Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Fracturile – tipuri si masuri de prim ajutor

Identificarea tipului de fractura se face in functie de aspectul pielii. In acest sens putem vorbi despre fracturi inchise, in cazul carora pielea este intacta si fracturi deschise – situatie in care pielea are leziuni in unul sau mai multe puncte. Amandoua tipurile de fracturi sunt periculoase pentru sanatate, dar cele deschise prezinta un pericol ridicat de infectie.

In cazul copiilor, de cele mai multe ori fracturile se manifesta diferit. Denumite "fracturi in lemn verde", acestea difera prin faptul ca osul nu se rupe, ci se fisureaza longitudinal.

Fracturile mai pot fi clasificate in:

• Fracturi simple - atunci cand osul se rupe intr-un singur loc;
• Fracturi cominutive atunci cand osul este fracturat in trei sau mai multe puncte.

Cum iti dai seama ca ai o fractura

Daca va aflati in oricare dintre situatiile prezentate mai jos, trebuie sa efectuati o analiza radiologica, pentru a avea certitudinea ca ati suferit o fractura.

Atunci cand un os se rupe se aude un zgomot specific asemanator unui trosnet, urmat de durere in zona respectiva;
In urma unei lovituri, membrul respectiv se scurteaza;
In locul traumatizat observati mici fragmente ce se misca independent si pe care le putem simti la palpare;
Spasme musculare in jurul zonei afectate;
Dureri de intensitate medie sau mare. Atentie, exista entorse grave mult mai dureroase decat anumite tipuri de fracturi. de aceea este indicata examinarea radiologica;
In urma fracturii nu va mai puteti controla anumite miscari, in special ale segmentului afectat;
Tumefierea si umflarea progresiva a pielii la scurt timp dupa producerea accidentului;
Piele perforata cu fragmente de os la vedere - simptome valabile doar in cazul fracturilor deschise.

Masuri de prim ajutor in cazul unei fracturi

In cazul in care suspectati existenta unei fracturi, zona afectata trebuie imobilizata cu atele al caror rol este sa fixeze articulatiile de deasupra si dedesubtul leziunii.

Daca vorbim despre fracturi deschise, trebuie sa evitam contaminarea plagii cu orice surse de infectie.

Indiferent de tipul fracturilor, este imperativ ca pacientul afectat sa se prezinte la Urgente, sectia Ortopedie Traumatologie.

 

Alte stiri din aceeasi categorie

Chistul osos esential

Chistul osos esential

Chistul osos esential este o distrofie de crestere, o leziune osoasa cu continut lichidian. Chisturile osoase sunt leziuni de natura pietrei, cu expansiune si margini ascutite dar fara scleroza marginala. Aceste leziuni apar in special la oasele metacarpiene dar si la cele falangiene si se manifesta prin durere si crestere rapida.

Citeşte mai mult >

Muscatura de capusa: preventie, boli asociate, solutii

Sezonul cald imbie oamenii sa mearga cu talpile goale prin iarba, sa plece la plimbare prin parcuri, prin padure sau la munte. Cu totii vrem sa profitam de vremea frumoasa si de vacante, insa trebuie sa avem grija sa ne protejam de capuse. Acestea reprezinta un pericol real, care ne pandeste in zonele cu vegetatie. Capusele pot ajunge la om si altfel, anume prin contactul cu animale (caini, pisici, etc.) Perioada de varf in care trebuie sa fim atenti din acest punct de vedere o constituie primavara si lunile de vara. 

Citeşte mai mult >