Reumatism: simptome si tratament naturist

Termenul „reumatism” este unul destul de generic, pentru ca exista foarte multe afectiuni care pot sa fie cuprinse de aceasta definitie. Sunt cunoscute mai mult de o suta de boli reumatice, dintre care unele destul de rar intalnite, insa altele sunt foarte frecvente. In functie de structurile organismului care sunt implicate, reumatismul poate sa fie articular sau extraarticular. Este important de mentionat faptul ca, in foarte multe dintre cazuri, boala reumatica poate sa afecteze mai multe tesuturi in acelasi timp. Din punct de vedere al mecanismului de debut, reumatismul poate sa fie inflamator sau degenerativ.

CUPRINS:
Reumatism – informatii importante
Reumatism – cauze si factori de risc
Reumatism – simptome si manifestari
Diagnosticul de reumatism
Tratament pentru reumatism
Tratament alopat
Tratament naturist
Dieta si sportul, remedii in reumatism

Reumatism – informatii importante

Foarte multe dintre bolile reumatice genereaza simptome si leziuni structurale la nivelul sistemului locomotor. Sunt afectate in special oasele, cartilajele si articulatiile, precum si tendoanele, ligamentele, muschii si tesutul conjunctiv. De asemenea, in afara de faptul ca foarte multe dintre bolile reumatice genereaza inflamatii dureroase la nivelul unor organe si al unor tesuturi, provoaca de-a lungul vremii si deformarea articulatiilor. In termeni medicali, atunci cand este vorba despre reumatism, se adauga si o completare care specifica tipul afectiunii. Astfel, poate sa existe reumatism inflamator, articular acut, abarticular, degenerativ, poliartrita reumatoida sau alte forme de reumatism.

Reumatism – cauze si factori de risc

Pentru a intelege cauza care a determinat afectiunea inflamatorie, este necesara diagnostigarea pacientului cu reumatism. In situatia persoanelor cu osteoartrita, cauza care a provocat reumatismul poate sa fie greutatea corporala excesiva. De asemenea, poate sa fie vorba despre varsta pacientului cat si despre un eventual istoric de leziuni provocate de accidentari din timpul activitatilor sportive. In cazul pacientilor cu tulburari autoimune precum artrita psoriazica sau artrita reumatoida, chiar sistemul imunitar este cel care ajunge sa atace tesuturi sanatoase. Reumatismul poate sa mai fie si consecinta expunerii prelungite la umezeaza si frig, a unor infectii, dar poate fi provocat si de factori genetici.

Reumatism – simptome si manifestari

Reumatismul, in functie de formele sub care se manifesta, debuteaza cu simptome precum febra, rigiditatea musculara, durerea si inflamatia de la nivelul articulatiilor. La inceput, simptomele pot fi dureri ocazionale, de intensitate usoara, aparute fie la schimbarea vremii, fie dupa un efort fizic intens. Este bine sa aveti in vedere faptul ca, lasate netratate, simptomele pot ajunge sa devina insuportabile si pot afecta activitatile zilnice. Persoanele care sufera de afectiuni reumatologice prezinta si simptome precum sensibilitatea accentuata la frig sau resimtirea unei durere acute in timpul sezonului rece.

Diagnosticul de reumatism

Diagnostigul de „reumatism” poate sa fie stabilit dupa ce medicul ia la cunostinta istoricul medical al pacientului, dupa ce pacientul este examinat fizic si dupa ce sunt efectuate radiografii. Exista anumite tipuri de boli reumatice care pot sa fie diagnosticate de catre medici generalisti, insa in cazul altor forme este nevoie de o evaluare a unui specialist reumatolog. Medicul reumatolog este, de asemenea, cel care poate sa stabileasca tipul de tratament necesar in situatia pacientilor cu artrita si cu afectiuni care tin de aceasta. Pentru a stabili care sunt testele ce trebuie efectuate, medicul reumatolog va avea in vedere simptomele pe care le prezinta pacientul.

Tratament pentru reumatism

Pentru a alcatui un plan de tratament adaptat in functie de nevoile fiecarei persoane afectate de reumatism, este important ca diagnosticul sa fie specific.

Tratament alopat

In functie de simptomele pe care le prezinta pacientul si in functie de gradul de severitate cu care se manifesta reumatismul, medicul reumatolog poate sa prescrie tratament medicamentos intern sau extern. Cel intern presupune administrarea de antiinflamatoare, analgezice sau medicamente care modifica boala, iar cel extern presupune aplicarea de creme sau geluri. Pentru calmarea durerilor, medicul poate sa prescrie si analgezice sau opioide – codeina si morfina. Aceste medicamente nu au insa efecte asupra proceselor inflamatorii. De asemenea, pentru reumatism, medicul poate sa prescrie si antiinflamatoare nesteroidiene sau medicamente din clasa corticosteroizilor.

Tratament naturist

Baile fierbinti cu sare ocupa locul intai in topul tratamentelor naturiste indicate in afectiunile reumatologice. Pentru ameliorarea simptomelor, procedura trebuie urmata de doua ori pe saptamana timp de cel putin trei luni. Banala varza face minuni in tratarea reumatismului datorita proprietatilor sale antiinflamatoare. Frunzele crude se preseaza si se aplica peste articulatia dureroasa sau se storc si se consuma sub forma de suc, cate doua pahare pe zi, in cure de vate doua sau trei saptamani.

Un alt remediu naturist cu rezultate exceptionale in tratarea reumatismului este cartoful. Pentru eliminarea toxinelor, se iau doua lingurite de suc de cartof, obtinut prin stoarcerea cartofului crud, si se beau inainte de principalele mese.

Sucul de lamaie, sucul de dovleac si extractul de samanta de telina fac, de asemenea, minuni in lupta cu durerile reumatice. Din zona apiterapiei vine o reteta ce aduce adevarate binecuvantari in durerile articulare. Doua linguri de polen uscat se amesteca cu 100 ml ulei vegetal si se fierb 10 minute. Pasta obtinuta se aplica peste zona cu probleme si se lasa peste noapte.

Dieta si sportul, remedii in reumatism

Din nefericire, aceasta boala nu se poate vindeca, insa simptomele pot fi ameliorate prin tratament medicamentos si adoptarea unui stil de viata sanatos. Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune trebuie sa aiba o alimentatie care sa le asigure necesarul de vitamine, proteine si saruri minerale. Nici activitatea fizica nu trebuie ignorata, indicat fiind a se executa in mod constant anumite exercitii fizice cu rol in atenuarea durerilor, intretinerea articulatiilor si tonifierea muschilor.