Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Osteoporoza la copii

Osteoporoza la copii sau osteoporoza juvenila este o afectiune caracterizata prin scaderea concentratiei de minerale din oase, ceea ce duce la scaderea densitatii osoase si cresterea riscului  de fracturi. 

Osteoporoza la copii sau osteoporoza juvenila este o afectiune caracterizata prin scaderea concentratiei de minerale din oase, ceea ce duce la scaderea densitatii osoase si cresterea riscului  de fracturi.

La copii, osteoporoza este destul de rar intalnita, iar aparitia acesteia este cauzata cel mai frecvent de anumite medicamente sau de stilul de viata, diete deficitare cat si lipsa miscarii.

Simptome :

Simptomele apar atunci cand boala este deja avansata iar principalele simptome resimtite de copiii cu aceata afectiune sunt : durerea de spate, de solduri sau picioare, schiopatare persistenta, tasarea corpurilor vertebrale si scaderea in inaltine. Totodata, se produc deformari ale coloanei vertebrale.

Osteoporoza juvenila este o problema semnificativa deoarece apare pe parcursul primilor ani de dezvoltare osoasa a copilului.

Cauze :

De cele mai multe ori la baza aparitiei osteoporozei la copii exista cateva cauze : anumite afectiuni precum artrita juvenila, diabetul zaharat, hipertiroidismul, boala renala cronica, etc.

O alta cauza o reprezinta medicatia, cum ar fi medicamentele folosite in tratarea cancerului, corticosteizi, anticonvulsivante deoarece acestea afecteaza echilibrul metabolic al organismului dar la fel de important este si stilul de viata. Tulburarile de alimentatie duc la perturbari ale ciclului menstrual care cauzeaza tulburari ale metabolismului calciului producandu-se osteoporoza. Alte cauze : fumatul, consumul de alcool.

Tratament :

In tratarea aceste afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist iar in functie de cauza, tratamentul poate include : schimbarea medicatiei, adoptarea unui program de exercitii recomandat de un fiziokinetoterapeut, adoptarea unei diete cu un aport crescut de calciu, administrarea corcta a suplimentelor pe baza de calciu si vitamina D.

 

Autor : Iuliana Maria Ghergu

Alte stiri din aceeasi categorie

Tratamentul entorsei de glezna

Tratamentul entorsei de glezna

De cele mai multe ori, pacientii spun ca “au calcat gresit” pe marginea externa a labei piciorului atunci cand resimt o durere puternica in zona respectiva. Durerea poate fi variabila, ceea ce poate face ca persoana afectata sa o ignore sau sa o neglijeze.

Citeşte mai mult >

Osteoartrita: simptome, diagnostic si tratament

Osteoartrita, denumita si osteoartroza, este o afectiune care presupune distrugerea cartilajului dintre oase, ducand la macinarea acestora si la degradarea articulatiilor. Este cea mai frecventa forma de artrita si este responsabila de cazurile de invaliditate a persoanelor de varsta a treia. Osteoartrita afecteaza in special soldul, articulatiile coloanei vertebrale si articulatiile membrelor.

Citeşte mai mult >