Fractura de tibie – elemente de baza

Simptomele fracturii de tibie

Daca ati suferit un traumatism si suspicionati o fractura de tibie mergeti de urgenta la un medic ortoped. Este necesara stabilirea gradului de severitate al fracturii deoarece in acest fel se poate decide conduita terapeutica adecvata. Astfel, in cazul unei fracturi de tibie are loc pierderea continuitatii osoase, durere, pierderea mobilitatii normale a membrului si aparitia crepitatiilor osoase.

Daca fractura de tibie se asociaza si cu cea de peroneu, de regula discutam despre o fractura severa, deschisa, care poate sa mai includa si ruptura de ligamente sau chiar de tendon (al muschiului biceps femural). Tratamentul ortopedic nu trebuie intarziat, deoarece in aceasta situatie pot sa apara complicatii ce ingreuneaza procesul vindecarii.

Complicatii posibile dupa fractura de tibie

Dupa o fractura de tibie complicatiile pot sa apara fie imediat, fie dupa o perioada mai lunga de timp. Leziunile nervoase sunt complicatii ce poate sa apara imediat dupa ce a avut loc o fractura. Orice deplasare a unui os poate leza un nerv sau un pachet nervos invecinat. In aceeasi masura, in timpul unei fracturi de tibie pot sa fie lezate si vase, consecinta fiind hemoragia si hematomul. O alta complicatie imediata a unei fracturi la acest nivel este discontinuitatea tegumentului. In aceasta situatie discutam de o fractura deschisa, avand in vedere ca focarul de fractura comunica cu mediul extern. In acest caz trebuie intervenit rapid, deoarece pe langa fractura in sine poate sa apara infectia.

Calusul vicios este rezultatul unui tratament incorect al fracturilor. Altfel spus, reducerea sau repunerea tibiei intr-o pozitie incorecta duce la consolidarea acesteia intr-o pozitie vicioasa.

Recuperarea

Tratamentul ortopedic, dupa cum amintean anterior, depinde de gradul de severitate al leziunii. Foarte importanta in procesul de vindecare este recuperarea care trebuie facuta sub atenta indrumare a medicului. Astfel, miscarea joaca un rol important, fiind cunoscut faptul ca imobilizarea prelungita a zonei afectate de fractura nu este de dorit. Cu cat se practica miscarea membrului afectat mai devreme, cu atat recuperarea va fi mai usoara si vindecarea mai rapida. In acest fel, tonusul muscular si circulatia sangelui vor avea de castigat de pe urma mobilizarii precoce. De asemenea, practicarea exercitiilor active, cu un kinetoterapeut, vor avea un impact pozitiv asupra tonusului muscular si, implicit, asupra vindecarii. In programul de recuperare intra si medicatia antiinflamatoare si analgezica cu care se doreste combaterea inflamatiei si a durerilor care pot ingreuna programul de recuperare.