Dispozitivele medicale pe care trebuie sa le ai in casa in aceasta perioada

In situatia in care banuiti ca v-ati infectat cu Covid – 19 sau daca infectarea este deja confirmata si va tratati la domiciliu, este important sa aveti la indemana anumite dispozitive medicale care sa va ajute sa treceti mai usor peste aceasta perioada. Tratamentul trebuie sa fie administrat conform indicatiilor medicului de familie, iar persoanele care ii ingrijesc pe bolnavi trebuie sa tina cont de recomandarile acestuia. Dispozitivele medicale recomandate in aceasta perioada sunt utile persoanelor infectate, pentru ca pot sa indice semnale de alarma in cazul in care boala a evoluat si este nevoie urgenta de internare la spital.

CUPRINS:

Pulsoximetru
Termometru
Glucometru
Inhalator
Nebulizator

Cei mai multi dintre pacientii care se imbolnavesc de COVID – 19 dezvolta forme usoare ale bolii si pot fi tratati la domiciliu, insa simptomele pot sa devina mai severe in decurs de cateva zile. In general, la persoanele cu forme usoare, starea de bine revine dupa aproximativ o saptamana. La pacientii cu simptome mai severe, exista posibilitatea ca acestea sa persiste de-a lungul a cateva saptamani, chiar daca scad in intensitate. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor si trebuie includa suficienta odihna, precum si hidratare corespunzatoare si administrarea de analgezice.

5 dispozitive medicale obligatorii la domiciliu in contextul pandemiei COVID-19

Este esential ca persoana infectata sa isi poata monitoriza simptomele si sa aiba posibilitatea de a solicita asistenta medicala de urgenta. In contextul pandemiei de COVID – 19, este obligatoriu sa aveti acasa cinci dispozitive medicale extrem de utile.

Pulsoximetru

O etapa foarte importanta pentru evaluarea starii de sanatate a pacientilor infectati cu COVID – 19 o constituie masurarea saturatiei de oxigen. Pentru persoanele care se trateaza la domiciliu este obligatoriu sa detina si sa stie sa foloseasca in mod corect un pulsoximetru. Acest dispozitiv medical ofera informatii despre valoarea pulsului si despre nivelul saturatiei de oxigen. In situatia in care acest nivel este mai mic de 95%, pacientul respectiv trebuie sa ia urgent legatura cu un medic, pentru ca se impune evaluarea clinica.

Termometru

Indiferent ca vorbim despre un model clasic de termometru sau despre unul digital, acest dispozitiv medical nu trebuie sa lipseasca din nicio casa, mai ales in aceasta perioada de pandemie. Exista mai multe feluri de termometre: digitale cu varf flexibil sau rigid, non – contact, multifunctionale cu infrarosu, precum si clasice fara mercur. Este bine sa aveti un astfel de dispozitiv acasa, pentru a nu fi nevoie de un drum pana la cabinetul medical in cazul in care vreti sa va aflati temperatura corporala.

Glucometru

Glucometrul este acel dispozitiv medical portabil care are rolul de a masura concentratia de glucoza din sange. Pentru a-si monitoriza glicemia, pacientii cu diabet folosesc glucometru. Exista posibilitatea ca nivelul glicemiei sa fie influentat de sedentarism si de stres, doi factori de risc prezenti in contextul pandemiei de COVID – 19. De asemenea, nivelul glicemiei poate sa fie influentat de reactiile adverse la anumite medicamente, de modificari hormonale in perioada menstruatiei sau de o alimentatie cu un aport exagerat de carbohidrati. Monitorizarea si mentinerea sub control a glicemiei sunt pasi esentiali pentru a preveni complicatiile care pot sa apara din cauza diabetului, ca de exemplu bolile arteriale, neuropatia diabetica sau piciorul diabetic.

Inhalator

Inhalatorul este un dispozitiv medical care se foloseste pentru administrarea de substante medicamentoase la nivelul tractului respirator inferior. Este o alternativa eficienta si sigura, naturala si rapida, care ajuta la diminuarea problemelor respiratorii. Tratamentul medicamentos poate fi adimistrat cu ajutorul unui inhalator atat in cazul persoanelor adulte cat si al copiilor. Este un dispozitiv medical care ajuta la facilitarea respiratiei, care calmeaza simptomele alergiilor si care reduce efectele generate de astm. Avand in vedere faptul ca exista mai multe tipuri de inhalatoare – cu aburi, cu piston, cu ultrasunete sau cu membrana – este important sa consultati un specialist inainte de a va achizitiona un astfel de dispozitiv medical.

Nebulizator

Nebulizatorul sau aparatul cu aerosoli ajuta la administrarea de medicamente, in special in situatia pacientilor cu boli pulmonare. Aceste dispozitive sunt de mai multe feluri: cu ultrasunete, cu compresie cu piston (motor si pompa), cu diverse forme pentru copii, iar pretul difera in functie de modelul pe care il doriti. Nebulizatorul produce particule foarte fine, care ajung in profunzimea plamanilor, fiind un dispozitiv medical usor de utilizat si de curatat. Este recomandat pacientilor cu bronsita sau astm bronsic, precum si persoanelor cu amigdalite sau sinuzite.