Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.100
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Fracturile – tipuri si masuri de prim ajutor

Identificarea tipului de fractura se face in functie de aspectul pielii. In acest sens putem vorbi despre fracturi inchise, in cazul carora pielea este intacta si fracturi deschise – situatie in care pielea are leziuni in unul sau mai multe puncte. Amandoua tipurile de fracturi sunt periculoase pentru sanatate, dar cele deschise prezinta un pericol ridicat de infectie.

In cazul copiilor, de cele mai multe ori fracturile se manifesta diferit. Denumite "fracturi in lemn verde", acestea difera prin faptul ca osul nu se rupe, ci se fisureaza longitudinal.

Fracturile mai pot fi clasificate in:

  • Fracturi simple (atunci cand osul se rupe intr-un singur loc)
  • Fracturi cominutive (atunci cand osul este fracturat in trei sau mai multe puncte).

Cum iti dai seama ca ai o fractura

Daca va aflati in oricare dintre situatiile prezentate mai jos, trebuie sa efectuati o analiza radiologica, pentru a avea certitudinea ca ati suferit o fractura.

a) Atunci cand un os se rupe se aude un zgomot specific asemanator unui trosnet, urmat de durere in zona respectiva;
b) In urma unei lovituri, membrul respectiv se scurteaza;
c) In locul traumatizat observati mici fragmente ce se misca independent si pe care le putem simti la palpare;
d) Spasme musculare in jurul zonei afectate;
e) Dureri de intensitate medie sau mare. Atentie, exista entorse grave mult mai dureroase decat anumite tipuri de fracturi. de aceea este indicata examinarea radiologica.
f) In urma fracturii nu va mai puteti controla anumite miscari, in special ale segmentului afectat;
g) Tumefierea si umflarea progresiva a pielii la scurt timp dupa producerea accidentului;
h) Piele perforata cu fragmente de os la vedere - simptome valabile doar in cazul fracturilor deschise.

Masuri de prim ajutor in cazul unei fracturi

In cazul in care suspectati existenta unei fracturi, zona afectata trebuie imobilizata cu atele al caror rol este sa fixeze articulatiile de deasupra si dedesubtul leziunii.

Daca vorbim despre fracturi deschise, trebuie sa evitam contaminarea plagii cu orice surse de infectie.

Indiferent de tipul fracturilor, este imperativ ca pacientul afectat sa se prezinte la Urgente, sectia Ortopedie Traumatologie.

 

Alte stiri din aceeasi categorie

Osteomalacia

Osteomalacia

Osteomalacia este o afectiune care este caracterizata prin inmuierea oaselor cauzata de mineralizarea defectuoasa a acestora, legata la randul ei de o carenta in vitamina D.

Citeşte mai mult >

Durerile reumatice de picioare | Cum le atenuam

Reumatismul este un termen care se refera la peste 100 de afectiuni, fiind deseori asociat cu febra reumatica sau artritele. Bolile reumatice (reumatismul) sunt dureroase, fiind boli inflamatorii cronice care afecteaza tendoanele, ligamentele, oasele, muschii si articulatiile. Inclusiv organe interne ca plamanii, rinichii sau inima pot fi atinse. Pielea, la randul ei, poate fi afectata. Durerea, caldura, umflarea, roseata si rigiditatea sunt simptome ale inflamatiei specifice reumatismului. 

Citeşte mai mult >