Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Bolile cardiovasculare

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 11 martie 2022

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace afecteaza inima si vasele de sange, reprezentand principala cauza a deceselor la nivel global. Aceste boli cardiovasculare afecteaza din ce in ce mai multe persoane de varsta medie, 17 milioane de oameni murind anual din acest motiv. Cele mai frecvent intalnite boli cardiovasculare sunt: cardiopatia coronariana, atacul de cord, bolile cerebrovasculare, aritmiile, endocardita, cardimiopatiile si bolile vasculare majore, precum si anevrismul, disectia aortica, etc.

Nu exista simptome specifice bolilor cardiace, in majoritatea cazurilor primul semn fiind un infarct de miocard sau un accident cerebral. Principalii factori care duc la aparitia bolilor cardiovasculare sunt reprezentati de dieta nesanatoasa, de sedentarism, obezitate, consum de tutun, stres, diabet si varsta. In afara de tratamentul medicamentos, pentru prevenirea sau vindecarea bolilor cardiovasculare, trebuie adoptata o dieta sanatoasa, este nevoie de activitati fizice regulate si de evitarea fumatului.

Boli cardiovasculare - generalitati, informatii medicale

Bolile cardiovasculare implica atat inima, cat si vasele de sange, incluzand si bolile aterosclerotice – care presupun obstructionarea progresiva a vaselor de sange din cauza unor depozite de grasime (denumite si placi). Bolile coronariene, categorie din care face parte si atacul de cord, afecteaza arterele coronariene – cu rol in alimentarea cu sange a inimii. Bolile cerebrovasculare, ca de exemplu accidentul vascular cerebral, afecteaza vasele care au rol de alimentare cu sange a creierului. Atunci cand sunt afectate vasele cu rol in alimentarea cu sange a membrelor inferioare, avem de-a face cu boala arterelor periferice.

La persoanele care sufera de insuficienta cardiaca – de asemenea, boala cardiovasculara – inima nu mai poate sa pompeze corect sange. Tot din categoria bolilor cardiovasculare fac parte si bolile muschiului inimii si bolile de inima valvulara.

Boli cardiovasculare intalnite frecvent

Printre bolile cardiovasculare intalnite frecvent se numara si cardiopatia ischemica, atacul de cord sau infarctul miocardic, aritmia cardiaca si endocardita.

Cardiopatie ischemica

Cardiopatia ischemica este provocata de dezechilibrul dintre fluxul coronarian si necesitatile miocardice. Este o boala care poate sa fie generata de unii factori nemodificabili, ca de exemplu sex, varsta sau istoric familial de boli cardiovasculare, dar si si de factori modificabili, asa cum sunt consumul de alcool si tutun, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, dislipidemie sau obezitate.

Atac de cord sau infarct miocardic

Atacul de cord (sau infarctul miocardic) are loc in cazul in care se blocheaza fluxul de sange inspre arterele coronare. Este o situatie in care inima nu mai primeste oxigen, iar fluxul de sange trebuie sa fie recuperat urgent pentru ca muschiul inimii sa nu se opreasca.

Aritmie cardiaca

In situatia in care impulsuile electrice responsabile cu coordonarea batailor inimii nu mai functioneaza corect, apar tulburari de ritm cardiac (aritmie cardiaca). Exista posibilitatea ca inima sa bata neregulat, prea incet sau prea repede, ceea ce poate sa nu reprezinte neaparat un pericol. Exista insa si suficiente situatii in care aritmia cardiaca poate sa fie severa si sa puna in pericol viata pacientului. Tahicardia se refera la o frecventa cardiaca mai mare de o suta de batai pe minut, in timp ce bradicardia defineste situatia in care frecventa cardiaca este mai mica de 60 de batai pe minut.

