Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.100
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Osteopenia

Osteopenia este acea afectiune care duce la slabirea oaselor dar si la ruperea acestora deoarece prin osteopenie se pierde densitatea osoasa.

Osteopenia este acea afectiune care duce la slabirea oaselor dar si la ruperea acestora deoarece prin osteopenie se pierde densitatea osoasa.

Pacientii care sufera de osteopenie pierd mai putina masa osoasa decat cei care sunt afectati de osteoporoza. Densitatea minerala osoasa indica nivelul de substante minerale din os, ceea ce reflecta forta si integritatea osoasa, iar faptul ca o persoana este diagnosticata cu osteopenie inseamna ca  aceasta are sanse destul de mari de a dezvolta osteoporoza, afectiunea care afecteaza osul slabindu-l si predispunandu-l la fracturi.

Simptome :

Principalul simptom al prezentei osteopeniei este aparitia fracturilor. In osteopenie nu apar dureri osoase si nici nu prezinta alte simptome caracteristice.

Cauze :

Odata cu inaintarea in varsta creste si fragilitatea oaselor datorita faptului ca reabsorbtia osoasa incepe sa domine formarea osoasa, iar asta se intampla in jurul varstei de 50 de ani. Oamenii incep sa piarda din masa osoasa dupa varsta de 30 de ani, ceea ce inseamna ca daca oasele sunt puternice pana la varsta de 30 de ani, atunci sansele aparitiei osteopeniei sau osteoporozei sunt mai mici.

Exista si o serie de factori de risc care pot determina osteopenia atat la femei cat si la barbati : fracturile anterioare, anumite medicamente, stilul de viata, dieta saraca in lactate, ciclul menstrual neregulat, bolile de nutritie precum anorexia, bulimia, problemele metabolice, chimioterapia dar si expunerea la radiatii.

Tratament :

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. Tratamentul in sine necesita schimbare stilului de viata dar si a anumitor obiceiuri. Dieta este foarte importanta in dezvoltarea oaselor la fel cum calciul este cel mai important mineral in mentinerea densitatii dar si a masei osoase, de aceea este indicat sa consumati lapte si produse lactate, legume verzi.

La fel de importanta este si administrarea de calciu si vitamina D, dar si activitatea fizica regulata.

Autor : Iuliana Maria Ghergu

Alte stiri din aceeasi categorie

Fasciita plantara

Fasciita plantara

Fasciita plantara reprezinta acel procedeu dureros si inflamator al fasciei plantare, localizata mai exact la nivelul piciorului, aceasta fiind compusa din tesut conjunctiv. Aceasta afectiune este foarte raspandita, afectand anual aproximativ 10% din populatie. Fasceita plantara este mai frecvent intalnita la femei decat la barbati si apare in general dupa varsta de 40 de ani.

Citeşte mai mult >

Polimialgia reumatica

Polimialgia reumatica este o boala reumatologica inflamatorie care vizeaza muschii si articulatiile mari, caracterizata prin rigiditate cat si dureri musculare. Aceasta afectiune se instaleaza in general la varstnici de peste 65 de ani, iar  75% dintre pacienti sunt femei.

Citeşte mai mult >