Fibromialgia

Fibromialgia este o afectiune cronica ce se manifesta prin durere si sensibilitate la nivelul muschilor si al tesutului moale. Durerile acestei afectiuni sunt atat de suparatoare incat pot avea un efect semnificativ asupra vietii de zi cu zi. Fibromialgia nu afecteza organele, insa poate sa provoace stari de oboseala si somnolenta, pierderi de memorie, precum si sa altereze starea de buna dispozitie.

De cele mai multe ori, fibromialgia este declansata de evenimente precum traumatismele sau interventiile chirurgicale, de stres psihologic major sau de anumite infectii. Cu toate acestea, exista si situatii in care fibromialgia apare treptat, fara sa fie consecinta unui eveniment anume. Nu au fost identificate pana in prezent metode de prevenire a acestei afectiuni, insa pot fi prevenite puseurile cu ajutorul diverselor alternative de tratament.

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia este o afectiune mai des intalnita in cazul femeilor decat in cel al barbatilor si este insotita de anxietate si depresie, dureri de cap sau sindrom de colon iritabil. Nu exista un tratament anume care sa vindece fibromialgia, insa aveti la indemana mai multe alternative prin care sa puteti ameliora si controla simptomele. De asemenea, puteti incerca si metode de relaxare si exercitii fizice, pentru ca s-au dovedit eficiente pentru pacientii cu fibromialgie.

In unele situatii aceasta afectiune este greu de diagnosticat, pentru ca simptomele care o insotesc sunt specifice si altor probleme de sanatate – tendinita, bursita sau osteoartrita. Fibromialgia apare in general la persoane de varsta mijlocie, insa poate sa afecteze si copiii.

Simptome fibromialgie

Principalul semn al fibromialgiei este durerea cronica musculara raspandita pe intreg corpul, durere insotita si de oboseala, tulburari de somn, anxietate sau depresie, migrene, tulburari de memorie cat si de concentrare, furnicaturi la nivelul mainilor si dureri articulare. De asemenea, poate sa apara si senzatia de arsura sau stare de nervozitate. Se poate ca simptomele sa fie mai intense dimineata si sa fie insotite de redoare sau intepeneala matinala. Intensitatea simptomelor poate sa varieze, dar tendinta acestora este de a se accentua treptat si se poate ajunge la impotenta functionala si la afectarea vietii sociale normale.

Exista si alte simptome care pot sa apara, ca de exemplu dureri abdominale, constipatie, diaree, balonare sau greata. Poate sa apara sensibilitate la frig si pot aparea probleme cutanate, vederea poate sa fie afectata si se poate ca persoana afectata sa creasca rapid in greutate. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca aceste simptome pot sa apara la orice varsta, insa sunt mai des intalnite la persoane cu varsta cuprinsa intre aproximativ 30 si 50 de ani.

Cauze fibromialgie

Pana in prezent nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei fibromialgiei, insa exista teorii conform carora una din cauzele acestei afectiuni este dezechilibrul hormonal al cortizolului si al hormonului cresterii, dezechilibru care duce la oboseala, schimbarea starii de dispozitie si tulburari de memorie. Filbromialgia are ca factori de risc atat boli reumatice cat si boli infectioase sau depresia. Trebuie mentionat faptul ca, dincolo de teoriile care dezbat cauzele aparitiei fibromialgiei, nu exista dovezi clare care sa le sustina.

Printre ipotezele referitoare la cauzele fibromialgiei se numara si sensibilitatea celulelor nervoase aflate in creier si in maduva spinala. Se poate ca modificarile chimice din maduva spinala sau din creier sa duca la sensibilitate exagerata, ceea ce provoaca mai repede dureri persoanei afectate, durerile musculare fiind difuze. Din cauza dezechilibrului chimic manifestat la nivelul creierului, toleranta la durere incepe sa scada, apare senzatie de oboseala in timpul zilei, iar somnul in timpul noptii este nelinistit. In urmatoarea faza va scadea capacitatea de a desfasura activitati fizice, sensibilitatea la nivelul muschilor creste, ceea ce ii face mai usor iritabili si provoaca dureri mai intense.

Din punct de vedere al factorilor de risc ce pot sa creasca riscul de aparitie a fibromialgiei, trebuie mentionat faptul ca afectiunea poate sa fie declansata si de o boala infectioasa, asa cum este boala Lyme, precum si de o boala reumatica, asa cum este artrita reumatoida. De asemenea, fibromialgia foate sa se dezvolte si pe fondul unei probleme de natura psihiatrica, asa cum este depresia cu caracter sever.

Diagnosticul de fibromialgie

Asa cum am amintit anterior, se poate ca diagnosticul de fibromialgie sa fie dificil de stabilit la unii dintre pacienti, pentru ca avem de-a face cu afectiune foarte subtila. Pentru diagnosticare, medicul va identifica nivelul de raspandire a durerilor, precum si durata si intensitatea acestora. De asemenea, va avea in vedere starea generala de sanatate a pacientului si va recomanda anumite investigatii pentru a exclude alte eventuale afectiuni care se manifesta prin durere. In urma acestor investigatii se pot confirma sau infirma anumite probleme reumatice si articulare, probleme ale tiroidei, ale colonului sau ale aparatului genital.

Tratament fibromialgie

In vederea tratarii acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. De asemenea, puteti apela si la fizioterapie, pentru ca aceasta metoda ajuta la scaderea durerii musculare si cresterea nivelului de energie. In egala masura, este important sa practicati exercitii fizice in mod regulat si sa reduceti pe cat posibil nivelul de stres. Scopul tratamentelor pentru persoanele afectate de fibromialgie este in primul rand acela de a le ajuta sa gestioneze durerile, starile de oboseala sau pe cele de depresie.

Tratamentul medicamentos poate sa presupuna administrarea de antidepresive, relaxante musculare sau medicamente care sa ajute la scaderea durerilor musculare. Pentru ca tratamentul sa fie cel potrivit si sa aiba efectul asteptat, este esential sa identificati factorii care intensifica simptomele. Pentru a diminua senzatia de intepenire si de durere, sunt utile si aplicatiile reci sau calde. In situatia in care metodele de tratament alese nu se dovedesc eficiente, este recomandat sa va prezentati din nou la medic pentru o evaluare de specialitate si pentru stabilirea unor noi metode.

Persoanele cu fibromialgie trebuie sa aiba in vedere faptul ca aceasta afectiune nu dispare odata cu administrarea anumitor tratamente, medicamentoase sau de alt fel, insa tulburarile de somn si durerile musculare pot sa fie diminuate. Tratamentul medicamentos nu este preferat de toti pacientii cu fibromialgie si nici nu este necesar in unele situatii, insa in cazul celor cu dureri intense, depresie severa sau tulburari de somn, poate sa fie de ajutor.