Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tensiune mica? Cum trebuie sa actionati?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 16 august 2022 Ultima actualizare: 16 august 2022

In situatia persoanelor cu tensiune scazuta este important sa fie identificata cauza care genereaza aceasta problema. Atunci cand medicul observa faptul ca aveti tensiunea scazuta, va va pune intrebari in legatura cu istoricul dumneavoastra medical si va sugera efectuarea unor anumite analize de sange. In urma acestora se va putea stabili daca suferiti de vreo afectiune, ca de exemplu diabetul, anemia, hiper sau hipo glicemia, adica afectiuni care pot sa justifice o tensiune mica. Cel mai probabil va fi nevoie sa efectuati si o electrocardiograma.

Tensiunea mica mai poate fi intalnita si sub denumirea de „tensiune arteriala scazuta”. In general, persoanele afectate nu au nevoie de tratament specific. In situatia in care aveti anumite simptome, tratamentul va fi stabilit in functie de cauza care determina problema. In situatia in care este imposibil de identificat motivul pentru care aveti tensiune mica, scopul tratamentului este acela de a diminua simptomele si de a creste tensiunea. Exista mai multe alternative prin care se poate realiza acest scop, iar medicul va tine cont de varsta persoanei afectate, de tipul de tensiune cu care se confrunta si de starea generala de sanatate a acesteia atunci cand va recomanda metoda de tratament.

Despre tensiune, pe scurt

Tensiunea (arteriala) reprezinta presiunea de la nivelul arterelor, care este masurata la momentul fazei active si al fazei de relaxare a inimii. Chiar daca valorile tensiunii arteriale difera de la o persoana la alta, in situatia in care aceasta tensiune are o valoare egala sau mai mica de 90/ 60 mm Hg inseamna ca avem de-a face cu hipotensiune. Desigur, valorile tensiunii arteriale sunt variabile chiar si in cazul aceleiasi persoane. Motivul poate sa fie reprezentat de mai multi factori, printre care administrarea de anumite medicamente, stresul resimtit, postura corporala, efortul fizic sau momentul din zi in care este efectuata masuratoarea. La cele mai multe persoane, valorile tensiunii arteriale sunt mai mici in timpul noptii.

Valori normale tensiune

In cazul celor mai multe dintre persoanele adulte, valorile normale ale tensiunii aretriale trebuie sa fie de aproximativ 120/ 80 mm Hg. Exista doua tipuri de tensiune, si anume sistolica sau diastolica. Tesniunea sistolica este definita de presiunea care este exercitata la nivelul peretilor arteriali atunci cand inima se contracta, iar tensiunea diastolica este acea presiune de la nivelul peretilor arteriali atunci cand inima se relaxeaza.

In afara de hipertensiune sau de hipotensiune arteriala, la unele persoane poate sa fie vorba despre tensiune oscilanta. Este important de avut in vedere faptul ca tensiunea mica nu este considerata a fi o boala in sine, insa poate sa genereze probleme severe de sanatate daca nu este luata in serios si daca nu este administrat la timp tratamentul corespunsator. Atunci cand valorile tensiunii arteriale sunt mai scazute decat ar fi normal, la creier, la inima sau la alte organe nu mai ajunge o cantitate suficienta de sange.

Tensiune mica – factori de risc, cauze

Chiar daca nu se poate spune cu precizie care sunt cauzele pentru care se ajunge la tensiune mica, majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca exista unele motive comune celor mai multi dintre pacienti. Poate sa fie de vina deshidratarea severa (provocata de diaree, varsaturi sau febra), diabetul zaharat sau insuficienta cardiaca. De asemenea, tensiune mica apare si in primele luni de sarcina sau in cazul persoanelor care sufera reactii alergice severe, asa cum este socul anafilactic. Printre factorii de risc ce pot duce la hipotensiune se numara si unele afectiuni hormonale, asa cum este in situatia persoanelor la care glanda tiroida nu este suficient de activa. Pot fi de vina si hemoragiile sau administrarea excesiva de medicamente antihipertensive.

Simptome tensiune mica (hipotensiune)

Simptomele pe care le poate resimti o persoana cu tensiune mica sunt, de multe ori, intalnite si in cazul altor afectiuni. Poate sa fie vorba despre ameteala si stari de confuzie, despre paplitatii si dificultati de respiratie, despre pierderea echilibrului sau despre lesin. De asemenea, pot sa apara dureri in piept, vederea poate sa devina incetosata, temperatura corporala poate sa scada iar persoana afectata poate sa resimta o stare de slabiciune in tot corpul.

Este important de avut in vedere si faptul ca exista persoane care sunt hipotensive in mod natural, ceea ce inseamna ca in cazul lor tensiunea scazuta este un indicator al unei bune stari de sanatate. Este si cazul persoanelor care practica sporturi, al celor care isi mentin o greutate corporala normala si al celor care nu fumeaza. In cazul acestor persoane, riscul de acccident vascular este mai mic. La fel si riscul de declansare a unor boli cardiace sau renale.

Remedii si tratament pentru persoanele cu tensiune mica

In primul rand, persoanele cu tensiune mica ar trebui sa aiba grija la cateva aspecte. Specialistii sustin ca un consum mai mare de sare poate sa ajute, la fel si evitarea consumului de alcool. De asemenea, poate fi de ajutor incrucisarea picioarelor atunci cand stati jos, cresterea consumului de apa si purtarea ciorapilor compresivi. Persoanele cu tensiune mica ar trebui sa manance mai putin si mai des si sa evite schimbarea brusca a pozitiei corporale.

Hipotensiunea poate fi combatuta si crescand consumul de cafea la doua cesti in fiecare zi, crescand consumul de ceai verde si de ceai de lemn dulce. Specialistii recomanda sa evitati si dusurile foarte fierbinti, caratul si ridicarea de obiecte prea grele, precum si odihna in pat pentru prea multe ore consecutive. De asemenea, trebuie sa evitati sa faceti efort afara atunci cand este prea cald si nu este recomandat sa mergeti la sauna in cazul in care aveti tensiune mica.