Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Osteoartrita o afectiune cu complicatii majore

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 20 decembrie 2021

Boala degenerativa a articulatiilor, osteoartrita, este o forma severa de artrita, ce afecteaza in special persoanele in varsta. Totusi, exista si suficiente cazuri in care persoanele de varsta tanara ajung sa aiba aceasta boala, cel mai adesea in urma unor accidente. Osteoartrita ajunge sa afecteze milioane de pacienti la nivel mondial, fiind o boala care apare odata cu deteriorarea cartilajului care inveleste si asigura protectie capetelor oaselor. De asemenea, acest cartilaj are un rol important in miscarea articulatiilor. Osteoartrita poate sa apara la nivelul oricarei articulatii, insa se manifesta mai adesea la cele de la maini, genunchi, solduri si coloana vertebrala.

CUPRINS:

Osteoartrita - informatii importante
Osteoartrita - cauze si factori de risc
Osteoartrita - simptome si manifestari
Diagnosticul de osteoartrita
Tratament osteoartrita
Sfaturi de preventie

Osteoartrita - informatii importante

Atunci cand cartilajul care inveleste si protejeaza suprafata articulara ajunge sa se deterioreze, oasele incep sa se frece direct unele de altele. Din acest motiv, tesutul si osul subiacent sunt lezate, urmarea fiind aparitia durerilor articulare provocate de osteoartrita. Este important de avut in vedere faptul ca aceasta boala este una care progreseaza lent, cartilajul distrugandu-se treptat. Nivelul progresiei este diferit de la pacient la pacient, existand cazuri in care simptomele isi fac simtita prezenta dupa mai multi ani. Este dificil de anticipat evolutia osteoartritei, pentru ca in unele situatii se poate ca simptomele sa dispara o vreme. Exista si posibilitatea ca simptomele articulare sa fie resimtite constant si sa se agraveze gradual in decursul catorva ani.

Osteoartrita - cauze si factori de risc

Odata cu inaintarea in varsta, riscul de aparitie a osteoartritei este din ce in ce mai ridicat. Specialistii in domeniu au remarcat faptul ca, la persoanele care au depasit varsta de 65 de ani, apar semne radiologice ale osteoartritei la membrele superioare. Unul dintre factorii majori care favorizeaza aparitia osteoartritei la nivelul genunchilor este obezitatea. Greutatea corporala mare provoaca o crestere a tensiunii exercitate pe articulatii, mai ales la nivelul acelora care sustin intreg organismul – cele de la nivelul talusului, de la genunchi si din zona soldului. Este bine sa aveti in vedere faptul ca osteoartrita poate sa fie provocata si de ridicarea in exces a greutatilor.

Osteoartrita poate sa apara si pe fondul unui istoric familial care implica aceasta boala, existand uneori situatii cu mai multi pacienti in cadrul aceleiasi familii. De asemenea, poate sa fie si consecinta unor traumatisme mici si repetate care ajung sa afecteze structura articulara normala. In cazul femeilor, mai ales dupa menopauza, cantitatea de estrogen scade semnificativ si favorizeaza aparitia osteoartritei. Boala poate sa evolueze si pe fondul carentei de vitamina D, esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului osos si a cartilajului.

Osteoartrita - simptome si manifestari

Simptomele si manifestarile osteoartritei pot fi atat minore cat si severe, in functie de articulatiile care sunt afectate. In situatia pacientilor la care sunt afectate articulatiile de la nivelul genunchilor sau al soldurilor, adica cele care sustin greutatea corporala, se manifesta mai multe probleme decat la pacientii cu osteoartrita la degetele membrelor superioare.

Durerea apare in general in zona mainilor, a soldurilor, a genunchilor si a membrelor inferioare, dar uneori si in zona coloanei vertebrale. Cu cat o articulatie anume este mai solicitata in timpul activitatilor de zi cu zi, cu atat mai tare va fi resimtita durere la nivelul articulatiei respective odata cu venirea serii si cu incetarea lucrului. In stadiile mai avansate ale bolii, pacientii incep sa resimta durere inclusiv in perioada de repaus, fara sa fi efectuat vreo actiune solicitanta care sa implice articulatia.

