Cum tratam durerile lombare

Posibile cauze

Limitarea miscarilor coloanei, durerile de cap, amortelile si furnicaturile de la nivelul mainilor si senzatia neplacuta de intepenire sunt doar cateva dintre simptomele cu care se insoteste durerea lombara. Pe langa varstnici, aceasta entitate medicala ii afecteaza frecvent si pe tinerii care lucreaza mult la birou si stau cu orele pe scaun in pozitii vicioase. O parte din cei care se plang de astfel de dureri intra in categoria sedentarilor, a celor cu toleranta scazuta la efort si a celor care nu practica nici un fel de activitate fizica. Pe de alta parte, nu putini sunt cei care practica intensiv diverse activitati fizice si, in ciuda acestui lucru, acuza dureri de spate severe si uneori invalidante.

Endorfinele-un real ajutor

Endorfinele sunt substante care se elibereaza in mod natural in organism. Acestea sunt cu adevarat un analgezic natural, realizand un blocaj al semnalelor dureroase. Activitatile sportive usoare care merg cu o descarcare de endorfine si care pot ajuta contractura musculara dureroasa intalnita in durerea lombara sunt: exercitiile de pilates si aerobicul. De asemenea, masajul efectuat de un profesionist poate ajuta la calmarea durerilor si la relaxarea musculaturii in zona afectata.

Terapia rece/cald

Nu trebuie subestimata eficienta aplicarii de rece si/sau cald pe zona dureroasa. In momentul in care aplicati ceva rece pe zona lombara are loc o reducere a inflamatiei, ceea ce amelioreaza durerea. De asemenea, acest procedeu poate fi considerat si un anestezic natural, deoarece are loc o incetinere a impulsurilor nervoase, ceea ce scade spasmul nervos si implicit durerea. Aplicarea unei surse de caldura pe zona afectata stimuleaza vascularizatia, ceea ce aduce nutrientii si substantele calmante la acest nivel.

Evitarea durerii prin sport

Dupa cum aminteam mai sus, sedentarismul si pozitiile vicioase pot duce la aparitia durerilor lombare mai devreme sau mai tarziu. Terapia antalgica prin sport este o idee cat se poate de buna. Astfel, exercitiile fizice ce stimuleaza musculatura zonei lombare ajuta la evitarea durerilor in aceasta zona. Va recomandam practicarea exercitiilor sub atenta indrumare a unui fiziokinetoterapeut – cel putin initial. Astfel, 25-30 de minute de 3 ori pe saptamana o sa va ajute rapid in tonifierea musculaturii lombare.

Factorii de risc

Exista o serie de factori de risc care predispun catre aparitia durerilor de spate si mai ales a durerii in zona lombara. Astfel, traumatismele, sedentarismul, statul pe scaun o perioada indelungata, obezitatea, condusul prelungit, purtatul gentilor si ghiozdanelor grele sunt doar cativa din factorii care se asociaza cu durerea de spate. De asemenea, sportul ce presupune ridicarea greutatilor duce la tasarea vertebrelor si este astfel o cauza a durerilor lombare.