Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.100
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Cancerul cervical

Cancerul cervical sau de col uterin reprezinta cea mai frecvent intalnita malignitate la femeile din Romania. Colul uterin este cea mai joasa si mai ingusta portiune a uterului, acesta face legatura intre uter si vagin.

Cancerul cervical sau de col uterin reprezinta cea mai frecvent intalnita malignitate la femeile din Romania. Colul uterin este cea mai joasa si mai ingusta portiune a uterului, acesta face legatura intre uter si vagin.

Cancerul cervical apare atunci cand celulele normale se transforma in celule canceroase.

Simptome:

Aceasta boala nu prezinta simptome, de aceea este indicat ca femeile sa faca un control ginecologic o data pe an pentru a verifica daca exista sau nu celule canceroase in colul uterin.

Desi cancerul de col uterin nu prezinta simptome, pot aparea anumite semne precum sangerare vaginala dupa actul sexual, scurgeri vaginale apoase, sangeroase si cu miros neplacut.

Cauze:

Principala cauza a cancerului cervical este infectia cu HPV, virusul papilloma uman. La aceasta cauza se mai adauga si contactul sexual la o varsta frageda, fumatul, numarul mare de sarcini, contraceptivele orale cat si numarul mare de parteneri sexuali si nu in ultimul rand, sistemul imunitar slabit.

Tratament:

In tratarea acestei boli se folosesc trei tipuri de tratament, primul fiind cel chirurgical care include histrectomia totala, radicala si exenteratia pelvica, a doua metoda de a trata cancerul de col uterin este radioterapia, ce foloseste raze X cu energie mare pentru a distruge celulele canceroase si a treia medota, chimioterapia.

Pentru a preveni aceasta boala este recomandat sa faceti cu regularitate testul Papanicolau.

Autor: Iuliana Maria Ghergu

 

Alte stiri din aceeasi categorie

Boala Blount

Boala Blount

Boala Blount este o tulburare a cresterii ce se caracterizeaza prin osificarea dezorganizata a fetei mediale a fizei tibiale proximale cat si epifizei si metafizei. Odata cu evolutia bolii au loc si niste  modificari patologice ireversibile.

Citeşte mai mult >

Accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral mai este cunoscut si sub numele de apoplexie si reprezinta o leziune la nivelul creierului. Acesta se produce atunci cand o parte a creierului nu mai primeste cantitatea de sange necesara, aceasta fiind cauzata de ruperea sau blocarea unuia dintre vasele de sange ce aprovizioneaza creierul.

Citeşte mai mult >