Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Sa ingrijim corect pielea din jurul stomei

Stoma este acea deschizatura realizata printr-o interventie chirurgicala, prin care se asigura comunicarea intre tegument si un organ vital. In functie de locul in care se efectueaza procedura, stoma are trei denumiri: ileostomie (deschiderea si fixarea intestinului subtire la nivelul peretelui abdominal, stoma fiind la nivelul ileonului), colostomie (deschiderea si fixarea colonului la suprafata peretelui abdominal), gastrostomie (crearea comunicarii dintre stomac si peretele abdominal).

Ingrijirea stomelelor necesita o pregatire a pacientului

Ingrijirea stomelelor necesita o pregatire a pacientului, pe langa cea fizica fiind necesara si cea psihica. Trebuie sa i se explice necesitatea ingrijirii sau a schimbarii stomei si trebuie mai intai sa inteleaga modul de desfasurare al procedurii pentru a i se reduce starea de teama.

Pregatirea fizica presupune in prima faza asigurarea intimitatii pacientului (in cazul in care este necesar); acesta trebuie asezat in functie de segmentul care urmeaza a fi stomizat, pentru a avea o pozitie cat mai comoda. In primele zile de dupa operatie, rana abdominala se panseaza folosind tehnica aseptica. Se va verifica permeabilitatea stomei, avand in vedere ca in zilele care urmeaza operatiei se evacueaza adesea un scaun mirositor si pastos. Odata imbracate manusile, se va aseza o fasa in jurul stomei pentru a proteja de eventuale scurgeri.

Pielea din jurul stomei se va curata numai cu apa calda si sapun neutru. Pacientul trebuie incurajat sa isi priveasca stoma si sa observe culoarea si aspectul acesteia si al pielii dimprejur. Trebuie aplicata crema protectoare pentru tratarea pielii in jurul stomei, care va fi indepartata apoi.

Folosirea cremelor si a uleiurilor pentru baie trebuie evitata

Stoma si tegumentele peristomale trebuie spalate cu apa si sapun neutru, folosind miscari blande. Pentru uscare se va folosi un prosop din bumbac, destinat special acestei operatiuni. Pacientul va putea face baie sau dus cu punga aplicata sau fara ea. Tinand cont ca stoma poate evacua materii fecale, ideal este sa fie luat in considerare ritmul eliminarilor zilnice. In acest fel se poate alege momentul potrivit pentru dus, fara a mai fi necesara aplicarea pungii.

Folosirea cremelor si a uleiurilor pentru baie trebuie evitata, acestea putand sa diminueze aplicarea sigura a pungii de colostoma. Trebuie folosit un servetel de hartie pentru a proteja stoma, iar firele de par de la nivelul pielii peristomale trebuie rase periodic pentru a preveni inflamatia foliculilor. Pentru curatarea pielii de adeziv se vor utiliza servetele de unica folosinta. Produsele pe baza de alcool sau acetona sunt interzise pentru curatarea stomei.

In cazul in care apar reactii alergice (eritem, edem, eroziuni, senzatie se arsura pe piele, scurgeri, prurit) trebuie administrata medicatia necesara. Pentru controlul pruritului se foloseste crema cu corticosteroizi. Atunci cand zona respectiva este iritata, stoma se acopera cu un tampon iar pungile de colostoma nu se folosesc.

Text: Ionut Solescu

 

INTERESAT DE SA INGRIJIM CORECT PIELEA DIN JURUL STOMEI? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Foliculita - cum scapam de ea?

Foliculita - cum scapam de ea?

Foliculita este o afectiune a radacinii firului de par, cauzata de bacterii precum Staphylococcus aureus. Aceasta poate atinge orice zona a pielii cu exceptia talpilor si a palmelor.

Citeşte mai mult >

Picioare grele si dureroase

Boala venoasa cronica este o afectiune a venelor membrelor inferioare. Senzatia de picioare grele, extenuate si dureroase este frecvent intalnita la persoanele supraponderale, sedentare. Studiile arata ca, in Romania, aproximativ una dintre trei persoane sufera de aceasta boala.

Citeşte mai mult >