Necroza avasculara

Necroza avasculara este caracterizata de moartea celulelor osoase de la nivelul osului ca urmare a intreruperii fluxului sangvin. Lipsa vascularizatiei face ca tesutul osos sa sufere o necroza ce poate produce distrugerea articulatiei.

Necroza avasculara este mai frecvent intalnita la nivelul soldului, respectiv capul femural.

Simptome necroza avasculara

Necroza avasculara se dezvolta treptat, primul simptom fiind de obicei durerea de sold, aceasta putand fi resimtita si la nivelul zonei inghinale, a fesierului sau chiar a genunchiului. Odata cu trecerea timpului boala avanseaza si statul in picioare va deveni mai  dificil, dar si dureros, apare schiopatatul, dar si intensificarea durerii.

Cauze necroza avasculara

Nu sunt intotdeauna cunoscute cauzele aparitiei necrozei avasculare insa exista cativa factori de risc precum traumatismele soldului care includ fracturi, luxatii de col femural ce pot  leza vasele care hranesc capul femural. Un alt factor de risc il constituie medicamentele. Cortizonul este un medicament cunoscut care duce la aparitia necrozei. Nu in ultimul rand trebuie sa stiti ca si alcoolul afecteaza vasele capului femural si ajuta la aparitia necrozei avasculare.

Tratament necroza avasculara

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. Obiectivele tratamentului necrozei avasculare sunt acelea de a reduce durerea si de a opri progresia de daune osoase. In cazul in care afectiunea este cauzata de cheaguri de sange, medicul va va prescrie medicamente cu rolul de a dizolva cheagurile, insa daca afectiunea este cauzata de inflamatia arterelor, medicul va va prescrie antiinflamatoare.

In timp, tratamentul nechirurgical poate incetini progresia necrozei avasculare, insa nu e exclus sa se apeleze si la interventia chirurgicala.