Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Cele mai frecvente afectiuni ale sistemului osos

Sistemul osos are drept rol sustinerea intregului corp, motiv pentru care orice afectiune la acest nivel poate avea repercusiuni serioase asupra intregului organism. De asemenea, oasele contribuie la protectia organelor, sustinerea musculaturii si nu in ultimul rand la nivelul acestora se afla stocat calciu-mineral esential pentru bunul mers al organismului. 

Stilul de viata, alimentatia, terenul genetic, traumatismele, medicamentele, lipsa si excesul anumitor hormoni pot contribui separat sau impreuna la aparitia afectiunilor ce tin de aparatul osos.

Osteoporoza

Osteoporoza este o afectiune extrem de serioasa care se caracterizeaza in principal prin pierdere de substanta osoasa. In acest fel persoanele care se confrunta cu aceasta boala au un risc mult mai mare de a face fracturi din cauza fragilitatii osoase in contextul unor traumatisme minore. Cu alte cuvinte, la cel mai mic impact (care la o persoana cu un sistem osos integru nu ar avea niciun efect), osul fragil se rupe iar procesul de vindecare si consolidare este anevoios si intarziat. In general aceasta afectiune este frecvent intalnita la femeile in varsta, dar si barbatii pot fi afectati in egala masura. Menopauza, afectiunile endocrine (hipertiroidia, hiperparatiroidismul, sindromul Cushing caracterizat de un nivel crescut de cortizol) si deficitul de vitamina D sunt doar cateva dintre posibilele cauze de osteoporoza.

Artrita

Articulatiile sunt parte din sistemul osos la nivelul carora pot sa apara numeroase probleme. Artrita este o afectiune de cauza inflamatorie care duce in timp la eroziuni si distructie la nivelul articulatiei implicate. Cu cat gradul de distructie este mai avansat cu atat durerea si gradul de afectare a mobilitatii articulatiei este mai mare. Local, la articulatia afectata apare edematiata, rosie si calda. De cele mai multe ori durerea este nocturna si matinala, iar pe parcursul zilei, cu mobilizarea articulatiei, aceasta poate sa scada in intensitate.

Artroza

Artroza este si ea tot o afectiune a articulatiei insa cu caracter degenerativ. Consecinta acestei afectiuni este distrugerea cartilajului articular cu remodelarea structurilor articulare si aparitia deformarilor la acest nivel. De regula, pacientii care sufera de artroza sunt varstnici, dar terenul genetic si traumatismele pot si ele sa concure la aparitia artrozei la varste mai tinere. Cei afectati de artroza se plang de dureri cu caracter mecanic ce apar la efort si dispar in repaus. Articulatia este de regula deformata, marita de volum putand sa apara cracmente la mobilizarea acesteia.

Osteomalacia

Osteomalacia este o boala a adultului cauzata de deficitul de vitamina D. Consecinta acestei afectiuni este o proasta mineralizare a osului. Fie ca este vorba de un aport inadecvat de vitamina D, fie de o absorbtie insuficienta, osteomalacia reprezinta o problema serioasa de sanatate. Pacientii cu osteomalacie se plang de dureri osoase ce afecteaza mai toate articulatiile mari, deformari osoase la nivelul vertebrelor, oaselor bazinului si membrelor inferioare, cu aparitia pozitiilor vicioase si a dificultatilor de mers.

 

INTERESAT DE CELE MAI FRECVENTE AFECTIUNI ALE SISTEMULUI OSOS? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Primul ajutor in cazul luxatiilor

Primul ajutor in cazul luxatiilor

Luxatia este o situatie neplacuta cu care ne putem confrunta toti. Aceasta vatamare a articulatiei nu este rezervata doar sportivilor, ci si celor care indeplinesc activitatile firesti de zi cu zi. In momentul in care exista o fortare a articulatiei cu pierderea contactelor normale de la acest nivel, apare luxatia. Avand in vedere ca in urma acestei probleme are loc practic o reorganizare a structurii articulare, putem afirma ca aceasta nu mai poate functiona normal. Cu alte cuvinte, oasele, ligamentele, muschii, impreuna cu vasele si nervii sufera in urma unui astfel de soc, rezultatul fiind impotenta functionala articulara.

Citeşte mai mult >

Consecinte ale fracturilor netratate

Fracturile netratate nu reprezinta o entitate medicala rar intalnita, din pacate. Durerea severa si invaliditatea sunt doar cateva dintre acuzele celor care se confrunta cu aceasta problema. Pe termen lung, o fractura netratata sau tratata in mod incorect poate cauza o serie de complicatii severe. 

Citeşte mai mult >