Discopatia lombara

Discopatia lombara este o afectiune a sistemului nervos si este cea mai frecventa boala a coloanei vertebrale, a maduvei spinarii si a radacinilor nervoase spinale. Aceasta problema apare ca urmare a herniei de disc sau din cauza afectiunilor degenerative vertebrale zonale. Mai exact, aceasta afectiune reprezinta deteriorarea discurilor intervertebrale. Cercetatorii au remarcat faptul ca mai mult de 70% din populatia planetei ajunge sa sufere de discopatie lombara mai devreme sau mai tarziu. Durerile pot sa apara brusc si pot sa aiba o intensitate destul de mare, accentuandu-se la efort si domolindu-se in starea de repaus.

CUPRINS:

Discopatia lombara – simptome
Cand trebuie sa mergi la medic
Discopatia lombara – cauze 
Discopatie lombara – diagnostic
Tratamentul discopatiei lombare
Discopatie lombara – sfaturi pentru preventie

Se poate ca in foarte multe dintre cazuri, aceasta patologie sa fie asimptomatica. In situatia pacientilor la care apar manifestari clinice, principalele simptome au legatura cu durerea constanta din zona de jos a spatelui si cu diferitele grade de disconfort resimtite. De foarte multe ori, discopatia lombara este consecinta stresului fizic. Cu toate acestea, poate sa apara si din cauza unor anomalii congenitale care provoaca deteriorarea radacinilor nervoase si a maduvei spinarii. In majoritatea cazurilor este vorba despre un proces de imbatranire si de uzura prematura a structurilor care compun coloana vertebrala.

Discopatia lombara – simptome

In cazul anumitor pacienti cu discopatie lombara pot aparea dureri puternice la nivel lombosacrat (ce pot iradia spre membrele inferioare), aceasta afectiune fiind insotita de diminuari functionale lombare. Pe de alta parte, asa cum am mentionat anterior, discopatia lombara poate sa fie asimptomatica. In situatia in care apar simptome, acestea pot sa includa senzatia de „intepenire” a spatelui, durere lombara cronica (si episoade cu durere acuta), precum si dureri care se agraveaza atunci cand pacientul sta in pozitia „sezut” sau in picioare pentru prea mult timp. De asemenea, durerile se agraveaza si atunci cand persoana afectata executa anumite miscari.

In situatia pacientilor cu discopatie mombara, durerea din aceasta zona este de obicei constanta si mai poarta denumirea de lumbago (sau lombalgie). Durerea se accentueaza atunci cand pacientul isi misca trunchiul inainte si inapoi, cand tuseste sau cand stranuta. Apar spasme la nivelul muschilor spatelui, slabiciune musculara si senzatie de amorteala a membrelor inferioare, precum si anumite modificari ale functiilor aparatului digestiv si ale celui urinar. De asemenea, reflexele membrelor inferioare se pot diminua.

Contractura musculara din zona lombara este cea care genereaza rigiditatea, iar durerile pot sa fie mai mari atunci cand pacientul sta in frig sau in umezeala si cand parcurge distante lungi. In multe dintre situatii, cateva zile in conditii de repaus si tratamentul medicamantos adecvat pot sa fie suficiente pentru ameliorarea situatiei.

Cand trebuie sa mergi la medic

Este bine sa aveti in vedere faptul ca simptomele pot fi atat de severe uneori, incat se poate ajunge la imposibilitatea ca persoana afectata sa isi desfasoare activitatile de zi cu zi. Din acest motiv, este de preferat sa va prezentati la un consult medical inainte ca problemele sa se agraveze si sa devina mai greu de tratat. In conditiile in care durerile se agraveaza si va limiteaza capacitatea de miscare, sau daca aceste dureri sunt mai accentuate in timpul noptii, este esential sa consultati cat mai repede un medic specialist. Trebuie sa mergeti urgent la medic si daca apare incontinenta urinara sau fecala, slabiciune musculara si amorteala, daca a existat o infectie recenta sau daca aveti antecedente de cancer. 

