Durerea de genunchi este o acuza frecvent intalnita in randul populatiei. Desi considerata apanajul varstei inaintate, durerea de genunchi poate sa ii afecteze si pe cei tineri. Daca va confruntati cu o astfel de problema este esentiala elucidarea cauzei exacte care a dus la aparitia disconfortului sau a durerii la acest nivel.
In caz contrar, daca aceasta problema este neglijata, in timp, articulatia genunchiului poate sa sufere si sa fie nevoie de tratamente cu un grad inalt de invazivitate.
Semnele si simptomele afectarii articulatiei genunchiului
Severitatea si localizarea durerii la nivelul articulatiei genunchiului poate sa varieze in functie de cauza exacta a problemei. Astfel, tumefierea intregii articulatii si roseata locala pot sa sugereze o afectiune inflamatorie. Traumatismul sau leziunea de menisc poate sa duca la un tablou clinic diferit fata de cel din bolile inflamatorii.
Urmatoarele semne si simptome sunt caracteristice problemelor ce tin de articulatia genunchiului si trebuie sa reprezinte un semnal de alarma care sa va indrume catre un medic specialist.
• imposibilitatea extensiei piciorului;
• dificultatile la mers;
• rigiditatea si blocarea articulatiei genunchiului;
• roseata, edem si caldura la nivelul articulatiei;
• dificultati in urcarea sau coborarea scarilor.
Cauzele durerilor de genunchi
Traumatismul asupra articulatiei genunchiului este o cauza frecventa a durerii si impotentei functionale. In cazul in care ati suferit un traumatism la acest nivel este bine sa cereti asistenta medicala.
Artrita sau afectarea inflamatorie a articulatiei genunchiului cuprinde de fapt o mare familie de afectiuni printre care se numara: osteoartrita, artrita septica sau guta. Toate aceste boli se pot acompania de durere cu edem la atingerea zonei afectate. Daca aceste acuze sunt neglijate, articulatia poate sa sufere rezultand distrugerea structurilor de la acest nivel.
In cadrul leziunilor traumatice putem intalnim:
• Leziunea partiala sau completa de ligament este o relativ frecventa mai ales la cei care fac sport de performanta. In timpul unui efort fizic intens ligamentele se pot supraintinde putandu-se ajunge chiar si la ruperea acestora. In aceasta situatie apare durere si instabilitate la mers.
• Leziune de menisc. Meniscul este o structura a genunchiului, care odata lezata poate sa duca la aparitia durerii la acest nivel. In procesul de locomotie, meniscul este cel care amortizeaza socurile pe care le primeste articulatia genunchiului.
• Dislocarea rotulei este o alta cauza de aparitie a durerii la nivelul genunchiului. Laxitatea ligamentelor care tin pe loc rotula este una dintre cauzele care pot duce la dislocarea acesteia. Astfel, rotula aluneca catre exteriorul genunchiului fiind nevoie de repozitionarea acesteia de urgenta. De regula, durerea care apare in aceasta situatie este extrem de violenta.
In cazul in care va confruntati cu durere la nivelul articulatiei genunchiului este bine sa mergeti la medic pentru a efectua o evaluare completa (care presupune vizualizarea radiologica a articulatiei). Dupa depistarea cauzei exacte care a dus la apariti adurerii se va putea opta pentru cea mai buna metoda terapeutica.