Incontinenta urinara la efort

Incontinenta urinara de efort descrie pierderea ocazionala si necontrolata a unei cantitati de urina, care apare in urma eforturilor fizice. Principalul simptom al incontinentei urinare la efort este pierderea accidentala a urinei in situatii in care creste presiunea intraabdominala, ca de exemplu tuse, stranut, statul in picioare timp indelungat sau efortul fizic. Cauzele care favorizeaza aparitia incontinentei urinare la efort includ leziuni la nivelul zonei uretrei, nasterea pe cale vaginala, varsta inaintata, obezitatea sau fumatul.

CUPRINS

Simptome incontinenta urinara la efort
Cauze incontinenta urinara la efort
Tratament incontinenta urinara la efort

Tratamentul trebuie sa includa diminuarea aportului excesiv de lichide, mictionarea cat mai frecventa pentru reducerea probabilitatii scurgerilor de urina, evitarea consumului de alcool si cofeina, a bauturilor carbogazoase, a fumatului, cat si scaderea in greutate.

Chiar daca nu este o problema foarte grava de sanatate, pierderea involuntara de urina afecteaza increderea in sine si calitatea vietii, motiv pentru care este un subiect tabu. Este o problema de sanatate cu implicatii inclusiv in plan psihologic, din cauza faptului ca persoanele afectate aleg sa evite iesirile din casa si sa aiba o viata sociala mult mai retrasa. Pe de alta parte, pacientele se confrunta cu problemele de ordin fizic provocate de incontinenta urinara la efort: infectii urinare, iritatii locale si senzatie de disconfort. Metoda de tratament cea mai eficienta in aceasta situatie o constituie chirurgia, care daca este executata corect si in conditii optime are o rata de succes de pana la 99%.

Simptome incontinenta urinara la efort

Persoanele care sufera de incontinenta urinara la efort prezinta ca simptom principal pierderea involuntara de urina. Acest simptom devine evident atunci cand persoana afectata stranuta sau tuseste, atunci cand petrece mai mult timp stand in picioare sau atunci cand depune efort fizic. In afara de faptul ca pierderile involuntare de urina pot sa apara in timpul efectuarii unor exercitii fizice, acestea se pot manifesta si daca persoana respectiva este activa din punct de vedere al vietii sexuale. Incontinenta urinara la efort este o problema care apare destul de frecvent, ajungand sa afecteze aproximativ una din patru femei. Se considera totusi ca numarul pacientelor este mai mare, avand in vedere ca foarte multe dintre ele observa simptomele dar aleg sa nu anunte medicul.

In afara de incontinenta urinara la efort, un alt tip de incontinenta urinara este cel „prin imperiozitate”. Cele doua tipuri pot fi prezente la aceeasi pacienta chiar si in acelasi timp, putand exista si forme usoare ale afectiunii. In aceasta situatie, simptomele sunt doar ocazionale. La formele mai grave ale afectiunii, simptomele sunt mai evidente iar pierderile de urina apar inclusiv in timpul mersului sau atunci cand pacienta isi modifica pozitia corpului. Incontinenta urinara la efort evolueaza progresiv, ameliorarea spontana a simptomelor fiind o situatie rar intalnita.

Cauze incontinenta urinara la efort

Asa cum am mentionat anterior, incontinenta urinara la efort poate sa apara atunci cand persoana afectata ridica anumite greutati, cand executa exercitii fizice, cand stranuta sau tuseste, dar si atunci cand rade. Este o problema mai des intalnita in situatia femeilor si este cauzata de functionarea defectuoasa a rinichilor, a tractului urinar inferior si a sistemului nervos. Vezica urinara si uretra sunt sustinute de muschii pelvieni si de muschiul sfincter. In situatia persoanelor cu incontinenta urinara la efort, acesti muschi sunt slabiti si nu pot sa opreasca urina daca asupra lor este exercitata o presiune abdominala crescuta. De asemenea, aceasta problema de sanatate poate sa apara si pe fondul sarcinilor si al nasterilor multiple, precum si al obezitatii care mareste presiunea intraabdominala.

In situatia femeilor care au ajuns la menopauza, incontinenta urinara la efort apare din cauza scaderii tonusului tesutului conjunctiv, pe fondul scaderii nivelului hormonal. Pe de alta parte, aceasta afectiune poate sa apara din cauza administrarii prelungite a medicamentelor diuretice la pacientii cu hipertensiune arteriala. De asemenea, incontinenta urinara la efort poate sa fie si consecinta unor interventii chirurgicale, asa cum este in cazul celor pentru tratarea prolapsului genital. Este bine sa aveti in vedere faptul ca exista anumiti factori care pot sa agraveze incontinenta, ca de exemplu consumul de alcool si cafeina, de sucuri acidulate si de ciocolata, precum si fumatul.

Tratament incontinenta urinara la efort

Incontinenta urinara la efort poate sa fie tratata cu ajutorul medicamentelor, aducand anumite modificari stilului de viata, precum si prin interventie chirurgicala. Medicina a evoluat, astfel ca, in ziua de astazi, se pot folosi anumite dispozitive inovatoare, intravaginale si non – chirurgicale, care pot sa fie utile in diminuarea simptomelor provocate de pierderile urinare. De asemenea, aceste dispozitive sunt complet invizibile, discrete, iar eficienta lor este dovedita din punct de vedere clinic. Schimbarile pe care trebuie sa le adoptati in stilul dumneavoastra de viata trebuie sa includa urinare regulata, efectuarea exercitiilor Kegel si a terapiei care ajuta la intarirea musculaturii pelvine.

In afara de pilates si yoga, care pot fi de ajutor in procesul de vindecare a incontinentei urinare la efort, este important sa scapati de surplusul de greutate corporala pentru a reusi sa diminuati presiunea exercitata la nivelul organelor interne si pelvine. Este bine sa aveti in vedere si faptul ca, atunci cand intestinul gros este plin (la persoanele constipate), acesta poate sa preseze vezica urinara si sa provoace senzatia de a urina neaparat, cat mai urgent.

Interventia chirurgicala este recomandata de catre medicul specialist in situatia in care nicio alta metoda de tratament nu s-a dovedit a fi eficienta. Riscurile sunt minime pentru persoanele care trec printr-o astfel de operatie, iar recuperarea este rapida si fara complicatii in general. Este vorba despre interventii laparoscopice sau transvaginale, minim invazive.