Discopatia lombara – cauze 

Discul lombar se afla intre doua vertebre, iar in segmentul vertebral lombar exista cinci astfel de discuri. La pacientii cu discopatie lombara, in afara de conditia patologica a discurilor, poate sa fie vorba despre disc herniat sau despre boala discului degenerativ. Supraponderabilitatea, varsta sau traumatismele repetate, sunt factori care pot sa duca la discopatie lombara.. Discurile intervertebrale au in compozitie 80% apa, insa procesul natural de imbatranire afecteaza in timp capacitatea acestui disc de a retine apa si ajunge sa ii schimbe proprietatile. Degenerarea are loc de-a lungul a mai multi ani si este favorizata de efortul fizic exagerat si repetat, in special in cazul persoanelor care ridica greutati foarte mari.

Pe de alta parte, si sedentarismul (inclusiv munca la birou) poate sa duca la aparitia discopatiei lombare. Discul devine din ce in ce mai putin elastic si din ce in ce mai putin rezistent la socuri, ajungand sa scada in inaltime si sa se fragmenteze, ceea ce duce la aparitia unor miscari anormale intre vertebre. Aceste miscari provoaca dureri si, in ultima faza, ruperea inelului fibros. Atunci poate sa aiba loc hernierea discului intervertebral, ceea ce genereaza dureri severe, resimtite asemeni unor junghiuri violente in zona lombara, care coboara de-a lungul piciorului.

Discopatie lombara – diagnostic

Pentru a putea stabili diagnosticul de discopatie lombara, in prima faza medicul va efectua o examinare fizica a pacientului si va lua la cunostinta istoricul medical al acestuia. Durerea generata de discopatia lombara poate sa fie comuna si altor afectiuni, tocmai de aceea medicul va recomanda si alte investigatii pentru a stabili un diagnostic de certitudine. Una dintre aceste investigatii este radiografia, care este usor de efectuat si care ajuta la evidentierea structurii vertebrelor. Pentru a obtine o calitate imagistica superioara radiografiei, poate sa fie nevoie de tomografie computerizata (CT).

In vederea identificarii structurilor osoase si a celor moi (organe, straturi de grasime sau musculatura), medicul poate recomanda rezonanta magnetica nucleara. RMN – ul este un test imagistic neiradiant, care asigura o calitate superioara a imaginilor. Efectuarea unei electrocardiograme este utila pentru a evalua raspunsul muscular la stimularea electrica si pentru a afla care este gradul de afectare a inervatiei acelui muschi, pentru ca discul intervertebral herniat poate sa genereze compresie asupra nervului. In situatia in care exista anumite suspiciuni in legatura cu existenta unor tumori sau a unor infectii, medicul poate sa recomande si efectuarea de teste de sange.

Tratamentul discopatiei lombare

Pentru a trata discopatia lombara puteti sa apelati la kinetoterapie, aceasta fiind recomandata in toate stadiile evolutive ale afectiunii. De asemenea, va puteti folosi de electroterapie si de masaj terapeutic. Exista insa si unele cazuri foarte severe, cand fac necesara interventia chirurgicala. Tratamentul conservator al discopatiei lombare dureaza aproximativ o luna si jumatate. Acest tip de tratament presupune administrarea de medicamente, precum si recuperare medicala. Specialistul va poate recomanda antiinflamatoare nesteroidiene, antialgice si musculorelaxante, care trebuie sa fie administrate in cure scurte (aproximativ sapte – zece zile).

Pentru a controla durerea, in primele doua zile este indicat repausul fizic. Reapausul prelungit la pat nu este recomandat de catre medici, insa puteti apela la kinetoterapie pentru a intari musculatura spatelui. Chiar daca simptomatologia poate sa fie agravata in prima faza de catre sedintele de fizioterapie, dupa cateva sedinte vor aparea si beneficiile. Atunci cand durerea este severa si persista, se recomanda infiltratiile epidurale cu corticosteroizi pentru ameliorarea acesteia.

In cazul  in care tratamentul conservator nu este eficient pentru pacientii cu discopatie lombara, se poate interveni chirurgical. Specialistii recomanda ca operatia sa aiba loc atunci cand persoana afectata resimte durere insuportabila la nivelul membrelor inferioare, in situatia in care forta musculara scade semnificativ, daca apar tulburari sfincteriene sau dificultati in timpul mersului.

Discopatie lombara – sfaturi pentru preventie

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a discopatiei lombare este practicarea in mod regulat a exercitiilor pentru intarirea muschilor abdominali si a celor din partea de jos a spatelui. Inotul este unul dintre sporturile pe care le puteti practica in acest sens. De asemenea, este important sa ridicati corect obiectele grele, sa pastrati o postura corecta la birou si sa va mentineti o greutate corporala normala.