Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Pesarul vaginal – in ce conditii se recomanda?

Pesarul vaginal este acel dispozitiv fabricat din plastic si care, introdus in vagin, are rol in sustinerea fizica a acestuia, a uterului, a vezicii urinare sau a rectului. Este un produs conceput pentru a fi folosit in prolapsul organelor pelviene, reprezentand in acest moment o optiune terapeutica sigura. Din cauza particularitatilor fiecarei situatii, este posibil sa nu se aplice tuturor pacientelor.

 

Pesarul pune presiune pe uretra sau ridica vezica urinara

Pesarele seamana cu diafragmele contraceptive. Au aspect inelar si pot fi confectionate din silicon, cauciuc sau plastic. Pesarul pune presiune pe uretra in timpul activitatilor care determina pierderi urinare sau ridica vezica urinara. De cele mai multe ori insa, este folosit pentru tratarea prolapsului uterin. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin deplasarea in jos a uterului, ca rezultat al modificarii calitatii muschilor si a ligamentelor. Prolapsul uterin se manifesta in general dupa ce femeia a nascut sau este o complicatie aparuta in urma interventiilor chirurgicale pelviene. In majoritatea cazurilor, prolapsul se trateaza chirurgical. Cu toate acestea, pesarele vaginale s-au dovedit a fi foarte utile. Simptomele cel mai des intalnite ale prolapsului sunt dificultatile la mictiune, constipatia, defcatia sau dispareunia.

Pesarele constituie o alternativa terapeutica moderna si eficienta

Femeile aflate la varsta a treia sunt cele mai predispuse prolapsului organelor pelviene si incontinentei urinare. Tratarea acestor afectiuni se face de multe ori pe cale chirurgicala, iar statisticile efectuate recent arata ca 11% dintre femei sufera astfel de interventii pana la varsta de 80 de ani. Aproximativ 30% dintre ele trebuie operate din nou din cauza recurentei simptomelor. Pentru aceste paciente, pesarele constituie o alternativa terapeutica moderna si eficienta.

Exista si riscuri asociate utilizarii acestor dispozitive, insa sunt mult mai putine din punct de vedere al complicatiilor ulterioare daca ne raportam la chirurgie. Aproximativ jumatate dintre femeile care au montat un pesar s-au declarat multumite de rezultate si continua sa il utilizeze pentru mai mult timp. Modelele folosite cel mai des in practica medicala din acest moment sunt de patru feluri: Gelhorn, inelare, semiinelare si circulare. Dispozitivul trebuie fixat asa incat sa nu genereze o senzatie inconfortabila sau sa deranjeze structurile din jur. Se poate sa fie nevoie ca pacientei sa ii fie introduse pe rand mai multe tipuri, pana se identifica cel mai potrivit pentru nevoile acesteia. Pesarele sunt recomandate si in cazurile de uter cu pozitie anormala, congenital sau traumatic.

 

Text: Ionut Solescu

INTERESAT DE PESARUL VAGINAL – IN CE CONDITII SE RECOMANDA?? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Artrita reactiva

Artrita reactiva

Artrita reactiva este o boala sistemica caracterizata prin inflamarea articulatiilor care apare de cele mai multe ori ca urmare a unei infectii. Artrita reactiva se mai numeste si sindromul Reiter. 

Citeşte mai mult >

Chiropractica

Chiropractica este o noua metoda de ingrijire medicala, o terapie ce diagnosticheaza, trateaza si previne afectiunile la nivelul sistemului musculoscheletal prin corectarea problemelor coloanei vertebrale.

Citeşte mai mult >