Staza venoasa este o entitate medicala care se caracterizeaza printr-o incetinire a intoarcerii venoase, ce are drept consecinta aparitia trombozei venoase. Exista numeroase conditii care favorizeaza aparitia acestui fenomen, printre care amintim interventiile chirurgicale, repausul la pat o perioada indelungata, cancerul, utilizarea anticonceptionalelor orale, insuficienta cardiaca sau calatoriile pe distante lungi.
Semne si simptome
In mod frecvent, staza venoasa si, implicit, tromboza venoasa profunda, se localizeaza la nivelul membrelor inferioare. Aparitia trombozei este anuntata de cresterea in volum a membrului afectat si schimbarea culorii tegumentului de la acest nivel pana la cianozarea acestuia. De asemenea, se mai poate asocia durere si impotenta functionala. Exista si situatii in care tromboza profunda este complet asimptomatica. Chiar si asa, aceasta entitate medicala trebuie luata in serios, deoarece poate pune viata in pericol prin aparitia trombembolismului pulmonar acut.
Calatoriile lungi-risc crescut de staza venoasa
O calatorie lunga, fie ca este cu masina sau avionul, poate sa reprezinte o corvoada. Mentinerea aceleiasi pozitii cu picioarele flectate poate duce la aparitia durerilor, furnicaturilor, amortelilor, dar si la staza venoasa si chiar tromboza. In cazul persoanelor cu risc, dar si in cazul celor sanatosi, se recomanda schimbarea pozitiei in fiecare ora, pauze de drum daca acest lucru este posibil, si miscarea intregului corp pentru a contracara aparitia stazei venoase. De asemenea, purtarea ciorapilor speciali de compresie poate sa fie de real ajutor in evitarea acestor fenomene neplacute. Si, nu in ultimul rand, hidratarea corespunzatoare si tratamentul anticoagulant (pentru cei care au indicatie) intra in profilaxia trombozei venoase.
Nota bene
Exista cateva situatii care favorizeaza aparitia stazei venoase. In mod frecvent, imobilizarea prelungita in cazul celor care stau mult la birou sau care conduc perioade lungi predispune catre aparitia unui episod de tromboza venoasa profunda. In cazul acestora se recomanda pauze dese cu punerea in miscare a intregului corp si, implicit, a sangelui din periferie.
De asemenea, bolile care presupun hipercoagulabilitatea sangelui, istoricul familial de tromboze si malformatiile congenitale ale aparatului venos profund sunt si ele raspunzatoare de staza venoasa si, implicit, tromboza. Si, nu in ultimul rand, trebuie amintit ca atat sarcina, cat si perioada imediat urmatoare nasterii (mai ales in cazul practicarii cezarianei) prezinta un risc mai mare de aparitie a trombozei venoase.
Ce este de facut?
Tratamentul trombozei venoase (consecinta stazei venoase) presupune in primul rand schimbarea stilului de viata, evitarea situatiilor care presupun imobilizare prelungita si combaterea obezitatii. Notiunea de preventie primara in acest caz se refera la evitarea tuturor factorilor care, la o persoana cu risc, ar putea sa duca la aparitia trombozei, iar preventia secundara se adreseaza evitarii unei posibile recidive. Tratamentul in cazul trombozei venoase in acut trebuie sa fie cat mai rapid pentru a evita complicatiile severe ale acestei afectiuni.