Simptomele COVID Delta la copii si adulti

Identificata pentru prima data in octombrie 2020 in India, varianta Delta de COVID-19 s-a raspandit rapid si a ajuns si in Romania. In prezent, ea a devenit tulpina dominanta de virus in lume. De fapt, aceasta tulpina s-a raspandit atat de mult, incat are acum mai multe subvariante, denumite „delta plus”.

Cuprins:

Cum apar mutatiile virusurilor?
Ce se cunoaste despre varianta Delta?
Simptomele COVID Delta
Sunt copiii mai predispusi sa se infecteze cu varianta Delta?
Protejeaza vaccinurile impotriva variantei Delta?

Cum apar mutatiile virusurilor?

Atunci cand un virus, inclusiv COVID, circula si cauzeaza multe infectii, probabilitatea ca acesta sa sufere mutatii creste, iar cu cat virusul are mai multe sanse de raspandire, cu atat are mai multe oportunitati de a suferi mutatii.

In general, mutatiile confera virusurilor capacitatea de a se adapta mai bine la conditiile de mediu, iar majoritatea mutatiilor nu influenteaza semnificativ infectiozitatea sau patogenitatea acestuia (capacitatea virusului de a produce boala). Insa unele pot transforma orice virus, inclusiv COVID, intr-un virus mai agresiv, fie in ceea ce priveste rata de contagiozitate, fie in ceea ce priveste severitatea bolii pe care o cauzeaza.

Ce se cunoaste despre varianta Delta?

  • Varianta Delta de COVID-19 este extrem de contagioasa, de aproximativ doua ori mai contagioasa decat variantele anterioare. Varianta Alfa se raspandea cu 50% mai repede decat varianta originala a virusului, iar varianta Delta se raspandeste cu 50% mai repede decat Alfa. Cu alte cuvinte, intr-un mediu in care nimeni nu poarta masca sau nimeni nu este vaccinat, o persoana infectata va transmite virusul Delta in medie la 4 persoane.
  • Conform unui studiu din China, persoanele infectate cu varianta Delta au in medie o incarcatura virala de peste 1000 de ori mai mare decat persoanele infectate cu varianta originala de COVID-19, si, mai mult decat atat, datele sugereaza ca varianta Delta se reproduce mai repede, fiind detectabila dupa numai 4 zile de la expunere, fata de 6 zile in cazul tulpinii originale.

Simptomele COVID Delta

Simptomele date de varianta Delta de COVID par a fi in mare aceleasi cu cele date de varianta originala. Insa, dupa cum am mentionat mai sus, oamenii se pot imbolnavi mai rapid si mai usor.

Febra, tusea, durerea de cap, durerea in gat si pierderea mirosului erau considerate in urma cu un an simptomele „clasice” ale infectiei cu COVID-19, insa unele date arata ca, pe masura ce varianta Delta a devenit dominanta, acuzele principale ale pacientilor infectati au fost reprezentate de tuse, dureri de cap si durere in gat, dar si rinoree si stranut. In plus, numarul persoanelor infectate cu tulpina Delta care au declarat pierderea gustului sau mirosului a scazut.

In cazul copiilor, cele mai frecvente simptome date de varianta Delta sunt reprezentate de febra, tuse, durere in gat, dar si simptome gastrointestinale precum diareea.

Sunt copiii mai predispusi sa se infecteze cu varianta Delta?

Medicii nu cred ca varianta Delta are predilectie pentru copii. Trebuie sa tinem cont de faptul ca infectia cu tulpina Delta pare sa fie in principal boala celor nevaccinati, iar deoarece copiii cu varsta sub 12 ani nu sunt inca eligibili pentru vaccinurile impotriva virusului COVID-19 si majoritatea cazurilor noi de COVID-19 sunt cauzate de aceasta tulpina, poate sa para ca din ce in ce mai multi copii sunt infectati. De retinut este faptul ca infectia cu virusul COVID ramane o boala usoara la marea majoritate a copiilor si nu exista dovezi ca tulpina Delta ar putea schimba acest lucru.

Protejeaza vaccinurile impotriva variantei Delta?

Vaccinurile isi mentin eficienta crescuta in prevenirea infectiei cu COVID-19, inclusiv cu varianta Delta. Acestea protejeaza majoritatea oamenilor, insa niciun vaccin nu este 100% eficient. Un numar mic de persoane vaccinate se pot infecta cu COVID-19, inclusiv cu varianta Delta, insa acestea fie nu au deloc simptome, fie au simptome usoare de genul tusei sau durerilor de cap. Ele pot transmite virusul catre alte persoane, insa pentru o perioada mai scurta de timp.

Vaccinarea este cel mai bun mod de a va proteja si pe dumneavoastra si pe cei apropiati, iar atingerea unui numar semnificativ de persoane vaccinate in Romania va reduce raspandirea virusului si, implicit, prevenirea aparitiei de noi variante, pentru ca un virus care nu se multiplica nu sufera mutatii.

In concluzie, varianta Delta de COVID-19 determina mai multe infectii si se raspandeste mai repede decat celelalte variante ale virusului, iar persoanele nevaccinate sunt cele mai susceptibile de a contracta infectia.