Calcaie crapate: cauze
Deficitul de vitamine, minerale, zinc si omega 3, expunerea indelungata la apa sau deshidratarea pot fi cauze primordiale in aparitia calcaielor crapate. Purtarea pantofilor nepotriviti sau decupati la spate, platfusul, circulatia sangvina deficitara sau anumite bacterii pot conduce, de asemenea, catre aceasta afectiune. Medicii instiinteaza ca si anumite boli ca diabetul, psoriazisul, eczemele, disfunctiile tiroidei sunt cauzatoare de aceleasi simptome.
Calcaiele crapate trebuie exfoliate
Primul lucru care trebuie facut in cazul calcaielor crapate este indepartarea celulelor moarte pentru ca pielea sa se poata regenera mai usor. Pentru acest lucru trebuie ca, de 2 ori pe saptamana, picioarele sa fie tinute in apa cu sapun, in apa cu bicarbonat de sodiu sau in apa cu otet, pana ce pielea se inmoaie. Ulterior, trebuie frecate cu piatra ponce sau cu o crema exfolianta. Pentru indepartarea stratului de piele moarta se pot folosi cu incredere si zatul de cafea, taratele de malai sau sarea de mare. Datorita proprietatilor sale acide, lamaia este ideala pentru exfolierea pielii uscate. Se stoarce zeama unei lamai in apa calduta si se tin talpile la inmuiat pentru 15 minute. Urmatorul pas este hidratarea. Este recomandat a se hidrata calcaiele zilnic cu creme pe baza de galbenele, vitamina A, ulei de masline sau ulei de migdale. Un remediu eficient este ungerea picioarelor cu un amestec format din 100 g ulei de parafina si o fiola de vitamina A, care se lasa sa actioneze peste noapte. Pentru o mai buna absorbtie si hidratare, incaltati sosete in timpul somnului.
Calcaie crapate: remedii naturiste
Capsunele si bananele nu sunt doar gustoase, ci si sanatoase… in tratarea afectiunii calcaielor crapate. Masca cu banane este foarte usor de obtinut si, in acealsi timp, eficace in hidratarea calcaielor. Pulpa fructului se zdrobeste si se aplica pe calcaie. Dupa aproximativ 15 minute se clateste cu apa calda si apoi cu apa rece. O alta masca recomandata pentru tratarea acestei afectiuni este formata din 5-7 capsune amestecate cu o lingurita de sare de mare si 2 linguri de ulei de masline. Amestecul se lasa pe piele 10-15 minute si apoi se clateste alternand apa calda cu apa rece.
Mierea trateaza calcaiele crapate
Mierea are proprietati antibacteriene si emoliente si poate fi folosita cu succes in tratarea calcaielor crapate. Pentru a obtine o piele catifelata, se piseaza o capatana de usturoi si se amesteca cu o lingura de miere. Se lasa sa actioneze 20 de minute si se clateste cu apa calda. Pentru o hidratare intensa, mierea mai poate fi aplicata pe pielea talpilor dupa ce acestea au fost tinute 15 minute in lapte. Acest tratament este indicat a se urma o data la 3 luni.