Osteoartrita: simptome, factori de risc, diagnostic si tratament

Osteoartrita este o afectiune caracterizata de deteriorarea cartilajului protector al suprafetelor articulare.

Mai e numita si osteoartroza sau boala articulara degenerativa si este, la nivel global, una dintre principalele cauze de invaliditate la persoanele cu varste mai inaintate.

Osteoartrita afecteaza cel mai des articulatiile coloanei vertebrale, pe cele ale degetelor de la maini, picioare, articulatiile soldului si genunchiului.

Este important sa mentionam ca progresul bolii poate fi incetinit daca pacientul recunoaste semnele in timp util, insa leziunile care apar la nivelul articulatiilor sunt, in general, ireversibile. 

CUPRINS

Osteoartrita: simptome
Factori de risc
Osteoartrita: diagnostic
Osteoartrita-tratament

Osteoartrita: simptome

Primul simptom si cel mai important este durerea care apare la nivelul articulatiilor.

In fazele incipiente ale bolii, durerea apare de obicei in urma unui episod de activitate fizica intensa si se accentueaza catre sfarsitul zilei, urmand ca ulterior sa apara si in perioadele de repaus.

Un alt simptom care nu trebuie ignorat este senzatia de rigiditate, care apare mai ales dimineata sau dupa perioade de repaus.

In stadiile avansate ale bolii mai pot aparea si simptome precum deformari ale articulatiilor, duerea la palpare si o tumefiere ocazionala, care este insotita de crepitatii (acestea sunt niste zgomote ale incheieturilor, care apar de regula atunci cand articulatia este indoita).

Pe lista simptomelor care ajuta la diagnosticarea osteoartritei se mai afla si aparitia osteofitelor (sau pintenii ososi). Osteofitele sunt proeminente care incep sa se dezvolte in jurul articulatiei afectate, iar prezenta lor este semn ca aveti nevoie de un consult medical de specialitate.

In general, pe masura ce boala evolueaza si devine din ce in ce mai severa, simptomele pot presupune chiar si o pierdere totala a functiei articulatiilor care au fost afectate.

Factori de risc

Osteoartroza este favorizata de cativa factori de risc, printre care si varsta inaintata si sexul pacientului.

Prin urmare, riscul de a dezvolta aceasta boala articulara degenerativa creste odata cu varsta, iar femeile sunt mai predispuse sa fie diagnosticate cu osteoartroza, fara ca motivele acestei incidente mai mari sa fie in totalitate cunoscute.

Alti factori de risc:

  • obezitatea: greutatea in exces pune presiune pe articulatiile de la nivelul genunchilor si soldului, prin urmare este recomandat ca atunci cand constatati ca ati acumulat kilograme in plus sa luati toate masurile necesare pentru a reveni la greutatea normala;
  • diverse traumatisme articulare: unele accidente (precum cele care pot avea loc atunci cand practicati diverse sporturi sau activitati fizice) pot duce la aparitia osteoartrozei;
  • malformatii osoase: boala articulara degenerativa este favorizata si de prezenta de malformatii osoase;
  • boli metabolice: diabetul si hemocromatoza pot favoriza aparitia bolii articulare degenerative;
  • stresul repetat la nivelul articulatiilor: osteoartrita este favorizata si de stresul constant la nivelul articulatiei, care poate fi cauzat fie de practicarea unor activitati sportive solicitante, fie de natura unor meserii (de ex.: meserii care presupun ridicarea de greutati);
  • ereditatea: atunci cand exista deja cazuri de osteoartroza in familie, sansele de a dezvolta aceasta boala sunt mai mari;
  • traumatismele mici si repetate sau prezenta unei singure leziuni la nivelul articulatiei pot conduce si ele la aparitia osteoartrozei;
  • densitatea osoasa crescuta, forta musculara scazuta, scaderea cantitatii de estrogen, carenta de vitamina D (care este necesara pentru a mentine sanatatea osoasa) pot favoriza, de asemenea, aparitia acestei boli.

Osteoartrita: diagnostic

Din pacate, osteoartrita nu poate fi diagnosticata in urma unui examen de sange. Analizele necesare sunt mult mai laborioase, iar o diagnosticare primara se poate face doar in urma radiografierii incheieturilor.

Un rezultat mai bun se poate obtine prin artrocenteza, care presupune introducerea unui ac in articulatii cu ajutorul caruia se va preleva lichid pentru investigatie.

O alta metoda de diagnosticare este artroscopia, o procedura care este caracterizata de introducerea unui tub cu o camera video in interiorul articulatiei.

De asemenea, medicul specialist mai poate recomanda si un IRM sau RMN. RMN-ul are scopul de a-l ajuta pe medic sa obtina imagini mai detaliate ale oaselor si tesuturilor moi (aici fiind inclus si cartilajul).

In general RMN-ul nu este necesar pentru a pune un diagnostic corect, insa, asa cum aminteam anterior, poate oferi informatii pretioase, care il ajuta pe medic sa aiba o imagine de ansamblu mai clara.

Osteoartrita: tratament

Din nefericire, nu exista un tratament care sa vindece osteoartrita, insa exista posibilitatea de a ameliora simptomele.

Cum obezitatea reprezinta un factor de risc, este recomandat sa incercati sa tineti mereu greutatea sub control. De asemenea, se recomanda fizioterapia, folosirea alternativa a compreselor calde si reci, precum si exercitii fizice care sa ajute la mobilizarea incheieturiilor.

Cu toate ca exercitiile fizice par de neinchipuit atunci cand exista dureri severe, miscarea este considerata a fi o parte importanta a procesului de ameliorare a simptomelor. De altfel, uneori chiar si activitati simple, precum plimbarile in aer liber, pot fi de mare ajutor.

In ceea ce priveste schema de tratament, aceasta presupune o medicatie pe care medicul specialist o recomanda in functie de fiecare caz in parte si care ajuta la ameliorarea inflamatiilor si la regenerarea cartilajului.

De asemenea, uneori medicul specialist poate recomanda si inlocuirea chirurgicala a articulatiilor cu piese artificiale (artroplastie).

Tot in categoria schemelor de tratament pot intra si terapiile si instrumentele ajutatoare (ex.: terapii pe baza de temperaturi ridicate sau scazute, folosirea de instrumente ajutatoare precum bastoane, cadre speciale, incaltatoare etc.).

Este important sa mentionam ca osteoartroza este, asa cum am amintit deja, o boala care progreseaza lent, deci evolutia ei poate fi uneori greu de anticipat chiar si pentru medicul specialist.

In unele cazuri boala poate fi stabilizata pentru o perioada considerabila de timp sau poate chiar intra in perioade de remisiune, insa aceste scenarii sunt posibile doar daca pacientul recunoaste simptomele la timp si merge la cabinetul medicului specialist in etapele initiale.

In concluzie, daca observati oricare dintre simptomele amintite mai sus, nu ezitati sa faceti o programare la cabinetul medicului specialist. Acesta este singurul in masura sa puna diagnosticul de osteoartrita si sa recomande o schema de tratament corecta si completa.