Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.100
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Displazia fibroasa

Displazia fibroasa este o afectiune care afecteaza osul, mai exact aceasta perturba formarea osului, tesutul osos fiind inlocuit de tesut fibros, care este mai putin rezistent.

Displazia fibroasa este o afectiune care afecteaza osul, mai exact aceasta perturba formarea osului, tesutul osos fiind inlocuit de tesut fibros, care este mai putin rezistent.

Odata ce tesutul osos este inlocuit de tesutul fibros, are loc subtierea si slabirea osului afectat, ceea ce duce la aparitia fracturilor dar si la dureri sau deformari ale osului.

Displazia fibroasa este de doua tipuri: monoostica, atunci cand aceasta afecteaza un singur os si poliostica, cand afecteaza mai multe oase ale corpului. Oasele cel mai frecvent afectate de displazia fibroasa sunt: femurul, tibia, craniul, coastele, humerusul, oasele coxale si oasele fetei.

Simptome:

Odata cu displazia fibroasa apar: durerea de la nivelul osului afectat, deformarea oaselor din cauza inlocuirii tesutului osos cu cel fibros, apar destul de des fracturi ale oaselor afectate dar si dificultatea in timpul mersului pe jos atunci cand sunt afectate oasele membrului inferior.

Cauze:

Se crede ca displazia fibroasa este cauzata de mutatia sporadica a unei gene ce modifica cresterea normala a tesutului conjunctiv osos. In acelasi timp este perturbata mentinerea structurii normale a osului, acesta suferind modificari fiziologice si fiind inlocuit de proliferarea anormala a tesutului fibros.

Tratament:

In tratarea displaziei fibroase este necesara consultarea unui medic specialist. Scopul terapiei este acela de a diminua simptomele si de a preveni agravarea acestora.

Pentru a trata aceasta afectiune puteti apela atat la tratamentul chirurgical care presupune fixarea oaselor afectate, dar si la cel medicamentos, care include bifosfonati, calciu si vitamina D.

Autor: Iuliana Maria Ghergu

Alte stiri din aceeasi categorie

Adenopatii cervicale

Adenopatii cervicale

Adenopatia cervicala reprezinta inflamarea unuia sau a mai multor ganglioni limfatici de la nivelul gatului. Ganglionii sunt situati pe partile laterale ale gatului iar una din cauzele inflamarii lor o reprezinta aparitia unei raceli sau a unei faringite.

Citeşte mai mult >

Monturile de la picioare – cauze si factori de risc

Monturile de la picioare reprezinta proeminenta capului metatarsian (osul de la baza degetului mare), prin deplasarea sa mediala catre interiorul piciorului. Medical denumit Hallux-valgus, montul nu reprezinta aparitia/cresterea unui os sau cartilaj nou. De ce apar monturile la degetele de la picio[...] Citeşte mai mult >