Fractura de sold – ce este, cum se manifesta si ce metode de recuperare exista

Fractura de sold reprezinta o afectiune specifica indeosebi persoanelor ajunse la varsta a treia, care, din cauza procesului degenerativ, sunt mult mai expuse fracturilor osoase. Fractura de sold se poate intalni si in cazul persoanelor tinere, pe fondul unor accidentari. Traumatismele soldului care sunt finalizate cu fractura, necesita interventie imediata. De asemenea, este nevoie de mare precautie in perioada de recuperare si dupa incheierea procesului de vindecare.

Trebuie avut in vedere faptul ca fractura de sold este mai grava decat ruperea unui os, iar atunci cand se intampla persoanelor in varsta urmeaza sa aiba un impact major in vietile acestora. In majoritatea cazurilor este nevoie de interventie chirurgicala, apoi urmeaza o perioada de recuperare care poate sa aiba o durata mai mare de un an. In procesul de recuperare a mobilitatii este esential ca persoana afectata sa isi pastreze pe cat posibil un stil de viata activ, sa foloseasca terapia fizica si sa beneficieze de ingrijire specializata. De asemenea, sprijinul familiei intr-o astfel de situatie este esential.

Fractura de sold: informatii generale

Majoritatea cazurilor de fractura de sold apar in situatia persoanelor cu varsta mai mare de 65 de ani, de aceea este esential ca ele sa fie foarte atente si sa evite orice cazatura si orice accidentare in masura in care este posibil. De cele mai multe ori, fractura apare in partea superioara a coapsei, in imediata apropiere a zonei unde articulatia soldului se imbina cu osul coapsei. Specialistii incadreaza fractura de sold in randul traumatismelor grave, pentru ca poate sa ameninte viata persoanei accidentate in unele situatii. Aproape fara exceptie, in urma unui astfel de traumatism este necesar sa se intervina pe cale chirurgicala.


Tipuri de fracturi ale soldului

Tipurile de fracturi ale soldului care se produc cel mai des sunt cele de col femural si cele trohanteriene. Fracturile de stres apar mult mai rar si sunt consecinta unor miscari excesive executate in mod repetat, fiind specifice unor activitati de natura fizica si unor sporturi care solicita semnificativ soldul. Fractura de col femural se produce la aproximativ unu – doi centimetri de articulatia soldului. Este un tip de fractura de sold care se produce in urma unei cazaturi si afecteaza in general persoanele mai in varsta. Exista cazuri grave, in care se impune si introducerea unei proteze de sold odata cu efectuarea interventiei chirurgicale.

Fractura de sold trohanteriana se produce sub colul femural, in partea de sus a femurului, la aproximativ trei – patru centimetri de articulatia soldului. Este un tip de fractura care poate sa apara si la persoane adulte si tinere, de multe ori in urma unei cazaturi de la inaltime sau a unui accident rutier. Acest tip de fractura poate sa fie tratat mai usor, iar in situatia in care nu poate fi efectuata o interventie chirurgicala se recurge la imobilizare in scaun si folosirea unui sprijin pentru mers.

Fractura de sold: simptomatologie, manifestari

In cele mai multe dintre cazuri fractura de sold provoaca dureri severe, adesea in zona inghinala. In situatia in care bucatile de os care s-au rupt ajung sa se desparta, persoana accidentata nu mai are capacitatea de a-si misca piciorul, de a sta in picioare sau de a merge. De asemenea, atunci cand sta intinsa, exista posibilitatea ca piciorul accidentat sa para mai scurt. Sunt si situatii in care fractura nu este atat de grava iar pacientii pot sa mearga, chiar daca resimt unele dureri mai usoare.

Se poate ca fractura de sold sa oblige pacientul la repaus in pat pentru mai multa vreme, ceea ce creste riscul de aparitie a altor probleme. Printre acestea se numara inclusiv pneumonia si ranile de presiune, pierderea masei musculare si a aptitudinilor fizice ale organismului, confuzia mentala si aparitia unor cheaguri de sange ce pot declansa embolie pulmonara.

