Cum sa interpretezi corect durerile de cap?

Cei mai multi dintre noi ne-am confruntat cel putin o data in viata cu o durere de cap. Conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), mai mult de jumatate din populatia adulta a planetei se confrunta cu dureri de cap cel putin o data pe an. In vreme ce in majoritatea cazurilor durerea de cap nu reprezinta un motiv de ingrijorare, in anumite situatii (daca durerile de cap sunt severe, apar des sau sunt acompaniate si de alte simptome), va sfatuim sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Orice durere, inclusiv cea de cap, poate fi caracterizata prin urmatoarele: localizare, durata, intensitate, iradiere si caracter (durere surda, durere ascutita, sau cu caracter de arsura), iar unele tipuri de durere au factori declansatori cunoscuti sau sunt insotite de alte simptome.

In continuare va vom prezenta cele mai frecvente tipuri de dureri de cap in functie de localizarea lor.

Harta durerilor de cap – tipuri si simptome

Localizarea unei dureri de cap este foarte importanta, intrucat poate sa indice cauza.

Durere de cap in ceafa sau in spatele capului

Durerea in zona cefei poate avea mai multe cauze, printre care:

  • Tensiunea arteriala crescuta – in acest caz durerea de cap poate fi insotita de vedere incetosata, greata si durere in piept. Daca aveti tensiunea arteriala mai mare de 180/120 mm Hg, aceasta reprezinta o urgenta medicala, si va sfatuim sa apelati la ajutorul unui medic.
  • Postura incorecta: stilul de viata sedentar si obezitatea sunt in crestere in toata lumea, inclusiv in Romania. Multi dintre noi petrecem mult timp la birou, in fata calculatorului sau in masina, si ne pierdem multe ore din zi cu telefonul mobil in fata. Toate acestea vor afecta nervii, muschii si articulatiile, iar riscul de aparitie a durerii de cap in spatele capului va creste.
  • Spondiloza cervicala, artrita sau contracturile musculare sunt alte cauze pentru durerea de cap la nivelul cefei.
  • Migrenele pot sa aiba mai multe localizari, printre care si in spatele capului. Durerea de cap in acest caz este severa si pulsatila.

Durere de cap in zona fruntii

Durerea de cap localizata in zona fruntii poate fi cauzata de:

  • Oboseala, stresul, anxietatea – asa-numitele dureri „de tensiune”. Precizam ca aceasta denumire nu are legatura cu hipertensiunea arteriala. Acestea sunt cele mai frecvente dureri de cap, au un caracter pulsatil si apar adesea in mijlocul zilei sau spre seara.
  • Hipertensiunea arteriala: durerea de cap in acest caz este localizata de obicei nu numai in zona fruntii, ci si pe ambele parti ale capului, si are un caracter
  • Suprasolicitarea ochilor: in acest caz, durerea este localizata in zona ochilor si poate fi insotita si de alte simptome precum vederea incetosata sau dubla, sensibilitate la lumina, uscaciunea ochilor sau dificultati de concentrare. Trebuie sa consultati un medic oftalmolog in cazul in care suspicionati ca sunteti in aceasta situatie.
  • Sinuzita (inflamatia sau infectia mucoasei care protejeaza sinusurile). In acest caz, durerea de cap se localizeaza in jurul fruntii sau obrajilor, este agravata de miscarile capului si poate fi acompaniata de febra si rinoree.

Durere de cap in zona tamplelor

O localizare comuna a migrenelor este in zona tamplelor. Durerea poate aparea la ambele tample, dar in multe cazuri este unilaterala.

Alte cauze pentru durerea de cap la tample sunt: nevralgia de trigemen, artroza articulatiei temporomandibulare si arterita temporala (cea mai intalnita forma de vasculita la adulti).

Durerea de cap in crestetul capului

Cauzele durerii de cap localizate in crestet sunt numeroase, insa cele mai intalnite sunt:

  • Tulburarile de somn
  • Bruxismul (scrasnitul din dinti)
  • Excesul de cafea

Durerea de cap pe o parte a capului

Numeroase femei se confrunta cu dureri de cap inainte sau in timpul menstruatiei. Se crede ca scaderea nivelului de estrogen chiar inainte de menstruatie contribuie la aparitia durerilor, care sunt de regula localizate numai pe o parte a capului, au caracter pulsatil si pot fi insotite de sensibilitate la lumina, greata sau ameteli.

Tratament dureri de cap

Cel mai utilizat tratament pentru dureri de cap este reprezentat de antiinflamatoare nonsteroidiene si analgezice: ibuprofen, antinevralgic sau aspirina. Insa va atentionam ca, atunci cand aceste medicamente sunt luate prea des sau intr-o doza prea mare, ele pot creste riscul de gastrita, de ulcer si de sangerari la nivelul tractului gastrointestinal si pot creste tensiunea arteriala, asa ca va sfatuim sa le evitati daca este posibil.

Sfaturi pentru preventia durerilor de cap

Stilul de viata poate sa aiba o mare contributie la frecventa si la severitatea durerilor de cap, asa ca in continuare va prezentam cateva sfaturi care va pot ajuta sa evitati aceasta problema.

  • Adoptati o postura corecta, fie ca stati la birou, fie in masina sau in mers. Capul ar trebui tinut drept, cu barbia inainte si umerii drepti. Atunci cand stam asezati pe scaun, ecranul calculatorului trebuie sa fie la nivelul ochilor si trebuie sa avem genunchii, soldurile si coatele pozitionate la 90 de grade, iar picioarele nu trebuie sa atarne, ci sa fie sprijinite pe p Limitati utilizarea telefonului mobil pentru a evita aparitia asa-numitului „text neck”.
  • Stabiliti-va un program de somn.
  • Faceti miscare, daca este posibil in fiecare zi.
  • Incercati sa mentineti o greutate normala.
  • Adoptati o alimentatie echilibrata, bazata pe legume, fructe, cereale integrale si grasimi sanatoase. Evitati consumul de dulciuri, sucuri, patiserie, mezeluri si fast-food.
  • Hidratati-va corespunzator.
  • Limitati consumul de cafea si bauturi alcoolice si nu fumati.
  • Incercati sa evitati situatiile stresante.