aceasta boala nu prezinta simptome, de aceea este indicat ca femeile sa faca un control ginecologic o data pe an pentru a verifica daca exista sau nu celule canceroase in colul uterin.

Desi cancerul de col uterin nu prezinta simptome, pot aparea anumite semne precum sangerare vaginala dupa actul sexual, scurgeri vaginale apoase, sangeroase si cu miros neplacut.

Cauze:

Principala cauza a cancerului cervical este infectia cu HPV, virusul papilloma uman. La aceasta cauza se mai adauga si contactul sexual la o varsta frageda, fumatul, numarul mare de sarcini, contraceptivele orale cat si numarul mare de parteneri sexuali si nu in ultimul rand, sistemul imunitar slabit.

Tratament:

In tratarea acestei boli se folosesc trei tipuri de tratament, primul fiind cel chirurgical care include histrectomia totala, radicala si exenteratia pelvica, a doua metoda de a trata cancerul de col uterin este radioterapia, ce foloseste raze X cu energie mare pentru a distruge celulele canceroase si a treia medota, chimioterapia.

Pentru a preveni aceasta boala este recomandat sa faceti cu regularitate testul Papanicolau.

Autor: Iuliana Maria Ghergu

 

Alte stiri din aceeasi categorie

Dureri articulare

Dureri articulare

Durerea articulara este un simptom destul de des intalnit la aproape orice varsta, fiind declansata de diferiti factori de risc. Durerea articulara poate fi resimtita la nivelul unei articulatii mari precum genunchii, gleznele, coatele sau pumnii, dar si la nivelul coloanei vertebrale sau al soldului.

Citeşte mai mult >

Sa ingrijim corect pielea din jurul stomei

Stoma este acea deschizatura realizata printr-o interventie chirurgicala, prin care se asigura comunicarea intre tegument si un organ vital. In functie de locul in care se efectueaza procedura, stoma are trei denumiri: ileostomie (deschiderea si fixarea intestinului subtire la nivelul peretelui abdominal, stoma fiind la nivelul ileonului), colostomie (deschiderea si fixarea colonului la suprafata peretelui abdominal), gastrostomie (crearea comunicarii dintre stomac si peretele abdominal).

Citeşte mai mult >