Dupa perioadele de inactivitate se poate instala o oarecare rigiditate, in special atunci cand pacientii se trezesc dimineata sau dupa o perioada mai lunga de repaus. Miscarile in articulatie incep sa devina din ce in ce mai limitate, poate sa apara ocazional si tumefierea, iar la palpare pot fi resimtite dureri. De asemenea, pot sa apara deformari articulare in stadiile tardive ale bolii.

Diagnosticul de osteoartrita

Este bine sa aveti in vedere faptul ca sunt mai multe afectiuni care pot sa genereze simptome asemanatoare celor provocate de osteoartrita. Este important sa mergeti la medic pentru o evaluare de specialitate a simptomelor si pentru o examinare fizica. Medicul va poate recomandasi alte teste pentru a va putea determina cu exactitate starea de sanatate, teste care pot sa confirme diagnosticul de osteoartrita si care pot sa elimine alte posibile afectiuni cu simptome asemanatoare.

Chiar daca o radiografie nu poate sa arate imaginea cartilajului, aceasta metoda de investigatie este utila pentru ca medicul poate sa observe daca spatiul dintre capete oaselor s-a ingustat. In afara de acest aspect, radiografia poate sa ofere detalii si despre existenta osteofitelor din jurul articulatiilor.

O alta alternativa pentru diagnosticarea osteoartritei este efectuarea unui RMN. In acest fel, medicul specialist poate sa observe in detaliu oasele si tesuturile moi, inclusiv cartilajul. In mod normal, pentru a identifica osteoartrita nu este necesara aceasta investigatie, insa este foarte utila in situatia pacientilor care prezinta cazuri complexe ale bolii.

Tratament osteoartrita

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca osteoartrita este o boala cronica si ca nu exista un tratament care sa o poata vindeca, dar exista mai multe alternative pe care pacientii le au pentru a gestiona simptomele. Scopul tratamentului este de a ameliora durerea si rigiditatea, de a imbunatati mobilitatea si flexibilitatea articulatiilor. Pentru ca tratamentul sa fie eficient si sa obtineti rezultatele asteptate este important sa mentineti o greutate corporala normala si sa efectuati anumite exercitii fizice.

Din punct de vedere al tratamentului medicamentos, medicul poate sa recomande antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice, injectii cu corticosteroizi si acid hialuronic. In cazuri severe, poate sa fie nevoie de interventie chirurgicala pentru inlocuirea cu piese artificiale a articulatiilor care sunt afectate. Pentru functionalitate si mobilitate puteti folosi anumite instrumente ajutatoare, dar puteti apela si la fizioterapie.

Sfaturi de preventie

Exista anumite sfaturi de care trebuie sa tineti cont pentru a preveni aparitia osteoartritei sau pentru a incetini pe cat posibil evolutia bolii. Asa cum am amintit anterior, este important sa pierdeti cat mai multe dintre kilogramele in plus pentru a evita sau pentru a diminua deteriorarea articulara si pentru a scadea tensiunea de la nivelul articulatiilor. Este indicat sa preveniti venetualele traumatisme si sa protejati articulatiile, atat de accidentari severe cat si de accidentari minore dar repetate.

Rigiditatea articulara poate sa fie diminuata si prin efectuarea de exercitii fizice, acestea ajutand si la calmarea durerilor. Este important ca exercitiile sa aiba o intensitate usoara (spre moderata), insa la unii pacienti se poate sa apara dureri articulare chiar din cauza efectuarii acestor exercitii simple, odata ce se opresc. De aceea, este important ca exercitiile sa fie recomandate de catre un specialist si sa nu fie unele care pun tensiune totala sau partiala pe articulatie – ca de exemplu exercitiile efectuate in apa sau mersul cu bicicleta. De asemenea, este important sa practicati sportul in conditii de siguranta si folosind un echipament adecvat.