7 sfaturi de ajutor pentru a preveni durerea de picioare

Majoritatea dintre noi s-au confruntat cel putin o data in viata cu o durere de picioare, iar acest lucru nu este surprinzator, pentru ca picioarele sunt printre cele mai solicitate parti ale corpului nostru, daca nu cele mai solicitate. 

Durerea de picioare – cauze si factori de risc

Durerea de picioare poate sa apara oriunde in picior (in calcai, in talpa, la degete), si are numeroase cauze si factori de risc: 

  • Pantofii incomozi – una dintre cauzele cele mai intalnite ale durerii de picioare este purtarea pantofilor cu toc, care strang piciorul sau a pantofilor tari, inflexibili.
  • Statul in picioare pentru perioade lungi de timp. 
  • Durerea de picioare este mai frecventa la sportivi, in special la cei care practica jogging (mai ales pe asfalt) sau alte sporturi care suprasolicita picioarele. 
  • Obezitatea si sedentarismul sunt factori de risc importanti pentru durerea de picioare. Pe langa kilogramele in exces care vor trebui sa fie sustinute de picioare, persoanele obeze au riscul mai mare de a dezvolta insuficienta venoasa si fasceita plantara. 
  • Printre numeroasele afectiuni care pot cauza durere de picioare (pe langa fracturi, entorse si luxatii) se numara: diferite forme de artrita (psoriazica, reumatoida), guta, monturile (hallux valgus), platfusul (piciorul plat), neuromul Morton, boala arteriala periferica, tromboza venoasa sau diferite afectiuni ale nervilor (radiculopatii, neuropatie diabetica periferica, sindromul tunelului tarsian). 

Cum sa preveniti durerea de picioare? 

7 sfaturi de ajutor

Durerea de picioare poate fi prevenita prin respectarea urmatoarelor recomandari:

Incercati sa mentineti o greutate normala si adoptati un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata. Limitati consumul de bauturi alcoolice, sucuri, zahar, dulciuri, mezeluri, produse de patiserie si fast-food. Riscul de aparitie a obezitatii va scadea semnificativ daca adoptati o dieta bazata pe legume si fructe proaspete, dar si oleaginoase (nuci, alune, migdale, seminte), peste si lactate slabe. Astfel veti evita durerea de picioare cauzata de kilogramele in plus. 

Faceti miscare cel putin 30 de minute pe zi, minim 5 zile pe saptamana. Aceasta va va ajuta la mentinerea unei greutati normale, va va intari musculatura din jurul articulatiilor si va va mentine sanatatea sistemului osos, astfel scazand riscul de aparitie de durere de picioare. In plus, exercitiul fizic scade riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare si diabet zaharat si amelioreaza circulatia periferica.  

Renuntati la fumat. Pe langa faptul ca fumatul creste riscul de aparitie a numeroase tipuri de cancere (pulmonar, de gura, laringe, colon, vezica urinara), acesta este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru boala arteriala periferica (sau arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare), o cauza cunoscuta pentru durerile de picioare. In plus, tutunul afecteaza si oasele si articulatiile, crescand riscul de osteoporoza, tendinita si bursita

Evitati pantofii incomozi. Durerea de picioare este in multe cazuri determinata de purtarea pantofilor cu toc, vechi sau prea stransi. Va sfatuim sa purtati incaltaminte adecvata activitatii pe care o desfasurati si sa evitati incaltamintea care nu confera suport corespunzator talpii piciorului (inclusiv papucii de tip „flip-flop”). Purtati pantofi cu talpa groasa, dar flexibila, care sa absoarba socurile. 

Durerea de picioare poate fi cauzata de statul in picioare prelungit. Acest lucru va face ca sangele sa se acumuleze la nivelul extremitatilor si, in timp, va creste riscul de vene varicoase si insuficienta venoasa. Daca la serviciu nu trebuie sa stati exact in acelasi loc, plimbati-va putin. Asta va stimula circulatia si antreneaza muschii. In plus, atunci cand ajungeti acasa va sfatuim sa va ridicati picioarele in asa fel incat sa fie mai sus de nivelul inimii. 

Nu ignorati igiena picioarelor. Multe probleme ale picioarelor pot fi evitate printr-o igiena corecta. Dupa ce va spalati picioarele, uscati-le complet pentru a evita aparitia fisurilor si micozelor. Cele mai frecvente simptome ale micozei sunt descuamarea si craparea pielii, in special intre degete, dar poate aparea si durerea de picioare cu caracter de arsura. Taiati-va unghiile scurt si pastrati-le curate. Schimbati-va sosetele zilnic (sau mai des daca sunteti foarte activ). In cazul in care suferiti de diabet zaharat, este cu atat mai importanta igiena pentru a preveni infectiile. 

Daca va confruntati des cu durere de picioare, puteti sa faceti seara bai cu saruri, care pot sa amelioreze durerile, pot scadea inflamatia si pot imbunatati circulatia periferica. In plus, unele saruri pot avea si un efect usor antimicrobian si antifungic.