Osteofite cervicale

Osteofitele mai sunt cunoscute si sub numele de „ciocuri de papagal”, acestea fiind niste excrescente osoase ce apar pe capetele oaselor si se considera ca sunt o reactie de modificare ce apare in urma procesului de degenerare si degradare a structurilor articulare.

Simptome

Osteofitele pot trece mult timp neobservate deoarece in general acestea nu sunt dureroase, insa in contact cu oase, vase de sange sau nervi pot produce durere sau invaliditate, in alte situatii tulburari ale circulatiei zonei afectate.

Cauze

Varsta este cel mai important factor de risc al osteofitelor, deoarece, odata cu trecerea anilor, discurile intervertebrale se taseaza iar ligamnetele nu mai sustin atat de bine articulatia. Degenerarea discurilor intervertebrale si a articulatiilor, traumatismele sportive sau cele cauzate de accidentele rutiere, nutritia, bolile ereditare, reumatologice sunt alti factori de risc ai osteofitelor.

Tratament

Osteofitele se trateaza in cazul in care cauzeaza simptome precum durerea sau inflamarea articulatiei si dificultatile de mobilizare. In cazul in care osteofitele provoaca durere, este de preferat sa consultati un medic specialist pentru recomandarea unor analgezice.