Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0741.106.729
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Ce este spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala reprezinta uzura cronica a cartilajelor dintre vertebrele cervicale C4 si C7 si se manifesta prin dureri la baza gatului. Ea afecteaza ambele sexe dupa varsta de 50 de ani si evolueaza lent, durerile accentuandu-se pe masura ce cartilajele se uzeaza. 

Spondiloza cervicala: simptome si diagnostic

                Principalele simptome prin care se manifesta aceasta afectiune sunt:

  • Gat intepenit si dificultatea de a face miscari cu capul;
  • Dureri la nivelul gatului, care pot iradia in brat;
  • Dureri de cap intense insotite de vertijuri.

Exista insa si situatii in care nu se manifesta aceste simptome, afectiunea fiind in acest caz depistata doar cu ajutorul radiografiei cervicale. Alaturi de aceasta, de mare ajutor este si mielografia cervicala cu injectarea unui produs de contrast pentru ca medicul sa-si dea seama unde este situata spondiloza cervicala. Totodata, se poate prescrie si un RMN cervical pentru observarea tesuturilor moi si localizarea afectiunii.

Spondiloza cervicala: factori predispozanti si tratament

Spondiloza cervicala este declansata de factori ce reduc tonusul musculaturii paravertebrale:

  • profesia, in cazul persoanelor care exercita o meserie ce solicita imobilizarea gatului, precum politistii, personalul militar, violonistii, pianistii etc;
  • expunerea la temperaturi scazute si la curent;
  • o pozitie incorecta a corpului mentinuta perioade lungi de timp;
  • obezitatea;
  • sedentarismul.

Principala cauza o reprezinta insa uzura mecanica, datorata faptului ca scheletul imbatraneste, iar gatul este o parte a corpului solicitata tot timpul.

Trebuie stiut ca nu exista un tratament pentru aceasta afectiune. Totusi, medicul poate prescrie analgezice si antiinflamatoare care sa calmeze durerile si sa limiteze distrugerea cu timpul a cartilajului. In acelasi scop, kinetoterapia poate fi de mare ajutor. De asemenea, este bine-venita si achizitionarea unei perne adaptate afectiunii, care sa sustina corect gatul.

Pentru cazurile grave de spondiloza cervicala, se apeleaza la interventiile chirurgicale, care au drept scop inlocuirea discurilor intervertebrale cu discuri artificiale, insa acest tip de interventii comporta riscuri mari, intrucat vin in contact cu vertebrele, dar si cu maduva.

Text: Oana Anghel

Alte stiri din aceeasi categorie

Ligamente incrucisate

Ligamente incrucisate

Ligamentele incrucisate ofera stabilitate si limiteaza miscarile de rotatie interna ale tibiei cat si deplasarea interna a acesteia in timpul flexiei genunchiului si sunt de doua tipuri: ligament incrucisat anterior si ligament incrucisat exterior.

Citeşte mai mult >

Tratamentul entorsei de glezna

De cele mai multe ori, pacientii spun ca “au calcat gresit” pe marginea externa a labei piciorului atunci cand resimt o durere puternica in zona respectiva. Durerea poate fi variabila, ceea ce poate face ca persoana afectata sa o ignore sau sa o neglijeze.

Citeşte mai mult >