Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dureri de ceafa

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 29 octombrie 2021

Majoritatea oamenilor s-au confruntat cel putin o data in decursul vietii cu durerea de ceafa, problema care, de obicei, nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, este o senzatie de disconfort care poate fi un semn al unei alte afectiuni. Durerile de ceafa pot sa apara la persoane de orice varsta si pot sa aiba grade diferite de severitate, in functie de cauza care le determina. Aceste dureri apar la nivelul gatului, in zona unde se afla atat coloana cervicala, precum si muschi, tendoane si ligamente, vase de sange si nervi. Durerile de ceafa pot sa aiba o durata relativ scurta, insa pot fi si cronice, cu o durata mai mare de trei luni.

CUPRINS:
Durerea de ceafa – cauze
Dureri de ceafa – semne ca trebuie sa mergi la un consult medical
Durere de ceafa – diagnostic
Dureri de ceafa – tratament
Durerea de ceafa – alternative de tratament la domiciliu

Exista posibilitatea ca durerea sa fie una ascutita, pe care sa o resimtiti asemeni unui soc intr-o zona anume, dar poate sa apara si durere surda. In majoritatea situatiilor, durerile de ceafa ajung sa se rezolve de la sine in cateva zile – sau cateva saptamani in unele cazuri – daca respectati anumite masuri uzuale de ingrijire. Cu toate acestea, se poate ca durerea sa persiste si sa favorizeze declansarea unor afectiuni serioase, asa cum sunt leziunile nervilor. De cele mai multe ori, sursa durerii se afla chiar in zona gatului. Exista insa si situatii in care durerea poate sa fie provocata de afectiuni de la nivelul capului, al toracelui sau al umerilor.

Durerea de ceafa – cauze

Durerea de ceafa este un simptom ce poate ascunde atat cauze medicale minore, cat si majore. Printre cele mai frecvente cauze minore se numara suprasolicitarea, adoptarea pozitiilor incomode si incorecte timp indelungat, loviturile puternice sau inaintarea in varsta. Printre cauzele majore se numara artrita reumatoida, meningita, spondiloza cervicala, osteoartrita si hipertensiunea arteriala. La foarte multe persoane este de vina pozitia pe care o mentin in fata computerului pentru foarte multe ore, dar si folosirea unei perne nepotrivite pentru somn poate sa provoace dureri de ceafa. In timp, structurile anatomice ale coloanei vertebrale din zona cervicala se deterioreaza in mod natural si pot sa provoace dureri de ceafa. La fel se intampla si in urma unor accidentari si a traumatismelor suferite in zona respectiva.

La pacientii cu spondiloza cervicala, discurile intervertebrale se uzeaza, deshidratandu-se si micsorandu-se in timp, generand si dureri de ceafa. Aceste dureri apar si la pacientii cu hernie de disc, pentru ca discurile dintre vertebre pot suferi hernii sau protuzii in urma carora nervii sunt comprimati si provoaca durere care se resimte catre spate si catre umeri. In cazul persoanelor cu artroze, cartilajul de la nivelul fatetelor articulare se deterioreaza si genereaza dureri in articulatia respectiva. Dureri de ceafa apar si la pacientii cu spondilita anchilozanta. In stadiu avansat, din cauza acestei afectiuni se ingusteaza spatiul intraarticular, se comprima maduva spinarii si apare cimentarea (anchiloza) totala a vertebrelor.

Dureri de ceafa – semne ca trebuie sa mergi la un consult medical

Specialistii recomanda sa mergeti la medic in situatia in care simptomele sunt inca prezente dupa o saptamana de la debut. Chiar daca aparent nu au nicio cauza, persistenta durerilor severe de ceafa trebuie investigata. De asemenea, este bine sa va prezentati cat mai curand la un medic specialist daca simptomele includ si febra, dureri de cap, nod in gat, senzatie de greata sau varsaturi. Se impune un consult medical si daca intampinati probleme de respiratie sau la inghitire, senzatie de amorteala sau furnicaturi, slabiciune sau incapacitatea de miscare a membrelor superioare, daca nu puteti aduce barbia catre piept, daca apar disfunctii la nivelul intestinului sau al vezicii urinare. Daca ati suferit un accident sau o cazatura si aveti dureri de ceafa, trebuie sa va prezentati de urgenta la medic pentru asistenta de specialitate. Cu cat ajungeti mai repede la medic, cu atat este mai usor de tratat cauza durerii.

Durere de ceafa – diagnostic

Pentru a stabili un diagnostic si, ulterior, o metoda de tratament, va fi nevoie de o examinare fizica din partea medicului si de luarea la cunostinta de catre acesta a istoricului medical complet al pacientului. De asemenea, trebuie ca medicul sa cunoasca specificul simptomelor si ce suplimente sau medicamente au fost administrate pacientului, cu sau fara reteta. Incercati sa va amintiti cat mai bine si sa nu omiteti nicio accidentare sau leziune din trecutul apropiat atunci cand comunicati cu medicul, chiar daca vi se par lipsite de importanta. Pentru aflarea cauzei exacte a durerii de ceafa, poate fi nevoie de unele teste imagistice si investigatii. Medicul poate solicita o radiografie, analize de sange, tomografie computerizata (CT), RMN, punctie lombara sau electromiografie. 

Dureri de ceafa – tratament

In functie de rezultatele obtinute si de diagnosticul stabilit, exista mai multe alternative de tratament pentru dureri de ceafa. Medicul poate sa va prescrie medicamente pentru durere, relaxante musculare sau injectii cu corticosteroizi. La unele persoane poate fi nevoie de elongatii sau de un guler special. Este foarte important sa nu folositi un astfel de guler fara a avea indicatii precise din partea unui medic specialist, pentru ca, atunci cand este folosit incorect, gulerul poate sa va agraveze simptomele.

In tratarea durerilor de ceafa se poate apela la masajul medical, la kinetoterapie sau fizioterapie. Exercitiile fizice si stretchingul pot sa constituie, de asemenea, un tratament eficient impotriva durerilor de ceafa. In egala masura, este necesara adoptarea unei posturi cat mai corecte pe tot parcursul zilei si se recomanda consultarea unui medic specialist in situatia in care problemele persista sau se agraveaza. In cazul in care exista o infectie, medicul va va prescrie antibiotice. In situatia pacientilor care au avut un infarct sau care sufera din cauza unei afectiuni asa cum este meningita, se impune internarea. In situatii rare, si interventia chirurgicala poate sa constituie o alternativa eficienta de tratare a durerilor de ceafa.

Durerea de ceafa – alternative de tratament la domiciliu

Atunci cand durerile de ceafa sunt minore sau atunci cand resimtiti o oarecare rigiditate la nivelul cefei, exista posibilitatea de a ameliora simptomele la domiciliu. Este bine ca in primele zile sa aplicati gheata, apoi comprese calde. Puteti apela si la analgezice pentru care nu este nevoie de reteta, avand grija sa evitati supradozajul. Executati in fiecare zi anumite exercitii speciale pentru muschii gatului, intinzand incet capul in sus si in jos, apoi catre stanga si catre dreapta.

Este recomandat sa nu tineti telefonul intre umar si gat, sa evitati ridicarea obiectelor grele si sa nu executati exercitii fizice sau activitati care va pot agrava simptomele. Pe masura ce tratamentul da roade si simptomele se mai atenueaza, activitatile normale pot sa fie reluate in mod treptat. Incercati sa nu petreceti prea mult timp in aceeasi pozitie si sa masati usor zona gatului - mai putin in primele zile, pentru a evita agravarea unei posibile inflamatii locale.