Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Durerea la nivelul muschilor gatului | rigiditatea cervicala

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 27 august 2021

Rigiditatea cervicala este termenul medical care defineste durerea, inflamatia sau disconfortul care apar la nivelul gatului. Aceasta rigiditate poate fi usor depistata atunci cand incercam sa miscam gatul. In cazul persoanelor care au gatul intepenit, este necesara intoarcerea intregului corp pentru a putea privi in spate sau in lateral din cauza disconfortului manifestat in zona gatului. Rigiditatea cervicala este o afectiune intalnita frecvent la majoritatea oamenilor.

CUPRINS:

Pozitia necorespunzatoare din timpul somnului
Evitati pe cat posibil stresul si tensiunea excesiva

Pozitia necorespunzatoare din timpul somnului

Maduva spinarii, coloana vertebrala, discurile intervertebrale, ligamentele, muschii, tendoanele, nervii spinali: toate aceste structuri intra in alcatuirea gatului, iar conditiile care le afecteaza sunt de cele mai multe ori cauzele instalarii rigiditatii acestuia in partea din spate sau pe lateral. Rigiditatea cervicala poate fi generata si de pozitia necorespunzatoare din timpul somnului, atunci cand musculatura din zona este tensionata sau intinsa.

Durerea de la nivelul muschilor gatului poate fi o consecinta a bolilor traheei, faringelui sau a cartilajului tiroid (marul lui Adam), structuri care intra de asemenea in alcatuirea gatului. Musculatura, tendoanele si ligamentele din zona respectiva pot conduce de asemenea la instalarea rigiditatii. Senzatia de intepenire a gatului poate fi cauzata inclusiv de postura incorecta sau de afectiuni ale capului si umerilor.

Exista posibilitatea ca rigiditatea cervicala sa indice afectiuni serioase, cum ar fi stenoza cervicala spinala sau artrita, ba chiar si afectiuni care va pot ameninta viata – meningita, atacul de cord (infarctul miocardic), fractura cervicala.

Evitati pe cat posibil stresul si tensiunea excesiva

Printre simptomele care se pot manifesta in cazul rigiditatii cervicale, iritabilitatea, tulburarile de somn, durerea care coboara spre umeri si brate sau cefaleea sunt dintre cele mai evidente. Este foarte important sa consultati urgent un medic specialist in cazul in care aveti dureri sau senzatii de presiune la nivelul toracelui. Scurtarea respiratiei sau alte dificultati respiratorii sunt de asemenea motive de ingrijorare si necesita prezentarea cat mai rapida la medic. Se poate ca unii pacienti sa sufere inclusiv dureri la nivelul maxilarului, eczeme si iritatii, greata si varsaturi, amorteala sau chiar paralizie. Tusea, febra si durerile in gat pot fi si ele asociate rigiditatii cervicale. Imposibilitatea de a va atinge pieptul cu barbia este un alt motiv de ingrijorare.

Printre bolile care pot sa determine rigiditatea cervicala se numara anevrismele cerebrale, osteomielita (o infectie sau inflamatie a oaselor vertebrale), fibromialgia (o afectiune cronica generatoare de durere, sensibilitate si rigiditate) si chiar cancerul sangelui, inclusiv tumori ale maduvei spinarii. Pentru evitarea durerilor de la nivelul muschilor gatului, este bine sa evitati pe cat posibil stresul si tensiunea excesiva.