Xerodermia

Pielea uscata sau xerodermia este un simptom care apare ca urmare a uscaciunii tegumentului. Aceasta se inrautateste pe parcursul anotimpului rece, din cauza diminuarii nivelului umiditati atmosferice. Pielea uscata este o consecinta a proastei functionari a stratului cornos, care se datoreaza faptului ca lipidele protectoare de la nivelul stratului cornos sunt distruse, ori inceteaza sa mai fie produse, apa din piele pierzandu-se. Odata cu aparitia xerodermiei, pliurile cutanate devin din ce in ce mai evidentiate, iar pielea capata un aspect solzos, tocit, si are un caracter rugos. Aceasta afectiune se dezvolta in special la nivelul picioarelor si al bratelor, insa nu este exclusa aparitia acesteia si pe trunchi.

Xerodermie – cauze

Pielea este formata din mai multe straturi, acoperite de inca un strat superficial si impermeabil care are ca scop prevenirea pierderii apei din straturile inferioare. O componenta esentiala a pielii este apa. Apa ofera pielii prospetime, elasticitate, si o mentine fina si neteda, insa pe masura ce aceasta se pierde, se diminueaza si elasticitatea pielii si astfel pielea se contracta si dezvolta fisuri care expun zonele profunde la germenii din mediu si la substante nocive. De cele mai multe ori, pielea uscata duce la prurit (sau mancarime), care poate deveni atat de severa incat sa impiedice buna desfasurare a activitatilor zilnice si sa perturbe somnul.

Piele uscata – factori de risc

Pielea uscata poate sa para din mai multe motive, factorii de risc fiind atat endogeni, cat si exogeni. Din punct de vedere al factorilor de risc endogeni, poate sa fie vorba despre o predispozitie genetica a pacientului sau pur si simplu despre procesul de imbatranire fiziologica a pielii. Pot fi de vina si anumite influente hormonale, precum si boli ca diabetul sau psoriazisul. Pielea uscata apare mai adesea in cazul femeilor, dar si la copiii care nu au implinit inca 10 ani si la persoanele care au depasit varsta de 60 de ani.

Factorii de risc exogeni care pot sa favorizeze uscarea pielii au legatura inclusiv cu clima, vantul sau razele ultraviolete, precum si cu scaderea gradului de umiditate din mediul inconjurator. Razele solare pot sa grabeasca imbatranirea pielii, dar si vremea rece si uscata este la fel de daunatoare pentru sanatatea pielii umane. Un alt factor de risc exogen poate fi igiena excesiva. De asemenea, o alimentatie necorespunzatoare si consumul de sucuri carbogazoase pot sa determine urscarea pielii.

Tratament pentru xerodermie

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic. Cele mai multe persoane tind sa creada ca apa ar trebui sa rezolve aceasta problema, insa lucrurile nu stau chiar asa. Apa poate sa agraveze problemele pielii, in special apa calda, pentru ca indeparteaza uleiurile naturale care o protejeaza. Este important ca tegumentele sa fie hidratate corespunzator, dupa care sa se aplice o crema cu rol emolient. Este recomandat ca gradul de umiditate in casa cat si la locul de munca sa fie unul adecvat. In procesul de ameliorare a xerodermiei este foarte important sa renuntati la folosirea produselor cosmetice care usuca pielea si sa va protejati cat mai eficient impotriva frigului, a vantului si a razelor solare. 

Cele mai eficiente pentru hidratarea pielii sunt unguentele, care sunt mai consistente si mentin mai bine apa in tegument. Nu la fel de consistente, dar utile, sunt si uleiurile hidratante – uleiurile de baie, cele pentru copii si cele minerale. Puteti folosi si creme sau lotiuni hidratante – cele din urma putand usca pielea daca sunt folosite in exces.

Complicatii in caz de xerodermie

In situatia in care afectiunea nu este tratata corespunzator si la timp, exista posibilitatea sa apara anumite complicatii. De cele mai multe ori este vorba despre senzatia de mancarime, care poate sa favorizeze aparitia unei dermatite. Cu cat pielea este mai uscata, cu atat apar mai usor iritatiile. La pacientii cu ihtioza vulgara poate sa apara dermatita atopica, la persoanele in varsta eczeme asteatozice, iar la cele care se spala excesiv eczeme numulare. De asemenea, poate sa fie vorba si despre dermatita de contact iritativa.

Persoanele cu piele uscata pot ajune sa sufere si din cauza altor complicatii. Astfel, pot sa apara infectii bacteriene (fungice sau virale) si anumite alergii de contact. In general, xerodermia poate sa se manifeste pe tot parcursul vietii. Cu toate acestea, simptomele pot sa fie ameliorate sistematic daca sunt inlaturati factorii de risc si daca este administrata terapia necesara.

Piele uscata – sfaturi pentru preventie

Pentru a mentine sanatatea pielii si pentru a preveni uscarea acesteia, exista cateva sfaturi de care este bine sa tineti cont. De exemplu, evitati baile si dusurile prea dese, aveti grija ca apa sa nu fie fierbinte, ci doar calda, folositi geluri si uleiuri in loc de sapun obisnuit. In anotimpul rece puteti folosi umidificatoare, pentru ca aerul se usuca din cauza incalzirii. De asemenea, atunci cand apar mancarimile, in special dupa baie sau dus, pentru a preveni uscarea este recomandat sa aplicati emoliente pe suprafata pielii.