Te confrunti cu furnicaturi in picioare? Afla care ar putea fi cauzele

Furnicaturile in picioare reprezinta un simptom care poate sa afecteze multe persoane, si aceste senzatii neplacute pot sa fie insotite si de alte manifestari precum durere, senzatie de arsura sau de „ace in picioare”. Statul intr-o pozitie care pune prea multa presiune asupra nervilor sau scade fluxul sangvin poate sa cauzeze furnicaturi in picioare, iar acestea vor disparea la schimbarea pozitiei. Insa, in cazul in care va confruntati cu aceasta problema in mod frecvent, va sfatuim sa consultati un medic.

Furnicaturi in picioare – factori de risc si cauze

Senzatia de amorteala sau de furnicaturi in picioare poate sa fie cauzata de o multitudine de afectiuni medicale, printre care boli cronice, boli autoimune sau infectii. In plus, unele leziuni traumatice, expunerea la un mediu toxic, anumite medicamente si consumul excesiv de alcool pot si ele determina furnicaturi in picioare.

In continuare va vom prezenta cele mai frecvente cauze pentru aceste simptome.

Diabetul zaharat

Persoanele care sufera de diabet zaharat au riscul mai mare de a dezvolta neuropatie periferica, mai ales daca glicemia nu este tinuta sub control. Simptomele acestei complicatii a diabetului sunt reprezentate de senzatii de amorteala, arsura sau furnicaturi in picioare, iar in anumite cazuri sensibilitate extrema la atingere (disestezie).

Se estimeaza ca peste jumatate din persoanele care sufera de diabet zaharat sufera si de neuropatie periferica, care va determina pierderea progresiva a fibrelor nervoase. Asadar, daca suferiti de diabet si aveti furnicaturi in picioare, este foarte important sa mentineti nivelul glicemiei in tintele stabilite impreuna cu medicul dumneavoastra.

Alcoolul

Consumul de alcool aduce numeroase riscuri pentru sanatate, pe termen scurt si pe termen lung, si poate cauza furnicaturi in picioare. Pe langa riscul de afectare a ficatului (pana la aparitia cirozei si a cancerului de ficat), alcoolul creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, probleme ale tractului digestiv (malnutritie, malabsorbtie), dementa, precum si riscul de aparitie a mai multor tipuri de cancere: de gat, esofag, colon sau rect.

Alcoolul este neurotoxic, deci poate sa cauzeze neuropatie periferica. Mai mult decat atat, alcoolul impiedica absorbtia si utilizarea anumitor vitamine (B1, B6, B12, acidul folic), al caror deficit poate sa creasca si mai mult riscul de afectare nervoasa periferica, inclusiv furnicaturi in picioare.

Unele boli autoimune

Bolile autoimune, care sunt caracterizate prin atacarea propriilor tesuturi ale corpului de catre sistemul imunitar, pot sa duca la deteriorarea nervilor. Sindromul Sjogren, artrita reumatoida, lupusul, boala Behcet, vasculitele autoimune si boala celiaca fac parte din aceasta categorie de boli care pot sa dea furnicaturi in picioare.

Deficitul de vitamine

Anumite deficiente nutritionale pot sa afecteze sistemul nervos periferic si se pot manifesta prin furnicaturi in picioare. Deficitul de vitamine B1, B6, B12, dar si de vitamina E sau microelemente precum cuprul sunt cauze posibile ale neuropatiei periferice.

O mentiune speciala o acordam deficitului de vitamina B12: o alimentatie care include un minim de produse de origine animala ofera suficienta vitamina B12, astfel incat un deficit sever din cauza aportului insuficient (in tarile dezvoltate) apare numai in cazul veganilor. Furnicaturile in picioare cauzate de deficitul de vitamina B12 la persoanele care consuma carne se poate intalni in urmatoarele situatii:

  • Utilizarea pe termen lung a antiacidelor (de exemplu omeprazol, lansoprazol, famotidina)
  • Interventii chirurgicale pe colon – de exemplu rezectii importante
  • Gastrectomia (indepartarea chirurgicala a stomacului)
  • Boala Crohn

Pe langa furnicaturi in picioare, deficitul de vitamina B12 se poate manifesta si prin disfunctie cognitiva si anemie megaloblastica.

Scleroza multipla

O alta cauza pentru furnicaturi in picioare este scleroza multipla, o boala in cadrul careia sistemul imun ataca stratul protector de mielina care acopera fibrele nervoase. Alte simptome date de scleroza multipla pot fi reprezentate de: ameteli, oboseala, tulburari de echilibru, spasme musculare, probleme de vedere sau tulburari de memorie.

Infectiile

Infectiile, in special cele virale, pot ataca celulele nervoase, provocand leziuni care vor duce la durere si furnicaturi in picioare. Cateva exemple sunt: hepatita cu virus C, HIV, zona zoster, virusul herpes si virusul West Nile.

Hipotiroidismul

Hipotirodismul netratat poate cauza neuropatie periferica. Aceasta afectiune apare atunci cand glanda tiroida nu produce hormoni tiroidieni suficienti. Retentia de lichide si depunerea lor in tesuturile din jurul nervilor poate duce la compresia acestora. In plus, unele alterari ale metabolismului induse de hipotiroidism pot provoca modificari structurale ale nervilor, iar asta duce la furnicaturi in picioare.

Chimioterapia

Neuropatia periferica cauzata de chimioterapie pentru cancere afecteaza aproximativ 25-30% din pacientii carora li se administreaza acest tip de tratament, in special preparatele pe baza de platina si alcaloizii vinca. Simptomele includ dureri si furnicaturi in picioare si maini, dar si senzatie de arsura sau pierderea sensibilitatii periferice.

Alte cauze pentru furnicaturi in picioare sunt: insuficienta renala cronica, unele medicamente (de exemplu amiodarona, metronidazolul, nitrofurantoinul, leflunomida) sau intoxicatia cu metale grele.

Furnicaturi in picioare – remedii care functioneaza

Remediile pentru furnicaturi in picioare depind de cauza, asa ca va sfatuim sa consultati un medic in cazul in care va confruntati cu aceasta problema.

Daca aveti diabet, controlul glicemic este esential pentru evitarea aparitiei neuropatiei periferice. Daca obisnuiti sa consumati des alcool, remediul pentru furnicaturi in picioare este evident. In cazul in care ati fost diagnosticat cu hipotiroidism sau un deficit de vitamine, medicul va va prescrie hormoni tiroidieni sau suplimente cu vitamine.

In alte situatii, optiunile de tratament care si-au dovedit eficacitatea pentru furnicaturi in picioare sunt anticonvulsivantele precum gabapentina si carbamazepina, si unele antidepresive precum amitriptilina.