Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Genunchi umflat: cauze si remedii

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 12 aprilie 2022 Ultima actualizare: 12 aprilie 2022

Articulatia genunchiului este cea mai mare si mai complexa articulatie a corpului omenesc. Ea este alcatuita din oase, menisc, ligamente si tendoane, si asigura mai multe functii, printre care sustinerea corpului in pozitia verticala, asigurarea stabilitatii si permiterea miscarilor de coborare, ridicare si rasucire. Genunchiul este susceptibil la traumatisme, inflamatii, infectii si modificari degenerative, iar un genunchi umflat este o problema des intalnita, atat la tineri, cat si la batrani.

Umflarea genunchiului poate avea mai multe cauze posibile, printre care traumatismele, osteoartrita, bursita, guta sau artrita reumatoida. „Apa la genunchi” sau efuziunea sunt alte denumiri pentru un genunchi umflat, si este important de stiut ca orice afectiune care poate afecta genunchiul poate cauza umflarea acestei articulatii.

Cele mai intalnite cauze pentru genunchi umflat

In primul rand, umflarea se traduce prin inflamatie, care este de obicei insotita in cazul unui genunchi umflat si de durere, inrosire si caldura locala.

Daca va confruntati cu un genunchi umflat dupa un traumatism, mai ales insotit de umflare rapida, durere intensa, deformarea articulatiei sau imposibilitatea spirjinirii pe articulatia afectata, va sfatuim sa va prezentati de urgenta la medic. Daca aveti un genunchi umflat de mai multa vreme, acest lucru poate semnifica o afectiune medicala cronica.

Exista cateva tipuri de inflamatie care pot cauza un genunchi umflat: efuziunea (inflamatia in interiorul articulatiei), edemul (inflamatia tesuturilor din jurul articulatiei) si hemartroza (acumularea de sange in articulatie)

In continuare va vom prezenta cele mai frecvente cauze pentru umflarea genunchiului.

1.Leziunile acute (traumatismele) pot determina acumularea de lichid in si in jurul articulatiei si reprezinta o cauza des intalnita pentru un genunchi umflat. Aceste traumatisme pot sa provoace rupturi de ligamente, entorse, tendinite, leziuni ale cartilajelor (inclusiv ale meniscului) sau chiar fractura de patela (rotula).

In aceste cazuri, investigatii precum radiografia, RMN-ul sau tomografia computerizata pot fi necesare pentru a evalua severitatea leziunilor, iar remediile pot fi reprezentate de repausul articulatiei genunchiului, administrarea de antiinflamatoare nonsterioidiene sau inverventia chirurgicala.

2.Artrita este o alta cauza frecventa pentru genunchiul umflat. Exista mai multe tipuri de artrita care pot sa afecteze genunchiul, printre care: osteoartrita (cea mai intalnita forma), artrita reumatoida, artrita reactiva, artrita infectioasa si guta.

Daca aveti genunchiul umflat din cauza artritei, medicul va poate recomanda sa efectuati analize de sange si o radiografie, iar ca remedii antiinflamatoare (nonsteroidiene sau steroidiene), precum si fizioterapie si, obligatoriu, tratamentul bolii de baza pentru a preveni viitoarele episoade de genunchi umflat.

3.Bursita se numara printre cauzele des intalnite pentru genunchiul umflat. Aceasta afectiune reprezinta inflamatia unei burse (saculeti plini de lichid situati intre oase si ligamente sau alte structuri adiacente), care apare in special la persoanele care sufera o lovitura directa in genunchi sau la persoanele care stau mult timp in genunchi. Remediile pentru bursita sunt reprezentate de repausul articulatiei, aplicarea de comprese cu gheata si antiinflamatoare.

Trebuie sa precizam ca exista si cativa factori de risc pentru aparitita unui genunchi umflat. Acestia sunt urmatorii:

  • Varsta: pe masura ce imbatranim, riscul de a dezvolta o forma de artrita creste.
  • Greutatea excesiva: persoanele supraponderale sau obeze au riscul mai mare de a se confrunta cu un genunchi umflat din cauza stresului pe care kilogramele in plus le vor avea asupra articulatiilor.
  • Dupa cum am amintit mai sus, articulatia genunchiului este cea mai solicitata articulatie a corpului, asa ca, in cazul sportivilor care efectueaza des miscari de rasucire sau pivotare, riscul de aparitie a genunchiului umflat creste.

Remedii pentru genunchi umflat

Daca va confruntati cu un genunchi umflat, trebuie sa stiti ca tratamentul variaza in functie de severitatea leziunii si, bineinteles, de cauza, insa, in general, remediile sunt reprezentate de:

  • Repaus: va trebui ca pentru cel putin 24 de ore sa menajati genunchiul umflat pentru a favoriza vindecarea.
  • Comprese cu gheata: va sfatuim sa aplicati gheata pentru 10 minute de mai multe ori pe zi pe genunchiul umflat pentru a reduce inflamatia.
  • Protejarea articulatiei cu ajutorul benzilor kinesiologice intra in gama de remedii pe care le puteti incerca acasa pentru un genunchi umflat.
  • Tineti ridicat genunchiul (pe un scaun sau pe cateva perne) timp de cateva ore pe zi.
  • Printre remediile pentru genunchiul umflat se numara si administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene pentru reducerea inflamatiei.
  • In cazul in care aceste remedii nu sunt eficiente, va sfatuim sa consultati un medic. Acesta va poate recomanda infliltratii cu corticosteroizi la nivelul genunchiului umflat. Alte remedii utile sunt:
  • Artrocenteza: o procedura in care medicul scoate lichidul acumulat la nivelul genunchiului umflat cu un ac si o seringa.
  • Artroscopia: o procedura chirurgicala care permite remedierea eventualelor leziuni intraarticulare.
  • Artroplastia genunchiului (operatia de protezare) – cel mai frecvent aceasta interventie este indicata persoanelor cu gonartroza.

In concluzie, un genunchi umflat poate sa aiba diverse cauze (suprasolicitare, traumatisme, diferite tipuri de artrita), iar remediile la domiciliu pot ameliora durerea. In cazul in care aceste remedii nu sunt eficiente sau daca problema reapare va sfatuim sa apelati la sfatul unui medic specialist.