Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce sunt spasmele musculare si cand trebuie sa ne ingrijoreze?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 31 iulie 2020 Ultima actualizare: 20 iulie 2021

Spasmele musculare pot sa afecteze mai multe grupe de muschi ale corpului, iar simptomele pot sa difere. Atunci cand pacientul este deshidratat sau prezinta tulburari electrolitice, sunt mai frecvente spasmele muschilor scheletici.

spasmele-musculare
Ce grupe de muschi poate sa afecteze spasmele musculare?

CUPRINS:

Ce sunt spasmele musculare
Cauzele spasmelor musculare
Tratament pentru spasme musculare
Spasme musculare in somn

Ce sunt spasmele musculare

Spasmele musculare sunt acele contractii bruste si involuntare ale unui muschi sau ale unui grup de muschi, ale unui organ cavitar sau ale unui orificiu. De cele mai multe ori este vorba despre crampe musculare insotite de o durere ascutita care dispare in cateva minute, insa durerile pot fi ameliorate in general executand intinderi usoare ale muschiului.

Atunci cand spasmele musculare sunt foarte dureroase si revin frecvent este obligatoriu sa consultati un medic specialist pentru a identifica posibilele cauze. Durerea poate fi puternica atunci cand este vorba despre spasme ale muschilor netezi – cei aflati in peretii organelor cavitare.

Cauzele spasmelor musculare

Cauzele care pot genera spasme musculare sunt multiple si sunt in stransa legatura cu factorii de predispozitie, cu zona afectata a corpului si cu mediul in care persoana respectiva isi desfasoara activitatea. Spasmele musculare pot fi consecinta suprasolicitarii unui muschi, in special in situatia in care este tinut pentru mai mult timp in aceeasi pozitie. Atunci cand celulele muschilor nu mai au fluide si energie, acestea devin hiperexcitabile si genereaza contractii puternice. Spasmul poate sa implice doar o parte a muschiului, dar si tot muschiul sau chiar muschii adiacenti.

In situatia sportivilor de performanta care depun efort intr-un mediu cu temperatura ridicata, suprasolicitarea este cauza spasmelor care apar la nivelul muschilor scheletici. In cele mai multe cazuri, spasmele se manifesta la muschii mari, cel mai des folositi. Suprasolicitarea poate fi in aceeasi masura si o consecinta a activitatilor de zi cu zi, ca de exemplu inlaturarea zapezii sau tunderea gazonului, manifestandu-se prin spasme la nivelul spatelui, al umerilor si al gatului. Spasmele musculare pot fi si o urmare a unui efort exagerat, cu care persoana respectiva nu este obisnuita, cum ar fi de exemplu exercitiile la sala de forta.

Depletia de electroliti si deshidratarea pot fi alte cauze ale spasmelor musculare. Pentru ca proteinele sa interactioneze si sa genereze o contractie organizata, este nevoie ca celulele musculare sa aiba suficienta apa, sodiu, glucoza, calciu, magneziu si sodiu. Atunci cand aceste elemente nu sunt suficiente, muschiul devine instabil si se produce spasmul.

Spasme si crampe musculare pot sa apara si din cauza arterosclerozei. Ingustarea arterelor aduce dupa sine un aport inadecvat de sange, ceea ce poate genera spasme musculare si crampe. In unele situatii, boala arterial periferica diminueaza fluxul de sange la nivelul membrelor inferioare si cauzeaza durere in timpul efectuarii unor activitati.

Spasmele musculare au printre cauzele potentiale si bolile sistemice, ca de exemplu anemia sau diabetul, dar si boli renale, tiroidiene, sau diverse tulburari hormonale. Si bolile sistemului nervos pot genera spasme musculare, asa cum este cazul sclerozei multiple sau cel al leziunilor maduvei spinarii.

spasme-musculare-kinesio
Care sunt posibilitatile pentru ameliorarea spasmelor musculare?

Tratament pentru spasme musculare

Persoanele afectate de crampe si spasme musculare au la dispozitie mai multe posibilitati pentru ameliorarea acestora, ca de exemplu masajul, incalzirea muschilor, strechingul sau baile cu sare.

In functie de cauzele care au dus la aparitia spasmelor, medicul este cel in masura sa recomande un tratament sau altul. Atunci cand de vina este tensionarea, suprasolicitarea sau postura incorecta, cateva intinderi si exercitii pot rezolva problema odata cu tercerea timpului. In situatia in care sunt alte afectiuni ce provoaca spasmele, exista posibilitatea ca pacientul sa trebuiasca sa urmeze un tratament medicamentos, sa treaca printr-o interventie chirurgicala sau sa apeleze la fizioterapie.

Pentru ameliorarea spasmelor musculare exista si anumite remedii care sunt la indemana oricui, ca de exemplu compresele calde si reci, utilizate alternativ, la distanta de 20 de minute; compresele reci au rolul de a reduce inflamatia, iar cele calde de a stimula circulatia sangvina.

Masarea zonei afectate poate avea de asemenea beneficii, mai ales daca folositi si un unguent care sa aiba proprietati antiinflamatoare (in cazul in care exista o inflamatie). Plimbarile, exercitiile fizice de intensitate redusa si stretching-ul ajuta eficient la combaterea spasmelor.

Puteti apela inclusiv la relaxantele musculare pe care le gasiti in farmacii; se elibereaza fara reteta si se recomanda administrarea lor doar pentru o perioada scurta de timp. In cazul in care nu remarcati nicio ameliorare a spasmelor musculare in cateva zile, este esential sa mergeti la medic pentru a va consulta.

Foarte important, in orice situatie, menajati-va. Evitati miscarile solicitante, ridicarea de greutati mari, statul ore in sir in aceeasi pozitie. In cazul in care serviciul dumneavoastra presupune mult timp de stat pe scaun sau in picioare, asigurati-va ca respectati cele 10 minute de pauza o data pe ora si ca faceti miscari pentru a va detensiona.

Spasme musculare in somn

Conform concluziilor studiilor efectuate de specialisti, aproximativ 60 – 70 de procente din populatie au spasme musculare in timpul somnului. Se poate ca majoritatea celor in discutie nici macar sa nu stie ca organismul lor reactioneaza in acest fel, pentru ca nu este un motiv suficient pentru a-i trezi din somn.

Termenul de „spasm hipnic” defineste o contractie involuntara a muschilor si care are loc inainte ca organismul sa intre in „starea de veghe” ce precede somnul. Sunt spasme spontane si pot fi generate inclusiv de stimuli externi, ca de exemplu o sursa de sunet sau de lumina. Aceste momente pot fi insotite de cosmaruri , senzatie de cadere in gol si chiar halucinatii. Sunt si cercetatori care considera ca spasmele hipnice sunt favorizate inclusiv de anxietate, oboseala sau stres, insa pana in prezent nu s-a putut demonstra aceasta legatura.