Osteomalacia

Osteomalacia este o afectiune care este caracterizata prin inmuierea oaselor cauzata de mineralizarea defectuoasa a acestora, legata la randul ei de o carenta in vitamina D.

Osteomalacia este cel mai frecvent intalnita la persoanele cu dezechilibre ale dietei si cu piele de culoare inchisa.

Aceasta afectiune  este echivalenta la adult cu rahitismul la copil.

Simptome osteomalacie

Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt durerea constanta de la nivelul soldurilor, umerilor, deformarile osoase care vor afecta in special coloana vertebrala, bazinul si membrele inferioare,  crampele si durerea de la nivelul regiunii lombare cat si a coastelor, slabiciunea muschilor proximali, oboseala si crampele musculare determinate de presiune sau socuri mecanice. Totodata, persoanele afectate de osteomalacie vor prezenta dificultate la urcatul scarilor.

Cauze osteomalacie

Printre cele mai frecvente cauze ale aparitiei osteomalaciei putem enumera : cantitatea insuficienta de vitamina D, expunera insuficienta la soare, alimentatia defectuoasa in timpul sarcinii, boala celiaca. Alte cauze : osteodistrofia renala, abuzul de substante antiacide, alimentatia exclusiv vegetariana.

Tratament osteomalacie

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. Tratamentul are ca scop diminuarea simptomelor si remineralizarea osului fara a produce hipercalcemie sau hipercalciurie.

Majoritatea cazurilor de osteomalacie se recupereaza in urma terapiei cu vitamina D, insa se stie ca este nevoie de timp pentru ca oasele sa se refaca. Administrarea de vitamina D mentine nivelul normal de calciu si fosfor din organism.