Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.100
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Osteoporoza la copii

Osteoporoza la copii sau osteoporoza juvenila este o afectiune caracterizata prin scaderea concentratiei de minerale din oase, ceea ce duce la scaderea densitatii osoase si cresterea riscului  de fracturi. 

Osteoporoza la copii sau osteoporoza juvenila este o afectiune caracterizata prin scaderea concentratiei de minerale din oase, ceea ce duce la scaderea densitatii osoase si cresterea riscului  de fracturi.

La copii, osteoporoza este destul de rar intalnita, iar aparitia acesteia este cauzata cel mai frecvent de anumite medicamente sau de stilul de viata, diete deficitare cat si lipsa miscarii.

Simptome :

Simptomele apar atunci cand boala este deja avansata iar principalele simptome resimtite de copiii cu aceata afectiune sunt : durerea de spate, de solduri sau picioare, schiopatare persistenta, tasarea corpurilor vertebrale si scaderea in inaltine. Totodata, se produc deformari ale coloanei vertebrale.

Osteoporoza juvenila este o problema semnificativa deoarece apare pe parcursul primilor ani de dezvoltare osoasa a copilului.

Cauze :

De cele mai multe ori la baza aparitiei osteoporozei la copii exista cateva cauze : anumite afectiuni precum artrita juvenila, diabetul zaharat, hipertiroidismul, boala renala cronica, etc.

O alta cauza o reprezinta medicatia, cum ar fi medicamentele folosite in tratarea cancerului, corticosteizi, anticonvulsivante deoarece acestea afecteaza echilibrul metabolic al organismului dar la fel de important este si stilul de viata. Tulburarile de alimentatie duc la perturbari ale ciclului menstrual care cauzeaza tulburari ale metabolismului calciului producandu-se osteoporoza. Alte cauze : fumatul, consumul de alcool.

Tratament :

In tratarea aceste afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist iar in functie de cauza, tratamentul poate include : schimbarea medicatiei, adoptarea unui program de exercitii recomandat de un fiziokinetoterapeut, adoptarea unei diete cu un aport crescut de calciu, administrarea corcta a suplimentelor pe baza de calciu si vitamina D.

 

Autor : Iuliana Maria Ghergu

Alte stiri din aceeasi categorie

Osteofite cervicale

Osteofite cervicale

Osteofitele mai sunt cunoscute si sub numele de „ciocuri de papagal”, acestea fiind niste excrescente osoase ce apar pe capetele oaselor si se considera ca sunt o reactie de modificare ce apare in urma procesului de degenerare si degradare a structurilor articulare.

Citeşte mai mult >

Eficienta dopurilor de urechi impotriva sforaitului

Pentru fiecare dintre noi, somnul este foarte important. Medicii ne sfatuiesc constant sa dormim 8-9 ore in fiecare noapte, acesta fiind timpul de care organismul si creierul nostru au nevoie pentru a fi din nou in deplinatatea functiilor pe care le au de indeplinit. Este insa destul de greu sa respecti un program de acest fel, mai ales daca te trezesti imediat in cazul in care auzi un zgomot, cat de mic. Daca ai un somn agitat nu te poti odihni suficient iar asta poate sa ajunga sa fie o problema cu adevarat serioasa.

Citeşte mai mult >