Endocardita

In cele mai multe dintre situatii, endocardita este consecinta multiplicarii unor bacterii care au patruns in sange. De regula, bacteriile intra in organism prin cavitatea bucala, de aceea endocardita apare pe fondul sangerarilor gingivale sau al leziunilor prezente in cavitatea bucala. De asemenea, endocardita poate sa fie provocata si de fungi, ca de exemplu Aspergillus sau Candida. Sunt si situatii in care endocardita este generata de unele infectii cu transmitere sexuala, precum sifilisul sau Chlamydia, dar pot fi de vina si inflamatiile ulcerative.

Simptome boli cardiovasculare

Simptomele bolilor cardiovasculare nu sunt considerate suficiente pentru a stabili cu certitudine un diagnostic in acest sens, pentru ca nu sunt aceleasi in cazul fiecarui pacient si nu au aceeasi intensitate.

Pentru a va asigura ca nu suferiti din cauza vreunei boli care sa va puna viata in pericol, este recomandat sa mergeti la o investigatie medicala amanuntita, realizata de un cardiolog. Simptomele se manifesta diferit, in functie de fiecare boala cardiovasculara in parte, iar cunoasterea acestora este esentiala pentru a preveni un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Simptome cardiopatie ischemica

In situatia pacientilor cu cardiopatie ischemica, simptomele pot sa includa durere in piept daca este vorba despre infarct miocardic. Cardiopatia ischemica (sau boala arteriala coronariana) se manifesta si prin respiratie sacadata, in situatia in care inima nu poate sa pompeze oxigen suficient pentru toate necesitatile organismului.

Simptome atac de cord

Atacul de cord se poate manifesta prin durere puternica in piept in cazul barbatilor, iar in cazul femeilor prin respiratii scurte si stare de greata sau disconfort. Disconfortul sau durerile in piept sunt resimtite de regula pe centrul corpului sau pe partea stanga, acestea putand sa apara si sa dispara in mai multe randuri. De asemenea, printre simptome se numara si transpiratia rece brusca, confuzia sau ameteala brusca, precum si o senzatie neobisnuita de oboseala.

Simptome aritmie cardiaca

In caz de aritmie cardiaca, simptomele pot sa includa senzatia de falfaiala la nivelul pieptului, bradicardie sau tahicardie, durere in piept, ameteala, dificultate la respiratie, stare de lesin sau transpiratie. Aritmia cardiaca nu este intotdeauna insotita de simptome, de aceea multe aritmii sunt descoperite intamplator la controale medicale de rutina.

Simptome endocardida

Simptomele endocarditei pot fi asemanatoare celor care apar din cauza gripei. Poate sa apara tuse persistenta si frisoane, transpiratie excesiva si febra mai mare de 38 de grade Celsius. De asemenea, endocardita se poate manifesta prin dureri articulare si dureri musculare, dificultate la respiratie si dureri de spate, paloare, astenie si o stare generala alterata. La pacientii cu endocardita infectioasa apar anumite leziuni dureroase, de culoare rosiatica, precum si sange in urina sau sub unghii, hemoragii minore la nivelul retinei sau umflaturi la nivelul membrelor si al abdomenului.

Boli cardiovasculare - cauze si factori de risc

Accidentele cerebrale si infarctul miocardic sunt in foarte multe cazuri provocate de ateroscleroza, cu alte cuvinte de depunerile progresive de reziduuri celulare, trombocite si colesterol pe peretii vaselor care duc sange catre inima sau catre creier. Din cauza acumularilor reziduale ajung sa se produca anumite leziuni, care se maresc si se dilata odata cu trecerea timpului. Astfel, artera se ingusteaza iar cantitatea de sange care circula devine insuficienta, vasele intarindu-se si pierzandu-si din flexibilitate.

Pe fondul aterosclerozei, daca inima si creierul nu primesc suficient sange, pot sa apara probleme cardiovasculare – asa cum este angina. In situatia in care limitarile se accentueaza, exista posibilitatea sa se ajunga la afectari cardiovasculare severe – accident cerebral sau atac de cord. De asemenea, accident cerebral sau atac de cord poate sa apara si pentru ca, atunci cand se dilata, arterele pot sa se rupa si sa apara cheaguri care sa blocheze total vasele de sange.