Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.100
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Disectomia lombara

Termenul “disectomie” defineste inlaturarea pe cale chirurgicala a materialului discului herniat care preseaza pe o radacina spinala. Mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, cum ar fi discotomia, decompresia discului, nucleotomie, sau nucleoliza. Aceasta procedura presupune inlaturarea portiunii centrale a discului intervertebral, a nucleului care provoaca durere stresand maduva spinala sau nervii spinali. 

Tehnica “Love” sau disectomia deschisa traditionala a fost realizata pentru prima oara in anul 1971. Gratie noilor cercetari in domeniu, au fost descoperite si perfectionate proceduri alternative: microdisectomia, disectomia laser sau disectomia endoscopica. 

Disectomia este destinata discurilor spinale

Pentru a permite accesul la discul intervertebral este nevoie, pe langa disectomia clasica, si de o laminectomie. Prin aceasta procedura, o mica portiune osoasa este inlaturata din vertebra care a fost afectata, medicul putand sa observe astfel mai bine zona herniei. Difernta dintre laminectomie si disetomie consta in portiunea din coloana asupra careia se efectueaza operatia. Ambele interventii chirurgicale au ca scop ameliorarea durerii care este asociata cu presiunea exercitata asupra nervilor spinali. In timp ce disectomia este destinata discurilor spinale, laminectomia se efectueaza asupra arcului osos vertebral. Diferenta dintre cele doua operatii este foarte importanta, pentru ca o interventie gresita nu va duce la ameliorarea simptomatologiei pacientului.

 

Disectomia lombara are rolul de a ameliora simptomele herniei de disc

Disectomia lombara este procedura chirurgicala care se efectueaza pentru repararea unui disc herniat din zona lombara a coloanei vertebrale. Atunci cand discul este lezat si se fisureaza, permite scurgerea nucleului pulpos si apare hernia de disc. Disectomia lombara are rolul de a ameliora simptomele acestei hernii, simptome precum durerea intensa, paresteziile sau slabiciunea musculara. Zona herniata a discului este excizata prin aceasta operatie, impreuna cu fragmentele inelului fibros.

Pacientul care urmeaza sa fie supus unei disectomii lombare trebuie sa efectueze mai intai un test imagistic pentru ca diagnosticul sa poate fi confirmat si pentru localizarea exact a discului herniat. Este de datoria pacientului sa informeze medicul in legatura cu orice medicamente sau suplimente naturiste a folosit. Durata intregii proceduri este de o ora. Operatia de disectomie lombara se efectueaza de regula sub anestezie generala, asa incat pacientul sa fie inconstient pe toata durata operatiei.

Dupa ce procedura a fost incheiata, in functie de gradul de complexitate al acesteia, perioada de internare poate sa varieze. Este posibil ca, in functie de locul disectomiei, pacientul sa trebuiasca sa poarte un corset ortopedic sau un guler special vreme de 6 luni pentru ca zona operata sa se poata stabiliza. Pentru imbunatatirea mobilitatii coloanei, cateva saptamani de fizioterapie sunt esentiale.

 

Text: Ionut Solescu

 

INTERESAT DE DISECTOMIA LOMBARA? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Cum tratam bataturile

Cum tratam bataturile

Bataturile sunt, de fapt, zone de piele ingrosata formate din straturi moarte neexfoliate. In momentul in care apar, bataturile arata ca niste vezicule de culoare galbuie, cu lichid, sunt moi si dureroase, insa ulterior aceastea se rup sau se vindeca si atat durerea, cat si sensibilitatea zonei afectate dispar. Cele mai frecvente zone in care apar bataturile sunt: talpa si degetele piciorului, mai ales degetul mic care este presat de majoritatea incaltarilor, mainile, podul palmei si imediat sub degete.

Citeşte mai mult >

Periuta de dinti electrica – pro sau contra?

Majoritatea persoanelor considera ca periuta de dinti electrica este mai performanta in indepartarea placii dentare si a prevenirii cariilor, dar parerile raman impartite. De fapt, cel mai important lucru in mentinerea sanatatii orale este spalarea dintilor dimineata si seara.

Citeşte mai mult >