Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Cataracta

Cataracta este o afectiune oftalmologica care odata aparuta se dezvolta continuu si determina scaderea vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Atunci cand transparenta cristalinului se modifica, razele de lumina nu mai patrund in interiorul ochiului si astfel vederea se inrautateste. 

Cataracta este o afectiune oftalmologica care odata aparuta se dezvolta continuu si determina scaderea vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Atunci cand transparenta cristalinului se modifica, razele de lumina nu mai patrund in interiorul ochiului si astfel vederea se inrautateste.

Cataracta poate aparea la unul sau la ambii ochi insa e bine de stiut ca aceasta nu trece de la un ochi la altul si ca aparitia acesteia nu are legatura cu efortul vizual excesiv.

Aceasta afectiune este de doua tipuri : cataracta congenitala si cataracta dobandita.

Simptome :

Studiile arata ca peste 70% dintre persoanele cu vasta peste 65 de ani sunt predispuse aparitiei  cataractei. Principalele simptome pe care le descriu persoanele cu cataracta sunt incetosarea progresiva a vederii,  sensibilitatea la contrast si denaturarea culorilor, insa sunt si cazuri de cataracta in care vederea scade din cauza luminii prea puternice.

Cauze :

De cele mai multe ori cataracta apare ca urmare a imbatranirii cristalinului, insa aceasta poate fi provocata si de unele boli patologice precum diabetul, tratamentul cu cortizon pe o perioada lunga de timp, miopia si traumatisme ale ochiului.

Tratament :

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. Cea mai buna metoda de tratament in cazul cataractei este inlaturarea cristalinului opacifiat si inlocuirea acestuia cu unul nou. Acest procedeu se face cu ajutorul  interventiei chirurgicale.

In cazul in care nu vreti sa apelati la interventia chirurgicala si recurgeti la aplicarea picaturilor sau la purtarea unor ochelari speciali trebuie sa stiti ca acestea nu vor avea niciun efect asupra cataractei.

Dupa eliminarea cataractei, ochiul devine afac, adica ramane fara cristalin insa asta nu inseamna ca nu veti putea vedea deloc.

Foarte important de stiut este ca in primele doua- trei saptamani dupa operatie nu este recomandat sa dormiti pe parte ochiului afectat, sa frecati ochiul cu mainile sau sa apasati asupra lui. Este necesar ca pe strada sa purtati ochelari de soare, sa nu supuneti ochiul la oscilatii bruste de temperatura si sa nu ridicati greutati.

 

Autor : Iuliana Maria Ghergu

INTERESAT DE CATARACTA? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Fractura de stres

Fractura de stres

Fractura de stres consta in mici fisuri in os, ce apar ca urmare a efortului fizic excesiv. Aceasta este des intalnita in cazul sportivilor de performanta care sunt supusi unor antrenamente de intensitate mare.

Citeşte mai mult >

Spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala este acea afectiune localizata la nivelul vertebrelor si a discurilor intervertebrale cervicale ce deterioreaza coloana vertebrala. Atunci cand apar durerile de cap, de brate si umeri cu sau fara amorteli iar forta musculara a mainilor si picioarelor scade, e semn ca discurile intervertebrale incep sa se miscoreze. 

Citeşte mai mult >