Legatura dintre tensiunea arteriala mare si AVC

Persoanele care inainteaza in varsta si cele care au o ruda apropiata care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu aceasta problema de sanatate. Chiar daca nu puteti schimba nimic din punct de vedere al istoricului familial sau al propriei varste, specialistii va recomanda sa acordati atentia necesara cauzelor pe care le puteti evita. Persoanele cu tensiune mare ar trebui sa invete sa o tina sub control, pentru ca, in caz contrar, sunt de doua (chiar de patru) ori mai expuse in fata unui AVC.

Este o problema cu care se confrunta, in egala masura, atat barbatii cat si femeile. Statisticile arata faptul ca tensiunea mare este principala cauza a declansarii unui accident vascular cerebral, de aceea este esential ca tensiunea arteriala sa fie monitorizata constant. Daca este prea mare, trebuie sa interveniti cu taratamentul corespunzator pentru a mentine sanatatea sistemului cardiovascular.

Tipuri de accident vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral (AVC) poate sa fie de doua feluri: ischemic si hemoragic. In caz de accident vascular cerebral ischemic, problema apare din cauza blocarii circulatiei sangvine a creierului de catre un cheag de sange. Acest cheag poate sa fie rezultatul unor alte probleme de sanatate din organism, iar tensiunea mare este una dintre acestea. Din cauza tensiunii mari, precum si din cauza nivelului ridicat de colesterol si a diabetului zaharat, peretii arterelor se rigidizeaza si apare ateroscleroza. Accident vascular cerebral ischemic poate sa apara si atunci cand tensiunea arteriala este prea mica, insa mult mai rar. Si la accidentul vascular cerebral hemoragic, cauza declansarii poate sa fie reprezentata de tensiunea arteriala prea mare.

Semne ca aveti tensiune arteriala mare

In situatia in care banuiti ca aveti tensiune mare si nu aveti la indemana un tensiometru pentru masurarea acesteia, sfatul specialistilor in domeniu este sa mergeti la un consunt medical pentru a evita posibilitatea declansarii unui accident vascular cerebral. Medicii sustin ca ideal ar fi sa masurati tensiunea de doua ori in fiecare zi, atat dimineata cat si seara. Se poate sa aveti tensiune mare in cazul in care va confruntati cu stari de ameteala, sangerare nazala sau dureri puternice de cap. De asemenea, persoanele cu tensiune mare pot avea stari de greata si varsaturi, pot sa transpire abundent si pot trece prin stari de confuzie sau dezorientare. Pot aparea dificultati de respiratie, se poate ca fata sa se inroseasca si sa se instaleze oboseala si somnolenta. In unele situatii puteti remarca un tiuit in urechi si puteti fi afectat de insomnie.

Ce trebuie sa faceti atunci cand aveti tensiune mare?

Exista cateva masuri imediate pe care trebuie sa le aveti in vedere daca aveti tensiune mare, pentru a evita posibilitatea declansarii unui AVC (accident vascular cerebral). In primul rand, este important sa va opriti din orice faceti si sa va intindeti cat mai comod. Inspirati adanc si mentineti aerul inauntru pentru cateva clipe, apoi expirati usor – este un exercitiu care va va calma, pentru ca scade nivelul de stres si favorizeaza revenirea la o tensiune arteriala normala. In situatia in care observati ca nu este o masura eficienta, sunati imediat la 112 pentru ajutor de specialitate. In cazul in care ati fost diagnosticat cu hipertensiune, trebuie sa luati medicatia recomandata.

Masuri pentru prevenirea unui accident vascular cerebral

Pentru a evita cu succes un accident vascular cerebral (AVC), este foarte important sa mentineti tensiunea arteriala sub valoarea de 120, care este maxima – valoarea minima fiind de 80. Pentru a reusi sa controlati tensiunea mare si sa o puteti aduce intre valorile mentionate anterior, specialistii va recomanda sa evitati mancarurile cu mult colesterol – cum ar fi, de exemplu, branza prea grasa, burgerii sau inghetata. Este ideal sa reduceti consumul de sare sub 1500 de miligrame in fiecare zi si, in cazul in care fumati, sa renuntati la acest viciu. Introduceti in regimul dumneavoastra alimentar de zi cu zi mai multe legume si mai multe fructe, consumati cereale integrale si lactate care sa nu contina foarte multa grasime.

De asemenea, este important sa faceti mai multa miscare – macar o jumatate de ora in fiecare zi – si sa luati medicamentele pentru tensiune mare pe care le prescrie medicul dumneavoastra. Un alt sfat bun pentru a tine tensiunea arteriala sub control si pentru a evita un posibil accident vascular cerebral este acela de a va asigura ca dormiti suficient. Stiinta a demonstrat ca oamenii au nevoie de sapte, pana la noua ore de somn in fiecare noapte. Si alcoolul este de vina atunci cand aveti tensiune mare, asa ca este recomandat sa fie consumat cu moderatie – ba chiar deloc in cazul in care si o cantitate mica va creste rapid tensiunea.