Fractura de sold: cauze si factori de risc

Asa cum am mentionat anterior, una dintre cele mai comune cauze ale fracturilor de sold o reprezinta accidentarea prin cadere la persoane care au depasit varsta de aproximativ 65 de ani. Odata cu inaintarea in varsta, oasele incep sa isi piarda o parte din consistenta si se pot rupe cu mai mare usurinta – chiar si in situatia unor accidentari aparent minore. In situatia copiilor si a adultilor tineri, cauzele care pot duce la o fractura de sold au legatura cu accidentarile din timpul activitatilor sportive sau cu cele provocate de anumite incidente rutiere. Exista si anumite afectiuni medicale care pot sa slabeasca oasele si care pot predispune soldul la fracturare, ca de exemplu cancerul sau osteoporoza.

Diagnosticul de fractura de sold

In situatia in care medicul specialist crede ca poate fi vorba despre o fractura de sold in cazul unui pacient, va fi nevoie de efectuarea unei scanari cu raze X sau a unui RMN. In urma acestor investigatii, diagnosticul de fractura de sold poate fi stabilit cu precizie si se poate trece la etapele de tratament. Atunci cand va prezentati la medic in urma unei accidentari si suspectati o fractura de sold, specialistul poate sa observe anumite semne evidente. De exemplu, poate sa fie vorba despre invinetirea si deformarea zonei respective, precum si umflarea acesteia. Chiar si in aceasta situatie, pentru a se asigura ca diagnosticul este cel corect, medicul va recomanda si efectuarea de teste imagistice.

Complicatiile fracturii de sold

Asa cum am explicat, fractura de sold este considerata un traumatism grav. Chiar daca de cele mai multe ori fractura poate sa fie tratata, exista situatii in care apar anumite complicatii ce pot pune in pericol viata persoanei afectate. In cazul in care medicul specialist decide sa foloseasca un sistem de tractiune in procesul de tratare si vindecare a soldului, exista riscul de aparitie a mai multor complicatii. De exemplu, poate sa fie vorba despre slabirea si deteriorarea musculaturii – ceea ce creste posibilitatea ca pacientul respectiv sa isi piarda definitiv mobilitatea. Aceasta metoda a tractiunii mentine pacientul imobilizat pentru multa vreme, timp in care la nivelul venelor de la membrele inferioare pot sa apara cheaguri de sange.

Fractura de sold: tratament si recuperare

Medicul va stabili tratamentul luand in calcul varsta si starea de sanatate a persoanei cu fractura de sold. Se poate sa fie nevoie de o interventie chirurgicala care sa presupuna introducerea unei tije in os, de fixarea cu suruburi sau de introducerea unei proteze metalice. Exista si cazuri mai grave, in care se poate ajunge la inlocuirea intregului sold. In situatia persoanelor care nu pot suporta o astfel de interventie chirurgicala, singurele alternative de tratament presupun imobilizarea la pat si administrarea de medicamente care se amelioreze durerile.

Dupa o astfel de operatie pacientul nu se poate descurca singur o vreme, de aceea se recomanda internarea intr-o institutie medicala de reabilitare pentru o perioada. Procesul de recuperare trebuie sa inceapa imediat dupa interventia chirurgicala si implica efectuarea de exercitii care sa previna aparitia cheagurilor de sange, precum si administrarea de tratament anticoagulant. In urmatoarea etapa, vor fi efectuate sedinte de kinetoterapie si exercitii la sala de gimnastica.

Sfaturi pentru preventie

In vederea prevenirii fracturilor de sold, specialistii recoamnada sa va asigurati ca organismul primeste suficient calciu – daca nu din alimentatie, atunci din suplimente recomandate de medic. Este utila si efectuarea de teste care sa ofere informatii despe densitatea osoasa, precum si folosirea de covorase antiderapante in locurile cu umiditate – de exemplu, in baie. De asemenea, este important sa evitati sa consumati cantitati mari de alcool si sa efectuati in mod regulat exercitii fizice care sa va mentina o buna forma fizica.