Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.100
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Osteoartrita: simptome, diagnostic si tratament

Osteoartrita, denumita si osteoartroza, este o afectiune care presupune distrugerea cartilajului dintre oase, ducand la macinarea acestora si la degradarea articulatiilor. Este cea mai frecventa forma de artrita si este responsabila de cazurile de invaliditate a persoanelor de varsta a treia. Osteoartrita afecteaza in special soldul, articulatiile coloanei vertebrale si articulatiile membrelor.

Osteoartrita: simptome

Primul simptom si cel mai important este durerea de la nivelul articulatiilor afectate. In fazele incipiente ale bolii, durerea apare in urma unui episod de activitate fizica intensa si se accentueaza catre sfarsitul zilei, urmand ca, ulterior, durerea sa apara si in perioadele de repaus. Un alt simptom care nu trebuie ignorat este senzatia de rigiditate, senzatie care dureaza mai putin de 60 de minute si apare indeosebi dimineata sau dupa perioade de repaus. In stadii avansate ale bolii, apare deformarea articulatiilor, durere la palpare si tumefiere ocazionala, insotita de crepitatii (zgomote ale incheieturilor).

Osteoartrita: diagnostic

Din pacate, osteoartrita nu poate fi diagnosticata in urma unui examen de sange, analizele necesare fiind mult mai laborioase. O diagnosticare primara se poate face in urma radiografierii incheieturilor, insa un rezultat mai bun se obtine prin artrocenteza, adica introducerea unui ac in articulatii cu ajutorul caruia se preleva lichid pentru investigatie. O alta metoda de diagnosticare este artroscopia care presupune introducerea unui tub cu o camera video in interiorul articulatiei.

Tratamentul osteoartritei

Din nefericire, nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune, ci doar posibilitatea de ameliorare a simptomelor. In primul rand, greutatea corporala trebuie tinuta sub control, supraponderalitatea fiind unul dintre motivele primordiale ale aparitiei acestei afectiuni. Se recomanda fizioterapia, folosirea alternativa a compreselor calde si reci si efectuarea unor exercitii care ajuta la mobilizarea incheieturilor. Schema de tratament presupune o medicatie care ajuta la ameliorarea inflamatiilor si la regenerarea cartilajului.

Text: Madalina Manole

INTERESAT DE OSTEOARTRITA: SIMPTOME, DIAGNOSTIC SI TRATAMENT? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Cataracta

Cataracta

Cataracta este o afectiune oftalmologica care odata aparuta se dezvolta continuu si determina scaderea vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Atunci cand transparenta cristalinului se modifica, razele de lumina nu mai patrund in interiorul ochiului si astfel vederea se inrautateste. 

Citeşte mai mult >

Dureri de coloana dimineata

Coloana vertebrala are functia de a sustine corpul si de a-i oferi stabilitate. Este formata din 5 zone: cervicala, toracala, lombara, sacrala si coccigiana. Cand aceste zone sunt afectate, apar durerile care pot fi de scurta durata si intense sau se pot intinde pe o perioada mai mare de timp. Desi, in cele mai multe cazuri, durerea apare in zona lombara - zona mijlocului -, si celelalte zone pot fi afectate.

Citeşte mai mult >