Hernia inghinala – cauze si simptome la adulti si la copii

Hernia inghinala apare atunci cand in zona inghinala tesutul abdominal sau o parte din intestin iese in relief printr-un punct vulnerabil al peretelui abdominal. Aceasta actiune determina aparitia unei umflaturi la acest nivel sau la nivelul scrotului.

Herniile inghinale sunt de doua tipuri: indirecte si directe.

Hernia inghinala indirecta

Aceasta se produce printr-o deschidere a canalului inghinal, ce permite ca tesuturile sa iasa in relief.

Hernia inghinala directa

Aceasta se produce din cauza slabirii musculaturii abdominale in cursul vietii sau odata cu inaintarea in varsta.
De regula herniile inghinale indirecte sunt mai frecvente in cazul persoanelor de sex masculin, din cauza faptului ca orificiul abdominal al canalului inghinal poate ramane deschis dupa coborarea testiculelor.
De asemenea, si in cazul femeilor frecventa herniilor inghinale indirecte este mai mare in comparatie cu numarul cazurilor de hernii inghinale directe.

Cum se manifesta hernia inghinala

Semnele herniei inghinale pot fi reprezentate de prezenta unei umflaturi in zona inghinala sau a scrotului – in cazul barbatilorla – sau a labiei mari in cazul femeilor. Aparitia umflaturii poate fi brusca, ca rezultat al unui effort fizic considerabil (ridicarea unei greutati, incordarea muschilor abdominali), cat si progresiva.

Hernia inghinala genereaza disconfort sau durere in zona inghinala sau la nivelul scrotului, aceasta fiind amplificata odata cu efectuarea unui effort fizic. Exista si hernii inghinale asimptomatice – acestea fiind si mai periculoase, deoarece pacientii afectati nu ajung la timp la medic. Pot aparea stari de greata si voma in situatiile in care o parte a intestinului iesit in afara abdomenului ramane prinsa in fisura

Printre celelalte simptome ale herniei inghinale se numara: senzatia de presiune la nivelul abdomenului, completata de arsuri si disconfort in zona scrotului sau a coapsei interioare.

Cum se manifesta hernia inghinala la copii

In cazul bebelusilor, hernia este reprezentata de o umflatura in zona inghinala, in special atunci cand copilul plange sau se misca.

Senzatiile de greata si voma, plansul si lipsa poftei de mancare apar atunci cand intestinele raman blocate in fisura. Hernia incarcerata este mai des intalnita in cazul copiilor decat al adultilor si necesita interventie chirurgicala imediata.