Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Ce este spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala reprezinta uzura cronica a cartilajelor dintre vertebrele cervicale C4 si C7 si se manifesta prin dureri la baza gatului. Ea afecteaza ambele sexe dupa varsta de 50 de ani si evolueaza lent, durerile accentuandu-se pe masura ce cartilajele se uzeaza. 

Spondiloza cervicala: simptome si diagnostic

                Principalele simptome prin care se manifesta aceasta afectiune sunt:

  • Gat intepenit si dificultatea de a face miscari cu capul;
  • Dureri la nivelul gatului, care pot iradia in brat;
  • Dureri de cap intense insotite de vertijuri.

Exista insa si situatii in care nu se manifesta aceste simptome, afectiunea fiind in acest caz depistata doar cu ajutorul radiografiei cervicale. Alaturi de aceasta, de mare ajutor este si mielografia cervicala cu injectarea unui produs de contrast pentru ca medicul sa-si dea seama unde este situata spondiloza cervicala. Totodata, se poate prescrie si un RMN cervical pentru observarea tesuturilor moi si localizarea afectiunii.

Spondiloza cervicala: factori predispozanti si tratament

Spondiloza cervicala este declansata de factori ce reduc tonusul musculaturii paravertebrale:

  • profesia, in cazul persoanelor care exercita o meserie ce solicita imobilizarea gatului, precum politistii, personalul militar, violonistii, pianistii etc;
  • expunerea la temperaturi scazute si la curent;
  • o pozitie incorecta a corpului mentinuta perioade lungi de timp;
  • obezitatea;
  • sedentarismul.

Principala cauza o reprezinta insa uzura mecanica, datorata faptului ca scheletul imbatraneste, iar gatul este o parte a corpului solicitata tot timpul.

Trebuie stiut ca nu exista un tratament pentru aceasta afectiune. Totusi, medicul poate prescrie analgezice si antiinflamatoare care sa calmeze durerile si sa limiteze distrugerea cu timpul a cartilajului. In acelasi scop, kinetoterapia poate fi de mare ajutor. De asemenea, este bine-venita si achizitionarea unei perne adaptate afectiunii, care sa sustina corect gatul.

Pentru cazurile grave de spondiloza cervicala, se apeleaza la interventiile chirurgicale, care au drept scop inlocuirea discurilor intervertebrale cu discuri artificiale, insa acest tip de interventii comporta riscuri mari, intrucat vin in contact cu vertebrele, dar si cu maduva.

Text: Oana Anghel

Alte stiri din aceeasi categorie

Proenzi ArtroStop Rapid+ - eficient si inovator pentru articulatii

Proenzi ArtroStop Rapid+ - eficient si inovator pentru articulatii

Cand pasim in a doua parte a vietii, luam cu noi si bune si rele. Copiii, nepotii si reusitele personale ne aduc mereu un zambet pe buze. Din pacate, varsta trage dupa ea si semnele batranetii. Printre aceste semne, poate cele mai deranjante sunt durerile articulare. Articulatiile ne dor la fiecare miscare sau schimbare de vreme.

Citeşte mai mult >

Incontinenta urinara la efort

Incontinenta urinara de efort descrie pierderea ocazionala si necontrolata a unei cantitati de urina ce apare in urma eforturilor fizice.

Citeşte mai mult >