Diabet tip 2 sau diabet zaharat non-insulino-dependent

Diabetul zaharat tip 2 este o afectiune din ce in ce mai frecventa in intreaga lume. Peste 460 de milioane de persoane sufera de aceasta boala, iar cercetatorii estimeaza ca inca 170 de milioane de persoane au diabet, dar nu stiu de existenta acestei afectiuni.

CUPRINS

Diabet zaharat – generalitati
Tipuri de diabet zaharat
Diabet zaharat tip 1
Diabet zaharat tip 2
Diabet tip 2 – cauze si factori de risc
Diabet tip 2 – manifestari si simptome
Diagnosticul de diabet tip 2
Tratament pentru diabet tip 2
Alimentatia recomandata pacientului cu diabet tip 2

In Romania sunt peste 1 milion si jumatate de persoane diagnosticate cu diabet tip 2, si se estimeaza ca alte 3 milioane au „prediabet”, adica au glicemia crescuta, insa nu suficient de crescuta pentru a fi incadrate in criteriile de diagnostic pentru diabet zaharat. Dintre persoanele cu prediabet, medicii estimeaza ca pana la 70% dintre acestea vor dezvolta diabet tip 2 in cele din urma.

Diabetul zaharat este o boala in care fie pancreasul nu produce suficienta insulina (hormon care regleaza nivelul glicemiei), fie corpul nu poate folosi in mod eficient insulina. Asta va duce la cresterea nivelului glicemiei (hiperglicemie), care, daca nu este corectata, poate sa provoace numeroase complicatii.

In acest articol va vom expune tot ce trebuie sa stiti despre diabetul tip 2.

Diabet zaharat – generalitati

Diabetul zaharat este o afectiune cronica, pentru care nu exista leac, dar scaderea in greutate, alimentatia echilibrata, activitatea fizica si tratamentul prescris de medic ajuta la scaderea glicemiei si, astfel, la diminuarea riscului de aparitie a complicatiilor posibile cauzate de diabet.

Diabetul poate sa apara la orice varsta, dar este mai frecvent diagnosticat la persoanele peste 45 de ani. In trecut, diabetul tip 2 aparea aproape exclusiv la adulti, insa „epidemia” de obezitate, care a afectat si copiii si adolescentii a dus la cresterea importanta a numarului de cazuri de diabet tip 2 la tineri.

Tipuri de diabet zaharat

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat, dar cele mai intalnite sunt tipul 1 si tipul 2.

Diabet zaharat tip 1

Diabetul tip 1 este o afectiune autoimuna, in cadrul careia sistemul imunitar ataca si distruge (in mod eronat) celulele beta din pancreas care produc insulina. Cauza exacta nu este cunoscuta, insa factorii genetici si unele virusuri pot contribui la aparitia diabetului tip 1. Acest tip de diabet apare de obicei in timpul copilariei sau adolescentei, iar persoanele care sufera de diabet tip 1 vor fi dependente de tratamentul cu insulina.

Diabet zaharat tip 2

Diabetul tip 2 reprezinta aproximativ 90-95% din totalul cazurilor de diabet.

In mod normal, insulina transporta glucoza din sange in celulele corpului pentru ca aceasta sa fie utilizata pentru energie sau stocata. Insa la persoanele cu diabet tip 2 celulele din ficat, muschi si din tesutul adipos devin „rezistente” la insulina, adica nu pot prelua cu usurinta glucoza din sange. Asta va determina pancreasul sa produca mai multa insulina pentru a ajuta glucoza sa intre in celule, dar, in timp, acesta nu va mai putea tine pasul cu cererea, iar productia de insulina va scadea, ducand la cresterea glicemiei.

Neglijat sau necontrolat, diabetul tip 2 poate afecta numeroase organe si sisteme, printre care ochii, rinichii, nervii si sistemul cardiovascular.

Diabet tip 2 – cauze si factori de risc

Nu exista o singura cauza pentru aparitia diabetului tip 2, aceasta boala fiind considerata multifactoriala. Printre factorii de risc se numara:

  • Factorii genetici: antecedentele familiale de diabet;
  • Greutatea excesiva (supraponderalitatea si obezitatea);
  • Inactivitatea fizica;
  • Existenta altor boli (hipertensiunea arteriala, bolile de inima);
  • Unele medicamente

Diabet tip 2 – manifestari si simptome

Multe persoane cu diabet tip 2 nu prezinta deloc simptome, iar daca acestea sunt prezente, se dezvolta lent, de obicei pe parcursul mai multor ani. Simptomele si manifestarile diabetului sunt:

  • Sete si urinare excesiva;
  • Pofta de mancare crescuta;
  • Oboseala;
  • Vedere incetosata;
  • Amorteli sau furnicaturi la picioare sau maini;
  • Pierdere in greutate nejustificata;
  • Rani care se vindeca greu sau infectii frecvente

Diagnosticul de diabet tip 2

Avand in vedere ca de obicei nu exista semne timpurii date de glicemia ridicata, este recomandat sa va facecti analizele de sange, inclusiv glicemia, anual, in special daca aveti factori de risc.

In ceea ce priveste diagnosticul de diabet tip 2, exista patru modalitati:

1. Glicemia a jeun (recoltata dimineata, pe nemancate): daca valoarea este mai mare sau egala ca 126 mg/dl, atunci se pune diagnosticul de diabet tip 2.

2. Hemoglobina glicozilata: aceasta analiza reprezinta o medie a glicemiilor pe ultimele 3 luni. O valoare mai mare sau egala ca 6,5% inseamna ca aveti diabet zaharat.

3. Testul de toleranta la glucoza: se recolteaza doua glicemii, prima a jeun, iar a doua la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza dizolvata in 250-300 ml apa. O valoare peste 200 mg/dl la 2 ore pune diagnosticul de diabet tip 2.

4. Orice valoare a glicemiei mai mare ca 200 mg/dl in orice moment al zilei pune diagnosticul de diabet zaharat.

Tratament pentru diabet tip 2

Tratamentul diabetului zaharat include:

  • O alimentatie sanatoasa;
  • Activitate fizica regulata;
  • Scadere in greutate (daca pacientul este supraponderal sau obez);
  • Medicamente: antidiabetice orale, injectabile sau insulina;
  • Monitorizarea glicemiei cu ajutorul unui glucometru.

Intrucat diabetul tip 2 reprezinta un factor de risc cardiovascular important, persoanele cu diabet trebuie sa mentina valorile tensiunii arteriale si ale colesterolului sub anumite valori sau tinte, stabilite de catre medic.

Alimentatia recomandata pacientului cu diabet tip 2

Pacientii cu diabet tip 2 trebuie sa respecte anumite recomandari in ceea ce priveste alimentatia pentru a tine glicemia sub control:

  • Un program regulat pentru mese si, eventual, gustari;
  • Portii mai mici;
  • Reducerea numarului de calorii consumate zilnic;
  • Excluderea zaharului, a dulciurilor, produselor de cofetarie si patiserie;
  • Limitarea cantitatii de paine, cartofi si paste fainoase;
  • Evitarea grasimilor „rele” continute in prajeli, margarina sau carne grasa si mezeluri;
  • Includerea in alimentatie a grasimilor „sanatoase”, care se gasesc in uleiul de masline si oleaginoase (nuci, migdale, alune);
  • Consumul a mai multor carbohidrati proveniti din legume, fructe si cereale integrale.