Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Instabilitatea articulara: cauze si tratament

Leziunile articulare traumatice, mai ales subluxatiile si cateodata entorsele, duc la elongari sau rupturi ale capsulei si/sau ale ligamentelor articulare. Aceste accidente determina laxitatea articulara care, la randul ei, genereaza instabilitate articulara. Atunci cand articulatia este solicitata intens, instabilitatea este usor de recunoscut. 

 

In functie de nivelul de gravitate al laxitatii, instabilitatea articulara poate sa devina foarte grava si sa compromita statica si functia articulara. In acest caz, interventia chirurgicala devine obligatorie, in special atunci cand este vorba despre articulatia genunchiului. Ligamentele care au fost lezate sunt mai lungi decat ar trebui, mai slabe, si determina o scadere a stabilitatii articulare, mai mult sau mai putin grava.

Utilizarea masajului terapeutic, a fizioterapiei si a tratamentului kinetic

Pentru instabilitatea articulara, sechela leziunilor capsulo-ligamentare care prezinta ruptura totala, interventia chirurgicala este absolut necesara. Dupa interventie trebuie ca pacientul sa aiba zona respectiva imobilizata pentru o vreme. De foarte mare importanta in asigurarea stabilitatii unei articulatii este utilizarea masajului terapeutic, a fizioterapiei si a tratamentului kinetic.

Pentru a avea o articulatie indolara este necesar repausul articular, in unele cazuri insotit de administrarea medicamentelor antiinflamatorii si antialgice generale. Se mai folosesc de asemenea si crioterapia sau termoterapia, electroterapia antialgica si antiinflamatorie (curenti Trabert, curenti interferentiali, curenti diadinamici, unde scurte, laser sau alte metode).

Stabilitate pasiva si stabilitate activa

Stabilitatea articulara este de doua feluri: stabilitate pasiva (ortostatica) si stabilitate activa (stabilitatea in mers). Stabilitatea pasiva, mai ales cand este vorba despre articulatiile memberelor inferioare operate fara succes, se poate obtine cel putin partial prin tonifierea musculaturii stabilizatoare si cresterea rezistentei ligamentare. Stabilitatea activa poate fi realizata prin tonifierea muschilor. Atunci cand apare o instabilitate articulara la nivelul genunchiului, trebuie urmarita tonifierea muschiului cvadriceps, muschi care se slabeste foarte mult chiar si daca a fost imobilizat numai 48 de ore.

In cazul instabilitatii articulare, masajul trapeutic este recomandat mai ales pentru efectul de tonifiere pe care il are asupra muschilor cu rol in stabilizarea articulatiei. Masajul articular reprezinta o forma foarte eficace si utila de masaj local. Este de asemenea indicat pentru a combate durerile prin efectul sedativ si relaxant, reduce instabilitatea articulara determinata de luxatii sau entorse. In acelasi timp, are rolul de a pregati articulatia pentru kinetoterapie.

 

Text: Ionut Solescu

 

INTERESAT DE INSTABILITATEA ARTICULARA: CAUZE SI TRATAMENT? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Rupturile de ligamente – tratament

Rupturile de ligamente – tratament

Rupturile de ligament apar in urma exercitarii unui stres major la nivelul articulatiei si reprezinta cel mai sever grad de lezare ligamentara. Acestea sunt intalnite cel mai frecvent la atleti sau persoane care practica regulat diverse sporturi

Citeşte mai mult >

Osteomalacia

Osteomalacia este o afectiune care este caracterizata prin inmuierea oaselor cauzata de mineralizarea defectuoasa a acestora, legata la randul ei de o carenta in vitamina D.

Citeşte mai mult >