Ghid de prim ajutor in caz de entorse

Primul ajutor in caz de entorse presupune luarea mai multor masuri cu caracter urgent inaintea sosirii personalului medical specializat. In vederea rezolvarii cat mai eficiente a situatiei respective, persoanei care acorda primul ajutor trebuie sa ii fie familiare regulile de baza. De asemenea, trebuie sa isi pastreze calmul pentru a gestiona cat mai corect entorsa. Datorita faptului ca sunt formate din fibre elastice, ligamentele fac legatura intre oase si au rol in stabilizarea articulatiilor. Entorsele sunt leziuni traumatice ale ligamentelor, fiind o consecinta a intinderii excesive ale acestora. Exista posibilitatea ca ligamentul sa fie afectat partial si sa existe doar leziuni minore, insa exista si situatii in care ligamentul se rupe complet.  

Entorsa este rezultatul unei miscari fortate, care nu este efectuata in mod normal, si care altereaza integritatea articulatiei. In cazul in care se ajunge la lezarea ligamentelor, persoana respectiva va prezenta umflaturi in zona afectata si va resimti durere. Gradul de severitate al entorsei poate fi apreciat inclusiv dupa intensitatea cu care se manifesta durerea. In cele mai multe dintre situatii, entorsa apare la nivelul gleznelor, al incheieturilor de la membrele superioare si la nivelul genunchilor, dar uneori afecteaza si laba piciorului. In situatia in care entorsa este minora, aceasta poate sa fie tratata cu succes chiar de catre pacient. 

Tipuri de entorsa si manifestari

In functie de severitatea cu care se manifesta, entorsele pot fi de gradul I, de gradul II sau de gradul III. In situatia in care intinderea de ligament este superficiala iar edemul local este minor, avem de-a face cu entorsa de gradul I. Gradul al doilea se refera la intinderile mai puternice sau la rupturile partiale de ligament, insotite echimoza locala si edem, precum si de dureri atunci cand zona afectata este atinsa. In cazul in care ligamentele sunt rupte complet, apare edem, echimozele sunt avansate si pacientul resimte dureri in zona afectata fara sa fie atinsa. Este situatia persoanelor care sufera o entorsa de gradul III, ceea ce face imposibila folosirea membrului afectat.

Simptomele in caz de entorsa incep sa fie resimtite la momentul accidentarii. In primul rand apare durerea, care este urmata de umflarea zonei respective (edem). Dupa aceea apar echimozele iar pacientul nu mai poate folosi membrul respectiv la fel ca inainte de entorsa. In functie de simptome, in afara de o anamneza atenta, medicul va recomanda teste imagistice (RMN, ecografie sau radiografie).

Masuri de prim ajutor la pacientii cu entorsa

In primul rand, in caz de entorsa, este important ca zona afectata sa fie protejata prin utilizarea de atele sau carje care sa scada presiunea de la nivelul articulatiei. Se secomanda ca persoana care a suferit o entorsa sa inceteze orice activitate ce implica folosirea articulatiei accidentate. In zona afectata se poate aplica o punga cu gheata, imediat dupa ce a avut loc accidentarea, masura care are ca efect limitarea tumefactiei. Pentru a nu afecta tesuturile, este important sa nu lasati prea mult timp gheata pe locul respectiv.

De asemenea, ca masura de prim ajutor in caz de entorsa puteti aplica o compresie la nivelul articulatiei accidentate. Pentru a asigura compresia necesara este recomandat sa folositi fase sau bandaje elastice. In vederea favorizarii drenajului si a prevenirii umflarii zonei respective, specialistii recomanda ca membrul afectat sa fie, pe cat posibil, ridicat.

In ce situatii se impune ajutor medical de urgenta pentru entorsa

Chiar daca entorsele sunt de multe ori minore si nu este necesara interventia medicala de urgenta, exista si situatii in care persoana afectata trebuie evaluata cat mai rapid de catre un specialist. De exemplu, daca la momentul accidentarii se poate auzi o pocnitura sau daca nu puteti folosi deloc articulatia respectiva, cereti ajutor medical pentru ca poate fi vorba despre ruperea completa a ligamentului. Daca aveti posibilitatea, aplicati comprese reci in locul afectat pana la sosirea echipajului care sa va consulte. Atunci cand apare febra, iar locul accidentarii se inroseste si devine fierbinte, exista posibilitatea sa fie vorba despre o infectie.

In situatia in care entorsa nu s-a vindecat de la sine dupa aproximativ doua – trei zile, mergeti la medic pentru evaluare si pentru stabilirea unui tartament. De asemenea, prezentati-va la medica si daca tratamentul administrat anterior nu se dovedeste a fi eficient sau daca apare durere cronica si instabilitate la nivelul articulatiei afectate.