Sforaitul, de la cauze la remedii si solutii moderne de tratament

Sforaitul apare in situatia in care caile respiratorii sunt obstructionate si perturba circulatia aerului intre nas, gura si plamani. La unele persoane, sforaitul poate sa fie semn al unei afectiuni. Din acest motiv este bine sa mergeti la medic, pentru a diagnostica afectiunea respectiva si pentru a va asigura ca primiti tratamentul necesar. Statisticile spun ca aproximativ o treime dintre adulti sforaie, chiar daca nu se intampla foarte des. Pe de alta parte, la alte persoane, sforaitul este o problema de natura cronica ce ajunge sa se manifeste mai des pe masura inaintarii in varsta.

CUPRINS:

Ce este sforaitul?
Cauzele si factorii de risc ai sforaitului
Mergeti la medic daca sforaitul este intotit de urmatoarele simptome
Remedii si tratament pentru sforait
Medicamente pentru sforait
Plasturi pentru sforait
Perne antisforait
Spray-uri nazale pentru sforait
Complicatiile sforaitului
Cum se pune diagnosticul?
Stilul de viata si sforaitul – la ce trebuie sa renuntati?


Ce este sforaitul?

Specialistii au remarcat faptul ca aproximativ una din doua persoane care au depasit varsta de 60 de ani se confrunta cu problema sforaitului. De asemenea, cercetatorii au constat ca este un fenomen intalnit mai des in cazul barbatilor decat in cel al femeilor. De multe ori, pentru a nu mai sforai, este important sa faceti anumite modificari din punct de vedere ale stilului de viata.

De exemplu, este recomandat sa tineti sub control greutatea corporala, sa evitati consumul de alcool inainte de culcare si sa evitati sa dormiti pe o parte. In cazul in care modificarile pe care le aduceti stilului de viata nu reusesc sa rezolve problema sforaitului, aveti la indemana mai multe alternative de tratament. In afara de anumite dispozitive medicale, se poate apela inclusiv la interventii chirurgicale.


Cauzele si factorii de risc ai sforaitului

Motivele pentru care o persoana ajunge sa sforaie pot fi multiple. Poate sa fie vorba despre cauze anatomice, determinate de pozitionarea structurilor de la nivelul gatului, al sinusurilor si al cavitatii bucale. De asemenea, sforaitul poate sa fie si o consecinta a consumului exagerat de alcool, a alergiilor, a racelii sau a kilogramelor in plus.

Atunci cand dormim, gatul, limba si muschii din cerul gurii se relaxeaza. Atunci cand tesuturile gatului se relaxeaza, se poate ajunge la blocarea partiala a cailor respiratorii si se pot produce vibratii. Cu cat caile respiratorii sunt mai obstructionate, cu atat vibratia care se produce este mai zgomotoasa. De asemenea, sforaitul poate sa fie cauzat si de privarea de somn sau de pozitia in care dormiti. Probleme cu sforaitul au si persoanele cu congestie nazala cronica sau cele cu deviatie de sept.


Mergeti la medic daca sforaitul este insotit de urmatoarele simptome

Unele simptome asociate sforaitului, precum pauzele de respiratie din timpul somnului, somnolenta din timpul zilei, problemele de concentrare sau durerile de cap dimineata, trebuie sa fie suficiente pentru a merge la un consult medical. De asemenea, este bine sa mergeti la medic in cazul in care aveti gatul uscat la trezire, daca apare hipertensiunea arteriala sau daca resimiti dureri la nivelul pieptului in timpul noptii. Ingrijorator este si daca aveti senzatia de sufocare in timpul noptii sau daca sforaiti atat de tare incat nu se poate odihni altcineva in preajma dumneavoastra.


Remedii si tratament pentru sforait

Aveti la indemana mai multe tratamente si remedii pentru sforait, insa este bine sa stiti in ce fel va pot ajuta si cat de eficiente sunt pentru a rezolva aceasta problema.


Medicamente pentru sforait

Exista si posibilitatea de a folosi anumite medicamente pentru sforait, ca de exemplu unele tranchilizante (diazepam sau lorazepam). Miorelaxantele si somniferele sunt si ele medicamente pentru sforait care va pot fi de ajutor, la fel si antidepresivele, anxioliticele si anitihistaminicele.

Plasturi pentru sforait

Puteti folosi si plasturi pentru sforait, care au rolul de a usura respiratia si de a elibera congestiile nazale generate de alergii sau raceala. Plasturi pentru sforait puteti folosi si pentru ca ajuta la reducerea frecventei cardiace, imbunantatind eficienta plamanilor si a inimii. Datorita acestori plasturi pentru sforait, canalele nazale se maresc si puteti respira mai bine.

Perne antisforait

Perna antisforait va ajuta sa mentineti o pozitie corecta a organismului in timp ce va odihniti, pentru ca reduce puntele de presiune prezente la nivelul vertebrelor cerebrale si a capului. Se recomanda perne antisforait pentru ca sunt eficiente, confortabile si imbunatatesc in mod semnificativ calitatea somnului.


Spray-uri nazale pentru sforait

Puteti apela si la spray nazal pentru sforait, acesta fiind eficient pentru aproximativ opt ore, timp in care puteti dormi linistit. Persoanele care folosesc spray nazal pentru sforait au remarcat ca acest produs ajuta la reducerea sau chiar eliminarea sunetelor provocate de sforait prin contractarea si emolierea tesuturilor vibratoare aflate in partea de jos a gatului.


Complicatiile sforaitului

In afara de faptul ca deranjeaza somnul altor persoane, sforaitul genereaza si altfel de neplaceri. Atunci cand este asociat cu sindromul de apnee in somn , din cauza aparitiei anoxiei, pot sa apara probleme precum somnolenta in timpul zilei, dificultate in a va concentra, senzatie de furie si de frustrare. De asemenea, creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic sau a unui accident vascular cerebral. Se poate sa apara probleme de comportament si invatarea sa fie mai dificila, in special in cazul copiilor cu sindrom de apnee in somn.


Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul pentru sforait poate fi stabilit de catre medicul ORL, care va va examina si care va evalua simptomele. Va cerceta nasul si nasofaringele, cavitatile faringiale, amigdalele palatine, precum si limba si epiglota. De asemenea, medicul va va cere detalii in legatura cu frecventa cu care sforaiti, care este pozitia corporala care favorizeaza sforaitul sau daca aveti si alte probleme de sanatate. In cazul in care apare suspiciunea ca aveti sindromul de apnee in somn, va fi nevoie de investigatii suplimentare. Pentru a exclude alte afectiuni respiratorii, asa cum este deviatia de sept, medicul va recomanda un RMN, o tomografie computerizata (CT) sau o radiografie.


Stilul de viata si sforaitul – la ce trebuie sa renuntati?

Este adevarat ca sforaitul poate sa fie prevenit intr-o masura semnificativa, insa trebuie sa renuntati la anumite deprinderi. Un aspect foarte important este acela de a va tine sub control greutatea corporala, ceea ce implica un anume regim alimentar, fara dulciuri si mancare de tip fast – food. Este indicat sa dormiti pe o parte si nu pe spate daca sforaiti, iar perna trebuie sa fie pozitionata mai sus decat restul corpului.

Pentru a scapa de sforait poate fi nevoie sa tratati congestia nazala sau obtructia nazala, eventualele alergii sau deviatia de sept. Se recomanda sa renuntati la fumat, la alcool si la sedative. De asemenea, este important sa dormiti suficient.